Actualitate

Consilier amenințat după ce a oprit spargerea fără autorizație a DJ 173 pe Valea Jelnei

Consilierul local Mathe Atilla (UDMR), care a reușit să oprească spargerea fără autorizație a DJ 173 de către un dezvoltator imobiliar care vrea să ridice un bloc între case, a primit amenințări.

Mathe Attila a relatat într-o postare video pe Facebook că s-a deplasat pe Valea Jelnei la sesizarea unor cetățeni îngrijorați că este posibil să fie construit un bloc în zona în care se află case. Consilierul a ajuns acolo sâmbătă dimineața, moment în care o persoană, angajată de dezvoltatorul imobiliar, săpa de zor în DJ 173 cu un utilaj.

“La fața locului, l-am abordat pe domnul care săpa în drumul județean. I-am cerut autorizația de săpare. Mi-a arătat că are autorizație pentru racord la apă și canal, dar prin foraj subteran, nu prin spargerea drumului județean. I-am spus să se oprească și mi-a răspuns că nu are de gând. Am chemat Poliția Locală. Cum Poliția Locală nu este o instituție tehnică, i-a luat ceva timp să se intereseze ce se întâmplă aici. Omul care săpa la șanț își pierduse răbdarea, l-a sunat pe cel care l-a angajat și respectivul i-a spus să continue lucrarea că el își asumă amenda. A continuat. Văzând acest lucru, Poliția Locală a chemat Poliția Rutieră, moment în care persoana și-a pierdut vitejia. Au fost amendat, i s-a spus de ce avize e nevoie pentru spargerea unui drum județean și că nu Primăria dă avize pentru spargerea asfaltului. Poate omul care săpa nu avea nicio vină. O fi vrut să facă un ban sâmbătă dimineața”, a spus Mathe Attila.

Din păcate însă, lucrurile nu s-au oprit aici. Nemulțumit că i-a adus Poliția pe cap, contractorul lucrării l-a amenințat cu judecata și cu alt gen de răzbunare pe care consilierul nu știe cum să o interpreteze.

”Eu am decis să fac acest video pentru că am fost amenințat că voi fi dat în judecată pentru că nu aș fi avut niciun drept să fiu de dimineață aici. I-am spus că am dreptul fiindcă cetățenii m-au ales ca să mă asigur că și lucrările din oraș decurg conform legii. Domnul mi-a zis că o să văd eu ce voi păți când o să vină timpul. Eu îmi mai păzesc spatele, dar ce fac cu familia? Mi se pare trist și supărător fiindcă nu sunt singurul consilier amenințat pentru că și-a făcut treaba pentru care a fost ales. Unii colegi au mai ieșit public când au fost amenințați, alții nu, dar mai vorbim între noi. Și de acum încolo îmi voi face treaba corect fiindcă nu voi admite ca eu și colegii mei să fim amenințați fiindcă suntem cu ochii pe oraș”, a explicat Mathe Attila.

În ce privește posibila edificare a unui bloc pe Valea Jelnei, consilierul a explicat că legea este interpretabilă: ”Valea Jelnei e o subzonă la L2, ceea ce înseamnă că aici se pot construi locuințe individuale, conform PUG-ului Bistriței. L3 și L4 înseamnă locuințe colective, deci blocuri. La PUG, la descrieri scrie însă că în L2 scrie că se pot face locuințe individuale și colective mici P+2. Regulamentul e interpretabil deci. Locuințele colective mici însă nu sunt reglementate. De-asta, cetățenii se trezesc cu blocuri între case fiindcă legile sunt permisibile. La nivel local, tu, ca ales local sau ca primar, nu poți face nimic”.

În cazul celor care au spart drumul este însă mai mult decât o interpretare favorabilă a PUG, ci un abuz în toată regula.

