”Programul de reconversie în pomicultură începe în 2015. Mă bazez foarte tare pe Stațiunea Pomicolă Bistrița, am discutat cu cei din zonă, și cu cei de la Iași, și cu cei de la Mărăcineni. Aș vrea ca Bistrița să fie principalul furnizor pentru pepinierele din zona Ardealului, aș vrea ca cei de la Iași să fie principalul furnizor pentru Moldova, iar Ștefăneștiul pentru zona de sud. Și universitățile au o implicare deosebită în acest program. Avem alocate prin PNDR 260 de milioane de euro, intenționăm să reabilităm cel puțin 35.000 de hectare de livezi în perioada 2015-2020 pentru că avem o situație nedorită: din 170.000 de hectare de livezi cam jumătate sunt în declin, îmbătrânite. 35.000 de hectare ar însemna o revigorare deosebită a potențialului pomicol”.
Daniel Constantin a menționat că o parte importantă a programului este dedicată părții de procesare.
”40 de milioane de euro avem pentru procesarea în pomicultură. PNDR 2014-2020 are la bază două principii: al asocierii și al integrării producției. Dacă se face livadă și procesare este un proiect integrat și automat acordăm 20 de procente în plus nerambursabile. Sunt lucruri stimulative. România produce din ce în ce mai mult în agricultură și exportă din ce în ce mai mult, a devenit un jucător extraordinar de important pe piața mondială, nu numai europeană, dar din păcate exportă materie primă. Avansul pe care l-a luat sectorul de producție vegetală în 2013 este de 30%, în timp ce în sectorul zootehnic este doar de 4%. Trebuie să investim în valoarea adăugată a produselor. De aceea am gândit ca și principiu de bază al PNDR crearea de lanțuri scurte. Câștig mai mare pentru fermieri, câștig mai mare pentru stat”.
Ministrul speră ca până la sfârșitul anului noul PNDR să fie aprobat, iar în primele luni din 2015 să se deschidă fiecare măsură în parte, cu ghiduri mai practice, cu mai puțină birocrație.
Adaugă comentariu