Actualitate Recomandări

CJ Bistrița-Năsăud dă 750.000 de lei bisericilor. Cum se împart banii

În ședința din 31 martie, Consiliul Județean Bistrița-Năsăud alocă bani unităţilor de cult aparținând cultelor religioase recunoscute, pe baza solicitărilor acestora, în total 750.000 de lei, reprezentând sprijin financiar pentru anul 2022. Anul trecut, a fost repartizată aceeași sumă.

Banii vor fi împărțiți astfel:

Arhiepiscopia Vadului, Feleacului și Clujului – 600.000 lei

Biserica Penticostală ”Sfânta Treime” Bistrița – 50.000 lei

Biserica Creștină Baptistă ”Emanuel” Bistrița – 40.000 lei

Eparhia Reformată din Ardeal, Consiliul Dirigent Cluj – 30.000 lei

Episcopia Română Unită cu Roma, Greco-Catolică, de Cluj-Gherla – 15.000 lei

Arhiepiscopia Romano-Catolică de Alba Iulia – 10.000 lei

Episcopia Evanghelică Lutherană Cluj – 5.000 lei

Conform legii, sprijinul financiar se poate acorda pentru întreţinere şi funcţionare, repararea lăcaşurilor de cult, conservarea şi întreţinerea bunurilor de patrimoniu, desfăşurarea unor activităţi de asistenţă socială şi medicală, amenajarea şi întreţinerea muzeelor cultural-religioase, construirea, amenajarea şi repararea clădirilor având destinaţia de aşezăminte de asistenţă socială şi medicală, construirea şi repararea sediilor administrative ale eparhiilor sau ale centrelor de cult, construirea şi repararea sediilor unităţilor de învăţământ teologic.

8 comentarii

  • Eu la ăștia nu aș da un ban,iau destul de la bietii oameni. Câtă propagandă fac aceste fețe bisericești pt bani. Dacă apelezi la ei, totul este pe bani și încă multi.

  • De la stat primesc sume in functie de numarul de credinciosi.Deci vor primi bani in functie de rezultatul recensamantului din acest an.Puteti schimba situatia.Daca doriti!

  • Un mare semn de intrebare se pune :De ce se repartizeaza banii Judetului Bistrita Ahiepiscopiei Clujului?Oare Protopopiatele Bistrita,Nasaud si Beclean nu au statut de persoana juridica.Trebuie ca cei de laCluj sa imparta banii?Sau anticipati ca ne intoarcem la vechea organizare ,in care regiunea Cluj repartiza cota necesara pt raionul Bistrita?!

  • Nu ar trebui dat nimic.Primesc salarii de la stat si sunt scutiti de taxe si impozite,fac evaziune cu sumele luzte fara drept pentru slujbe de tot felul.Ar trebui sa le fie deajuns cat japcuiesc pe credinciosi.Ei sunt poleiti cu aur si 90 la suta dintre credinciosi sunt rupti in kour.

    • De ce taxe sunt scutiți? Vorbești aiurea. Preoții plătesc același taxe, ca orice salariat.

Apasă aici ca să comentezi

Reguli pentru comentarii. Click aici.