”Și-au amenajat terenul pentru construire la mai puțin de 20 de metri de axa drumului fără să aibă nicio autorizație. Am aflat că a fost amendat după ce cineva de pe Valea Jelnei a făcut o reclamație că se cară pământ undeva. Primăria a venit să vadă și l-a amendat. Practic a retezat terenul vecinului de sus. Primăria a oprit lucrările până când proprietarul nu vine cu un proiect de consolidare a terenului fiindcă Valea Jelnei este o zonă cu pericol de alunecări, însă anul acesta, am văzut un acord de la Agenția de Protecția Mediului și o cerere de autorizație depusă la Primăria Bistrița pentru zid de sprijin și construirea unei locuințe colective mici. Aici însă s-a făcut deja zidul și abia apoi a fost depusă cererea pentru autorizare. După ce s-a făcut zidul, mai știm noi dacă s-au respectat reglementările zonei, dacă are destul fier sau beton? Nu știm”, s-a întrebat el retoric.

Urmarea sesizării pe care a făcut-o consilierul UDMR, drumul județean trebuie readus la starea inițială în 10 zile.

”Mă îndoiesc că se va întâmpla în 10 zile, dar o să vedem. Între timp, șoferii își strică mașinile și vor înjura Primăria Bistrița și administrația locală pentru o groapă făcută de alții. Cei care fac așa ceva ies mai ieftin cu o amendă decât să facă treaba cum trebuie. Așa e și în oraș. Sparg, ei plătesc amenda și lasă așa. Nu mi se pare normal ca orașul să plătească pentru obligația altora. Amenzile sunt prea mici. Mă voi interesa să văd dacă putem mări amenzile pentru firmele care nu își duc la capăt lucrările fiindcă nu e normal să plătească o amendă mică și să lase în seama Primăriei Bistrița lucrările de refacere a infrastructurii. În ce-i privește pe cei care au săpat DJ, să nu creadă cineva că eu îi cunosc. Nici nu vreau să mă întâlnesc cu ei. Dacă legea le permite să facă blocuri cu zeci de apartamente să le facă, dar legal, nu cu șmecherii. Tot ce ne dorim este să se oprească o dată mizeria asta care se întâmplă în oraș. Până când mai trebuie să suferim din cauza unora care fac ce vor?”, a mai spus Mathe Attila.

Ovidiu-Dorin Noje a cerut evaluarea impactului asupra mediului pentru ”Construire locuință colectivă de mici dimensiuni în regim de înălțime 2E+P+M, realizare zid de sprijin și împrejmuire teren”, propus a fi amplasat pe Valea Jelnei nr. 16. La Primăria Bistrița, documentația a fost depusă în luna iunie a.c.


Etichete

29 comentarii

  • Problema locuințelor colective de mici dimensiuni putea fi rezolvată încă din anul 2020 când regretatul Ioan Peteleu, consilier local în acel moment, a înaintat C.L. un proiect de Hotărâre a Consiliului Local privind reglementarea construcției locuințelor colective în subzonele L2. Din lipsă de voință politică (sau din alte interese) ale primarului și majorității din Consiliul local, proiectul nu a fost dezbătut până astăzi, cu toate promisiunile făcute public că situația colectivelor mici va fi rezolvată.

    63
    35
  • Bistrita este la mila psihopatilor care s-au obisnuit sa isi cumpere dreptul de a face orice si s-au obijnuit atat de mult sa nu le comenteze nimeni, incat ajung la amenintari si violente atunci cand li se atrage atentia.
    Oameni ca Noje, Negrea, Dragan, Corutiu si foarte multi altii, n-au nicio problema sa ne bage pe noi restu in pamant doar ca sa le iasa lor invartelile.
    Din cauza lor se construieste prost, se circula prost, se parcheaza prost, se lucreaza prost, se plateste prost si se traieste prost.
    Acesti oameni nu dau doi bani pe calitatea vietii celor din jurul lor.
    Din cauza acestor oameni legile sunt tot mai stricte, pentru ca ei incearca sa le fenteze cel mai des.
    Culmea este ca ei sunt cei carora legea li se aplica cel mai rar si de cele mai multe ori abia dupa ce ajung in atentia presei.
    Tot respectul pentru acest consilier, pentru ca a indraznit sa inoate impotriva curentului. Curentul fiind cumetriile strans legate intre cei ce incalca legea si cei care ar trebui sa o aplice.
    Are votul meu la urmatoarele alegeri!

