Economie

Constructorii de blocuri, obligați de Aquabis să monteze contoare inteligente pe banii lor

Constructorii de blocuri sunt obligați, prin avize, de compania de apă Aquabis, să monteze pe banii lor contoare inteligente, de cinci ori mai scumpe decât cele clasice, în timp ce dezvoltatorii care construiesc case nu au această obligație, a declarat managerul Aquabis, Ion Șandru.

”Celor care contruiesc blocuri noi le cerem din aviz să monteze contoare inteligente cu distribuitoare. La case e obligația noastră, prin lege, să montăm. Un contor inteligent costă peste 100 de euro în loc de 20 cât costă cel clasic, însă cu cel inteligent nu mai ai altă cheltuială decât verificarea metrologică din 5 în 5 ani de zile. Neavând piese în mișcare nu are ce să se uzeze și 15 ani cât ține bateria, nu ai nicio problemă. Nu scrie nicăieri în regulamentul nostru că, la clădirile în condominiu, unde intră și blocurile, partea de contorizare individuală trebuie să o facem noi. Scrie că cel care execută construcția, blocul, trebuie să monteze toate contoarele cu citire la distanță, scrie clar în regulament. Trebuie să ne conformăm”, a declarat managerul Ion Șandru într-un interviu acordat Timp Online.

Compania Aquabis a intenționat să monteze contoare inteligente cu bani accesați prin Programul Operațional Infrastructura Mare (POIM), însă nu a primit undă verde.

”Aveam acolo prevăzute 30.000 de contoare și vreo 20.000 de cămine de apometru și a trebuit să le scoatem. Pe urmă a apărut un program guvernamental undeva prin vară, legat de digitalizare, suma maximă 2 milioane de euro, și am reușit să intrăm pe programul respectiv cu 11.000 de contori pe care să îi montăm anul acesta în trei luni de zile, să începem măcar, să demarăm montarea de contoare inteligente fără piese în mișcare și în Bistrița”, a spus Șandru.

Potrivit managerului Aquabis, contoarele inteligente se pot citi de la distanță, dar mai oferă și alte posibilități.

”Poți intra în meniul programului și pe fiecare contor poți vedea cât e consumul la ora cutare, la ora cutare, dacă a crescut debitul sau nu, asta înseamnă că poți vedea dacă este o avarie. Noi îl putem citi din mașină sau de lângă gard. Într-adevăr sunt și impedimente. Dacă este gardul de beton cu structură metalică, trebuie să duci mâna cu aparatul peste gard și abia atunci îl citești, dar nu trebuie să mai miști capacul să intri în cămin. Astfel, se pot citi câteva sute de contoare pe zi, cam de zece ori mai multe decât citea o echipă înainte. Deci, în loc de 80 de contoare cât citea o echipă înainte, acum citește aproape 800 într-o zi. Asta înseamnă că în fiecare lună îi poți factura cetățeanului cât consumă, fără estimare două luni și regularizare. Poți afla mai repede dacă este o avarie. Dacă vrea să întoarcă abonatul contorul, îl întoarce degeaba fiindcă el înregistrează la fel de bine, nu contează dacă e într-un sens sau altul cum se întâmpla cu celelalte ca să nu înregistreze consum”, a explicat el.

Aquabis a început montarea contoarelor inteligente din zona Ghinda – Unirea. ”Vrem să venim într-o linie dreaptă și să ne oprim când terminăm cele 11.000 de contoare de montat, urmând ca apoi să continuăm în anii viitori, fie cu bani dintr-un alt program, fie din surse proprii”, a menționat Ion Șandru.

În Bistrița, Aquabis are circa 20.000 de abonați, ceea ce înseamnă că ar mai rămâne de montat circa 9000 de contoare inteligente, iar în județ ar finevoie de 50.000 de contoare.

”Pe partea de extinderi care se fac din start s-a solicitat montarea de contoare inteligente. Nu sunt de tipul de care montăm noi pe acest program, dar nu e o problemă. Am dori ca, în 3-4 ani, să acoperim toată aria de operare. Ar fi și în avantajul nostru pentru că citim și știm unde avem consumurile, dar și în avantajul cetățeanului pentru că va ști dacă este o avarie și nu la două-trei luni când merge cititorul acolo și am coroborat investiția respectivă cu achiziția aceasta cu cumpărarea și montarea de contoare pe localități. În fiecare localitate vrem să montăm un contor, să citim lunar cât e indexul pe localitate, citim contoarele în localitate și vom ști în fiecare localitate unde avem pierderi, știute și neștiute, furturi, ca să știm unde căutăm. Problema noastră în fiecare localitate este să știm unde avem furturi și unde avem pierderi. Deja s-a demarat licitația cu achiziția contoarelor și execuția căminelor fiindcă acolo trebuie construit și căminul”, a mai spus managerul companiei de apă.

5 comentarii

  • Cata nesimtire din partea Aquabis! Noroc ca pot construi 3-4 etaje in plus (traiasca Primaria Bistrita si famelia lor ) fata de ceea ce este aprobat altfel de unde ar scoate aceste cheltuieli. Bine ca nu suntem in zona seismica, ca altfel dezastrul din Turcia ar fi unul minor fata de am pati noi aici. Glumesc, o sa plateasca clientii mai mult cu dublul contravalorii apometrului ca de, le-ati dat un motiv in plus… Tot prostii vor plati si TVA marit si apometre inteligente etc Mai dati-le idei!

    16
    2
  • Dezvoltatorii fac rețele de apă pe banii lor, iar după recepția lucrărilor trece în proprietatea Aquabis. Așa este și la Electrica, diferența dintre cele două companii este că Electrica rambursează o parte din bani constructorului și Aquabis nimic. Toate acestea s-au modificat odată cu instalarea lui Macarie în funcție.
    Contoarele inteligente sunt achiziționate din câte știu pe un proiect finanțat din fonduri europene, atunci nu mai are rost să le mai plătească încă odată dezvoltatorul, pentru că prețul se răsfrânge asupra cumpărătorului. Măcar atât să primească și ei după ce investesc o grămadă de bani în rețeaua Aquabis.

    13
    5
Apasă aici ca să comentezi

Reguli pentru comentarii. Click aici.

GA vertical

Carliont

KissFM

KISS FM

Titlu Articole Recente

Articole recente

Titlu Comentarii recente

Comentarii recente

CleverADS