Sănătate

Consiliul Local Teaca a acceptat înființarea unui cămin de bătrâni în locul Centrului de Sănătate desființat de MS

Consiliul Local Teaca a acceptat, vineri, înființarea unui cămin de bătrâni în locul Centrului de Sănătate desființat de Ministerul Sănătății (MS) după ce timp de o lună s-a opus acestui demers.

Primarul comunei Teaca, Iustian Muntean (PSD), a declarat, vineri, că decizia a fost luată după o discuție la care a participat împreună cu contabilul primăriei și care a avut loc, joi, la Prefectura Bistrița-Năsăud în prezența unor reprezentanți ai Direcției de Sănătate Publică, Serviciului Județean de Ambulanță, Casei Județene de Asigurări de Sănătate și Agenției Județene de Prestații Sociale Bistrița-Năsăud.

„Noi i-am plătit timp de o lună pe cei de la Centrul de Sănătate care a fost desființat. Am așteptat și am văzut că nu e nicio cale de întoarcere și am acceptat să se transforme în cămin de bătrâni cu 30 de paturi. Ce era să facem? Nu ne mai puteam permite să-i plătim pe foștii angajați ai Centrului de Sănătate cu bani de la bugetul local”, a spus Muntean.

El a explicat că un alt motiv pentru care Consiliul Local Teaca a acceptat transformarea Centrului de Sănătate în cămin de bătrâni a fost acela că deja în comună funcționează un punct de lucru al Serviciului Județean de Ambulanță. În prezent, acesta este funcțional 12 ore, dar va fi în curând 24 de ore din 24. Totodată va fi înființat și un centrul de permanență la care vor lucra toți medicii de familie din zona arondată fostului centru de sănătate.

„Pe noi ne interesează să avem servicii medicale pe care să le oferim populației. Faptul că avem deja un punct de lucru al SJA și că acesta va funcționa 24 de ore din 24 e foarte bine. Nu știm cum și cât va funcționa căminul de bătrâni, dar vom vedea dacă vor fi cereri de internare”, a spus el.

Consiliul Local al comunei Teaca prin Hotărârea nr. 30/29.04.2011 a aprobat înființarea Căminului pentru persoane vârstnice prin reorganizarea Centrului de Sănătate Teaca. Totodată, aici va funcționa, în continuare, unitatea medico-socială cu 14 paturi.

Circa o sută de persoane au protestat, în 1 aprilie, față de intenția Ministerului Sănătății de a desființa Centrul de Sănătate Teaca, printre acestea numărându-se mai mulți localnici și angajați ai instituției. Oamenii au stat în curtea Centrului de Sănătate Teaca și au afișat pancarte pe care scria „Nu vrem să desfințați spitalul!”, „Nu vă bateți joc de sănătate!”, „Dacă noi murim, muriți și voi”, „Vrem spitalul!” și „NU pentru desființare”.

Centrul de Sănătate Teaca a fost construit de Crucea Roșie din Austria în 1993, iar la el au fost arondate cinci comune, Teaca, Galații Bistriței, Urmeniș, Milaș și Silivașu de Câmpie în care locuiesc, în total, circa 14.000 de oameni. Centrul a avut inițial 50 de paturi care sunt dispuse în camere cu câte trei locuri, au baie proprie și sunt în stare bună de funcționare. De-a lungul timpului, numărul de paturi a oscilat între 15 și 30 de paturi. Din data de 20.05.2010, în baza ordinului dat de Ministerul Sănătății  nr.493/2010, structura organizatorică a spitalului s-a modificat, reducându-se 60% din paturi. În urma acestei măsuri, au rămas 12 paturi, câte patru pentru medicină internă, pediatrie și recuperare balneologie. Autoritățile au cerut transformarea acestuia în centru medico-social cu 30 de paturi, însă acest lucru nu a fost agreat, solicitându-se Consiliului Local să hotărască închiderea Centrului și transformarea lui în cămin de bătrâni, lucru cu care aleșii locali nu au fost de acord inițial.

1 comentariu

Apasă aici ca să comentezi

Reguli pentru comentarii. Click aici.