Actualitate

Conflictul dintre ortodocşi şi greco-catolici blochează planurile primarului

Primarul Bistriţei, Ovidiu Creţu, a spus că situaţia Bisericii Ortodoxe Coroana şi a clădirii Protopopiatului, pentru care Parohia Grec-Catolică solicită retrocedarea, încurcă foarte mult planurile municipalităţii. În aceste condiţii, proiectul care va completa reabilitarea Cetăţii Medievale Bistriţa nu va include cele două clădiri.

”Problema proprietăţii în tot ceea ce priveşte fondul de finanţare europeană este una foarte delicată. Trebuie să demonstrezi că obiectivul pentru care soliciţi finanţarea este pe un teren care îţi aparţine şi care nu are nici un fel de angajament. Din acest punct de vedere, cazul cel mai deranjant pentru mine este situaţia Bisericii de la Coroana, care este în proprietatea Bisericii Ortodoxe, a Parohiei Ortodoxe, dar revendicată de Parohia Greco-Catolică. Este un proces în derulare”, a precizat Creţu.

Edilul Bistriţei a declarat că litigiul nu se va stinge prea curând. ”Noi am intenţionat să prindem zona respectivă, cu zidul vechi al oraşului, cu Piaţa Unirii, clădirea Protopopiatului şi clădirea bisericii într-un proiect care să completeze reabilitarea şi regenerarea Cetăţii Medievale Bistriţa, cu turnul, cu Sugăletele şi cu celelalte. Ar fi trebuit să trecem la proiectare din 2013, să putem să avem cel puţin studiile de fezabilitate pentru a putea depune cererea de finanţare. Din păcate, nu am reuşit să ajungem la o înţelegere amiabilă. Am avut personal discuţii cu ÎPS Mitropolit Andrei şi cu PS Florentin Crihălmeanu, episcopul greco-catolic, dar situaţia nu se poate rezolva pe cale amiabilă într-un termen rezonabil astfel încât să putem începe demersurile. Din păcate spun, pentru că asta ne va deranja foarte mult”, a comentat el.


Ovidiu Creţu a afirmat că municipalitatea va realiza un proiect de reabilitare a zonei respective, însă fără clădirile revendicate. ”Sigur, noi o să facem proiect pentru zona respectivă dar neţinând seama de această proprietate care este în litigiu. Ne înţelesesem cu Parohia Ortodoxă să ne dea în comodat, nu puteam face altfel, luam în comodat zona aia cu amândouă obiectivele, aşa cum am luat Biserica Evanghelică, şi atunci puteam să ne ocupăm de ele în mod corespunzător. În timpul acesta, acolo se putea desfăşura serviciul religios. Dar nu putem aloca fonduri pe obiective care sunt gajate sau în litigiu”.

5 comentarii

    • ar fi o idee. Ce conteaza ca e cel mai vechi monument din oras construit de calugarii franciscani acum 800 de ani. Dar …. ce facem cu terenul ?

  • Cretu ar trebui sa mute inapoi la IJP bustul lui Cuza din Piata Unirii si sa retina ca numele pietei se trage de la marea unire si nu are legatura cu unirea principatelor. Sa nu-si mai bage nasul unde nu se pricepe. Biserica de la Coroana apartine Greco-catolicilor, fiind cumparata de acestia in anul 1895, cand romanii nu aveau o biserica in interiorul cetatii. Prin urmare ar trebui sa stie si Cretu ca nu mai suntem in comunism si trebuie respectat dreptul de proprietate.

  • Asta se intampla cand bisericile ajung SRL-uri. Eu le-as propune celor doua culte sa nu se invrajbeasca, sa respecte ceea ce spune D-zeu: sa ne iubim unii pe altii ca pe noi insi-ne, si pornind de la aceasta ar fi extraordinar ca in biserica de la Coroana sa tina slujba si Ortodocsii si Greco-catolicii.Vreau sa vad daca cele doua biserici isi vor lepada aura de SRL-uri si vor face asa cum este crestineste.

  • Nu inteleg prea bine ce vroia sa spuna, adica daca era biserica ortodoxa cladirile s-ar fi reabilitat?,asa dece nu se poate, nu apartin tot municipiului? Saracu e cam dus.

Apasă aici ca să comentezi

Reguli pentru comentarii. Click aici.

GA vertical

Carliont

KissFM

KISS FM

Titlu Articole Recente

Articole recente

Titlu Comentarii recente

Comentarii recente

CleverADS