    109
    • Radu,ai uitat de Mureșan- monstruozitatea betonată Sanovil,fără parcări,fără spații verzi,care intră în trotuar de pe str.1Decembrie și nu numai, fără a respecta absolut nici o regulă!
      Sunt blocaje mari și cu accesul SMURD,Ambulanțe care se deplasează către și dinspre S.J.U.
      Posibil doar și doar în România!

      12
      35
    • @ Gabi , Greşeşti profund clinica Sanovil de pe 1 Decembrie are parcare chiar în spatele ei cu intrare de pe 1 Dececembrie şi de pe Cerbului. Este cu plată şi are locuri libere suficente tot timpul. Marea problene este la Policlinica de pe Gării unde nu este nici măcar un loc de parcare în plus tâlharii mai fac nişte construcți lângă pe Bălcescu şi acelea fără nici-un loc de parcare !

      53
      3
    • Parcarea supraetajată Eminescu va rezolva şi lipsa dramatică a locurilor de parcare de la Policlinică.

      42
      2
  • Felicitări consilierului! În sfârșit se mai implică și alți consilieri municipali în harababura administrativă din oraș și localitățile aparținătoare! Haide Atilla!

    72
    1
    • 1.Am inceput sa citesc articolul. Din titlu , clar, nu mi-a plăcut cuvântul „amenințat”!! Ce-i asta? Mafia?
      2.vad niste fotografii, hopa, in aia cu Oamenii (celelalte prezintă șanț și lopată, excavator), analizez atitudinea lor : stau Cu Mâinile în buzunar! Ce zic psihologii:
      „Mâinile ținute în buzunar– ale partenerului de discuție nu pot arăta altceva decât că: fie îți ascunde ceva, ori că nu spune tot adevărul!

      Deci se învârt ceva minciunele cu toată constructia asta.
      (Psihologie,Limbajul trupului – cum descifrezi limbajul nonverbal al „bărbaților )”

      12
      7
  • Felicitari, Mathe Attila! Esti primul ales local care indrazneste sa se lupte cu interlopii care au confiscat lucrarile de constructii in oras. Nu te lasa, sunt multi oameni indignati de ce se intampla in oras dar este nevoie de vocea ta ca vointa celor multi sa poata fi exprimata public. iti promit votul meu la viitoarele alegeri indiferent la ce vei candida!

    63
  • Domnule Radu indivizii pomeniți mai sus fac ce fac pentru că sunt încurajați și li se permite tot de funcționari din primărie.
    Uitați va pe drumul spre Năsăud bloc cu parter și 4 etaje până in buza drumului construit de nimeni alta decât mama unui fost prefect.
    Și este L2 zona de case.
    Pe calea Moldovei blocul lui negrea este până în trotuar, canci pista de biciclete.
    Cum s a construit mastodontul ăla și la vecinul din jos nu ia dat voie pentru că e zona de maxim p și 2 etaje.
    Cate etaje are acel bloc?
    Aproape toți consilieri sunt sub papucul acestor indivizi în frunte cu poliția locala și poliția de la centru care ar trebui sa verifice legalitatea acestora.
    Au în spate indivizi cu grade și Bistrița a ajuns pe mâna acestor indivizi.
    Domnule consilier , felicitări, poate ii deschideți ochi și primarului .
    Cei din urbanism care ar trebui sa vegheze la dezvoltarea armonioasa și corectă a orașului sunt slugile acestora și a cartelului din blocurile verzi.
    Faceți publice la o televiziune centrala sa vina sa filmeze haosul
    Străzi noi sparte, fiecare face ce vrea.

