Sănătate

Leii vor avea grijă de bunicii singuri ai orașului

Peste 250 de tineri din Bistrița sunt implicați în activități dedicate vârstnicilor prin proiectul „Tineri voluntari pentru bunici solitari”, finanțat de la bugetul local cu peste 12.000 de lei.

Proiectul, al cărui scop este dezvoltarea voluntariatului și implicarea civică a tinerilor bistrițeni în activități intergeneraționale, a demarat miercuri seara, la Sinagoga Bistrița, și se va încheia în data de 23 noiemnbrie a.c., fiind finanțat cu 12.500 de lei de la bugetul local al Bistriței prin sistemul de acordare a fondurilor nerambursabile și cu alți peste 2000 de lei din partea Clubului Lions Bistrița, cel care îl implementează.

Coordonatorul proiectului, Sorin Hergiu, a declarat că, într-o primă etapă vor fi selectați 30 de elevi și studenți care vor fi pregătiți să interacționeze cu vârstnicii izolați.

„Ne-am gândit să le oferim posibilitatea bunicilor singuri care nu au copii sau ai căror copii și neopți nu sunt lângă ei să se bucure de prezența unor tineri împreună cu care să-și petreacă o parte din timp. Acești tineri vor fi ajutați să-și dezvolte abilitățile de comunicare. Tot într-o primă etapă a proiectului va fi realizat și un studiu privind nevoile vârstnicilor și vor fi stabilite modalitățile concrete de implicare a tinerilor”, a declarat Herciu.

El a mai explicat că în a doua etapă din proiect, vor fi cumpărate echipamente pentru instalarea unei linii telefonice, așa numitul „Telefon verde”, în așa fel încât cei vârstnici să poată suna la un număr indicat și acolo să le răspundă tot timpul cineva.

„Vom face un fel de dispecerat. Un tânăr va răspunde la telefon și va încerca să ajute persoana de la capătul firului. Poate că unii vor suna doar ca să stea de vorbă cu cineva și acel cineva să fie dispus să-i asculte”, a mai spus Herciu.

El a declarat că în perioada vacanței, tinerii implicați în proiect vor vizita vârstnicii singuri, îi vor însoți în parc sau în alte zone de agrement.

„Nu va fi un sprijin material din partea acestor tineri, deși suntem conștienți că este nevoie de așa ceva, ci de unul moral. Credem că sunt importante și relațiile dintre oameni, iar acest proiect le oferă mai ales celor tineri șansa de a intra în relație cu alți oameni, de a da dovadă de compasiune”, a declarat Sorin Herciu.

Totodată, tinerii vor invita bunicii singuri la mese rotunde organizate de asociație, iar la final va fi organizat un concurs de proiecte intergeneraționale, cele mai bune urmând să fie premiate.

Partenerii Clubului Lions în acest proiect sunt Direcția de Sănătate Publică Bistrița-Năsăud, Asociația Ascendent, Grupul Școlar sanitar și Clubul Județean al Elevilor.

Cristiana Sabău

  

Etichete

3 comentarii

  • Doresc mult succes tinerilor ! Proiectul suna interesant !
    Au fost invitati la lansarea proiectului si directorii unitatilor de invatamant. Ma intreb cu ce scop? Asa ….sa umple sala?

    • Stimata doamna, din pacate, din cauza multiplelor griji zilnice, oamenilor le-a scazut entuziasmul. Mi-a spus doamna dr. Petri ca suferim de „sindromul cucului”. Cred ca a avut foarte multa dreptate. Insingurarea e cuvantul acestor vremuri. Din pacate. E o sansa ca ati fost acolo. Stiu ca nu veti sta cu mainile in san. Va imbratisez cu drag!

  • Da, aveti dreptate nu stam cu mainile in san. Nu e nevoie de un proiect pompos, cu lansari festive, pentru a ajuta oameni e nevoie DE DRAG DE OAMENI. Sincer, asteptam ceva mai mult ….am fost dezamagita.

Apasă aici ca să comentezi

Reguli pentru comentarii. Click aici.

GA vertical

Carliont

KissFM

KISS FM

Titlu Articole Recente

Articole recente

Titlu Comentarii recente

Comentarii recente

CleverADS