Actualitate

Curele numai bune de susţinut coloana vertebrală, făcute cu migală de un meşter din Maieru

Ştiaţi că o curea din piele e numai bună să vă susţină coloana, poate mult mai bună decât orice altă centură? Nu o căutaţi cine ştie unde fiindcă e făcută de un meşter din Maieru, Gavrilă Buia Pop, care la 76 de ani încă ţine bine în mână foarfeca şi acul de cusut. O curea făcută de el vă e de folos toată viaţa.

Gavrilă Buia Pop are 76 de ani şi de loc este din Maieru. S-a apucat de curelărit în urmă cu 25 de ani, după Revoluţie, renunţând la meseria sa de cojocar care nu mai avea trecere pe piaţă.

„Cred că sunt printre ultimii curelari din Bistriţa-Năsăud. Mai este încă unul mai bătrân, de 80 şi ceva de ani, care mai coase cu flori curelele. Eu nu le mai cos. M-am apucat de meseria asta de când eram copil mic. Un frate de-al meu lucra curelăria şi eu cojocăria şi după curelece nu a mai mers cojocăria, de la Revoluţie, m-am apucat de curele că fratele meu a murit. Fac curele pentru rinichi, late la spate, cu o singură cataramă, curele simple şi duble cu două rânduri de piele cum se purtau la ţară, chimire. Nu poartă numai ciobanii, i-am făcut la Cristian Pomohaci, la Alexandru Pugna, la cântăreţi. Mai fac şi curele pentru pantaloni. Le mai vând prin târguri, pe unde mă duc. Nu prea ies în câştig. De-abia acopăr costurile materialului. Înainte lucram noi pielea, acum luăm de la italieni şi abia acoperim materialul. Numai că lucrez de 50 de ani şi altă meserie nu am şi nu mai am când să învăţ”, a spus Gavrilă Pop Buia.

Un chimir de 14 centimetri l-ar vinde cu 150 de lei ca să-şi scoată cheltuielile, dar cum rareori găseşte cumpărători, se mulţumeşte şi cu mai puţin. „Nu-ţi dă nimeni atât. Nici aşa dacă l-aş da, tot nu mi-aş scoate cheltuiala. Gândiţi-vă că e 220 de lei metrul pătrat de piele din care eu fac trei chimire, ca să nu mai spun că trebuie să cumpăr catarame şi tot ce-mi trebuie acolo. De muncă nu mai are rost să spun nimic. Nu e plătită, dar mie îmi place ce fac şi, pe unde merg, mă îmbrac ţărăneşte, îmi pun curea şi oamenii îmi fac fotografii”, ne-a spus meşterul supărat că l-am prins într-un moment în care nu era îmbrăcat aşa cum ar fi vrut să apară în poză.

Meşterul nu are niciun ucenic şi e supărat că nimeni din sat nu vrea să ducă tradiţia mai departe. „Astă vară, la Sibiu, m-a solicitat o doamnă din Bucureşti să mă duc să le arăt copiilor cum fac curele. Am fost de acord dacă îmi caută chirie. La Maieru nu am pe cine învăţa. Nu e nimeni interesat. Oamenii din sat mai cumpără curele pentru că la noi se mai poartă”, a spus Gavrilă Buia Pop.

Meşterul a venit la Ziua naţională a traiului de munte, care se ţine pe pietonal, unde a adus cele mai frumoase curele pe care le face.

3 comentarii

 • Dau si io marturie despre chimire ca-s perfecte pentru durerile de shale.Dar nu numai…
  Eu am doua chimire.Unul negru si unul maro inchis.Cel maro e mai vechi, e cu 3 catarame.
  Chimirul negru…Hmmm..Aveam unul mai vechi, pe care l-am purtat si-n facultate dar care s-a ponosit cu vremea..Asa ca am comandat mesterului din articol acum vreo 3 ani un chimir negru nou, cu 4 catarame..
  E necesar sa ai 2 chimire -unul negru si unul maro – pentru a putea sa le asortezi la tinuta atunci cand te dor salele.
  De pilda eu port de obicei tinute ori pe negru-bleumarin ori pe gri, gri-bej, gri-mustar, verde-oliv, brun ..
  Nu poti purta chimir maro la pantaloni, sacou si pantofi negri..
  Asa cum nu poti purta chimir negru la pantaloni sau sacou gri..
  Cum am vazut de pilda odata la un matineu la Teatrul Nottara in Bucuresti, un domn ce purta costum gri-deschis (absolut in regula in orele de zi) dar care domn purta la costumul gri un chimir negru !!
  Asa ceva pur si simplu nu se face !
  Regula clasica este foarte simpla:la costum gri deschis pui pantofi maro (niciodata negri), camasa de preferinta bleu (pt. indrazneti merge si un mov sau grena), si chimir maro (NICIODATA NEGRU).
  Sa porti chimir negru la tinuta gri sau sa porti chimir maro la tinuta inchisa, pe negru sau bleumarin este acelasi lucru cu a purta sosete albe la pantaloni negri.Sau acelasi lucru cu a purta cravata la bluza de trening.Nu se face !
  Chimirul nu se poarta oricum, trebuie asortat cu pantofii, sosetele, pantalonii, sacoul si camasa..
  Deasemenea, NICIODATA nu se poarta chimir cu sacou si tricou.Poti purta tricou sub sacou, dar atunci nu pune chimirul.
  Chimirul se pune sub sacou NUMAI peste camasa sau cel mult peste un jerseu care merge purtat sub sacou.A purta chimirul peste tricou e acelasi lucru cu a imbraca un sacou direct peste maiou.Nu se face!
  De aceea parerea mea este ca atunci cand porti tinute cu chimir (fie ca te dor sau nu shalele) este necesar sa ai in garderoba cel putin 2 chimire, unul negru si unul maro.

  • si cum l-ati contactat pe mester? Merg in Bistrita pentru Anul Nou si m-as bucura sa ma intorc cu doua chimire, unul negru si unul maro.

Apasă aici ca să comentezi

Reguli pentru comentarii. Click aici.

GA vertical

Carliont

KissFM

KISS FM

Titlu Articole Recente

Articole recente

Titlu Comentarii recente

Comentarii recente

CleverADS