    61
    32
    • George, Nu înțeleg care este problema cu blocu construit lângă strada Drumul Dumitri Nou are parcări, trotuare tot ce trebuie este într-o zonă bună cu alte blocuri şi locuințe colective în afară de tine nu se plânge nimeni de el. Dă nişte explicați ce nu-ți convine la el că nu te înțelege lumea ?

      37
      4
  • Si eu am o problema cu societatea Matei Unitrans (reprezentata prin Sigartau) care vrea sa construiasca in viisoara ceva spatiu depou pentru autobuzele sale.
    Omul are autorizatia de amplasament de la CNAIR, a depus documentele pentru autorizatia de construire. Problema e ca vrea sa se foloseasca de un teren pe care sunt 11 coproprietari (inclusiv societatea) si din cate inteleg eu, doamna arhitect sef, Monica, a atribuit dosarul unui alt responsabil zonal decat cel care trebuia sa se ocupe de zona asta, pentru a se acorda avizele si autorizatia cu ocolirea si incalcarea legii. Astfel, inteleg ca Primaria, prin cel numit de doamna Monica, a facut adresa la societate sa completeze cu unele documente cererea de autorizatie, dar fara a se mentiona obligativitatea acordului vecinilor si a coproprietarilor terenului, asa cum prevede legea.
    Ca sa va imaginati cata coruptie, suntem 11 proprietari pe un teren pe care cineva doreste sa il includa in autorizatiile sale, dar primaria nu impune latimea minima obligatorie prevazuta de lege pentru caile de acces, nu prevede acordul vecinilor(doar a unuia singur) si nici macar acordul coproprietarilor. Deci domnul Sigartau vrea practic sa construiasca ceva pe un teren pe care nu este proprietar, el fiind defapt coproprietar.
    Asta e orasul in care traim. Suntem 10 inafara de societate, si o sa ne opunem atat cat este nevoie pentru respectarea celor legale. Cand ne-am facut casele, am fost obligati sa lasam minim 5m la calea de acces, si am lasat 5,5m si de asemenea sa montam hidrant pentru pompieri, lucru facut. Degeaba hidrant si latime de 5,5 daca pana la noi calea de acces are 2,7 metri.

    40
    2
  • PS. Individul nici macar nu a explicat coproprietarilor si vecinilor despre ce este vorba, ci doar unuia dintre vecini, fiind singurul care ar trebuii sa ii dea acordul. Sper cineva sa se autosesizeze, si sa se respecte legea, ori in caz contrar va fi interesant si deloc placut.

    31
    2
  • Mai este un consilier loca Pavalean l care a încercat să se ia la trântă cu indivizi de acest fel dar i sa pus pumnul în gura de către ceilalti consilieri ca Muntiu, Urate, hangan.
    Ce sa mai înțelegi, toți sunt slugile mafioților.
    Sper că acești consilieri tineri sa ia atitudine și să fie fermi.
    Succes .

    50
    1
    • Mai este și doamna consilier Augusta care sa opus cât a putut tâlhăriilor din Consiliu Local și din Primăria Bistrița. Doamnă Augusta multă putere în continuare în lupta cu mafia din Consiliu Local și Primăria Bistrița !

      26
  • Oare de de nu vreau unii consilieri locali sa treacă acea hotărâre de consiliu care sa reglementeze blocurile între case?
    De cate ori a ieșit primarul public și a promis că va face o Hotărâre in acest sens
    Sunt ✋ in ✋ cu acești indivizi, care au în spate personaje dubioase.
    Se vede de cine este condus orașul și de lipsa specialiștilor nu a ciripitorilor nocivi care lucrează la comanda.
    Numai minciuni.
    De ce Drăgan pe centura a făcut ce a vrut mușchiul lui și nimeni nu la deranjat!
    Doresc să vina echipa aia de la București cu „urbanism haotic sau….”
    Poate se autosesizează sj verifica mârșăviile unora .
    Felicitări domnule Mathe.

    44
    2
  • Trebuie stopat acest flagel mafiot cu blocurile.dar și populația nu face nimic decît comentari .și primarul si consilierii pot fi schibați nimic nui veșnic .doar trecător .dar se pare că uni se agață de speța politică și întră întrun cerc dubios din care se pare că știu de tot felul de afaceri uni despre alți și tot asa se învîrt ani de zile .

    20
    1
  • Este pe țeavă PUZ care va distruge definitiv Pădurea Codrişor de care Primarul Turc şi ceilalți consilieri mânjiți nu spun nimic. Ba ma mult primarul a spus că va asfata ” cu dedicație ” strada Tabără !

    63
    2
  • Corinu, ce nu înțelegi doar ți a explicat ,Boc de pater și 4 etaje in zona de parter și 2 etaje.
    Întrebați de ce și au vândut oameni casele și svau mutat, chiar acel consilier Muntiy care se plângea că și vinde casa din cauza blocurilor și acuma a schimbat tabăra.
    Felicitări domnule Mathe și Pavalean.

    3
    13
    • Georgeeee, Blocul respectiv de lângă Drumul Dumitri Nou se află în zonă M1 adică P+4 și nu în zona L2, consultă planșa aferentă UTR 29 din PUG.

      12
      3
  • Trebuie construită cât mai rapit pista de biciclete de pe strada Lucian Blaga pentru ca și noi cei ce locuim în cartierul Aurel Vlaicu să ajungem cu bicicletele la centrele comerciale de pe Calea Moldovei. Tot așa de rapid avem nevoie și de trotuare pe strada Lucian Blaga. Și noi suntem cetățeni ai Bistriței.

    43
    • Este simplu ca Bună Ziua: Consiliu local trebuie să dea o Hotărâre de Consiliu Local prin care să fie interzise să se construiască lângă o casă adică gard în gard cu o locuință indiviuală deja construită altceva decât o altă locuință individuală indiferent în ce fel de zonă se află deci lângă o casă să fie interzise oricefel de locuință colectivă mică, mijlocie, mare sau alte fente făcute de către dezvoltatorii lacomi, repet spus pe românește că poate înțeleg și consilierii LÂNGĂ O CASĂ ESTE INTERISĂ CONSTRUIREA A ORICĂREI ALT FEL DE CLĂDIRE CARE NU ESTE CASĂ INDIFERENT DE ZONA DIN PUG UNDE SE AFLĂ.

      34
  • Ești sigură Corina că este în M1 cum spui?
    De curiozitate am să mă uit și eu pe siteul primăriei, dar se uită și alții🤫

    3
    11
    • Sunt mai mult ca sigură în PUG bun cel votat de Consiliu Local acel bloc este în zona M1 adicã P+4. Poți să întrebi şi procurori de PUG-ul bun dacă mai ai vreo îndoială.

      9
      6
  • Dar ce sa înțeleg?
    Sunt mai multe Puguri?
    Procurorul alege pe cel bun?
    Te auzi ce spui?
    M am uitat doamna Corina iar blocul de langa drum este in zona de L2 cu doua etaje permise, langa depozit.
    Mai in jos este o porțiune in m1 unde se pot face funcțiuni mixte așa scrie pugul și nicidecum bloc cu 4 etaje , acesta se încadrează în L3 dacă e locuință colectivă.
    Mai studiați doamna cel puțin din curiozitate dacă sunteți așa vehementa in a apăra dezvoltatorul.
    Dar oricum sa lăsăm pe alții să verifice.
    Doamne ajuta

    3
    10
    • Da sunt mai multe PUG-uri este o bulibăşeală totală nimeni nu ştie care este cel legal. Procurori ar trebui să termine ancheta să trimită dosarul la tribunal şi tribunalul să decidă care este PUG-ul legal.

      15
      0
Apasă aici ca să comentezi

Reguli pentru comentarii. Click aici.

GA vertical

Carliont

KissFM

KISS FM

Titlu Articole Recente

Articole recente

Titlu Comentarii recente

Comentarii recente

CleverADS