Persoanele care nu au încheiat contracte de furnizare a energiei pe piața liberă riscă să plătească, de la 1 iulie, facturi mult mai mari decât acum. Oricum, acestea plătesc energie electrică mai scumpă de la 1 ianuarie, când a început efectiv liberalizarea, însă de la 1 iulie prețurile vor fi și mai mari.
Conform ANRE, peste jumătate dintre clienţii casnici de energie electrică se aflau în piaţa concurenţială la finalul lunii iunie, iar pentru ceilalţi preţurile energiei active vor creşte cu 3-13% de la 1 iulie.
De la 1 ianuarie 2021 au fost eliminate preţurile reglementate. La acel moment, din cei 8,9 milioane de consumatori, circa 3 milioane erau deja cu contracte noi semnate, deci o treime din consumatori.
„În primele cinci luni ale acestui an, alţi 1,3 milioane consumatori au semnat un contract concurenţial, am ajuns la o pondere de 48%. Având în vedere că suntem la finalul lunii iunie şi avem o medie de 200-250.000 de noi contracte, deja putem spune că la finalul lunii iunie avem peste jumătate din consumatorii casnici din România cu un contract concurenţial semnat”, a arătat Negy-Bege, vicepreședinte ANRE.
Regula a fost ca cei care nu au semnat un contract concurenţial să li se aplice un preţ de serviciu universal, valabil până la finalul lunii iunie: „Furnizorii aveau obligaţia ca în mai şi iunie să trimită noi informări şi să comunice preţul de la 1 iulie, pentru cei care până la acea dată nu trec în piaţa concurenţială. Preţurile sunt în creştere, atât pe pieţele angro, cât şi pe cele cu amănuntul. Pentru cei patru mari furnizori de ultimă instanţă, de la 1 iulie, va fi o creştere între 3 şi 13%, vorbim strict de preţul energiei”, a precizat oficialul ANRE.
Intrucat nu mai sunt preturi reglementate ar trebui ca ANRE sa dispara.Dar nu , si nu .Se va umfla , cu toate amantele , nevestele , fiicele , verisoarele si matusile d-lui Negy- Bege si ale altor politicieni.Desigur regula se aplica si pentru partea masculina. Am vazut aseara la stiri cum d-l Citu si-a pus oamenii domniei sale in Consiliul de Administratie la Transelectrica in locul altora pusi de d-l Orban (fost si posibil nou premier). Oricum cititorii trebuie sa stie ca daca nu mai ploua si nu mai bate vantul vom plati cu totii mai mult decat platim acum. Dar si daca va ploua si va bate vantul tot vom plati mai mult , pentru ca la noi exista un fel de concurenta specific romaneasca.Toate preturile cresc (la toti agentii economici) cam la fel : la benzina , la gaz , la energie electrica , la paine , la legume si fructe etc. etc. Motivele invocate : exista un conflict in Orientul Apropiat sau aiurea , este foamete in Venezuiela sau Madagascar , nu a plouat , a plouat prea mult.Se vor gasi mereu motive.Fiti optimisti!
Anre ml trebuia sa dispara a doua zi de la jnfiintare….sa mi arate mie in toti acesti ani de finctionare o justificare a salariilor de mii de euro…. cum a luptat si zbatut pentru cetatean!!!… mai mult a lucrat pentru BAIETII DESTePti..nici acum nu jnteleg de ca trebuid platit certifixateld verzi de consumator in buzunarul ptoducatorilor, nu era destul plata kw-tului?
Normal ar trebui să fie același preț, indiferent de consum. Restul e furt supercalificat nesimțit!
Nu este nici o problemă, dacă am intrat pe electrica furnizare transilvania nord să închei un contract, când să termin de finalizat contractul mă scotea de pe pagina, o aplicație de mântuială. Ce înseamnă asta, să îmi caut alt furnizor.
Ăștia de la electrica sunt cea mai comunista firmă. Nu au nici cel mai mic respect față de consumator. Dacă suni la call center te tine robotul în povesti 30 min – 1 h. Este practic imposibil sa vorbești cu o persoana la telefon. Bătaie de joc.
La o sesizare amnprimit raspuns dupa 35 zile…noroc ca nu am murit intre timp….ma imormantau pe intuneric!!
Vom monta panouri fotovoltaice si la revedere cu factura la curent. Nu msi si treaba ca se mareste pretul la energie. Avem parcuri fotovoltaice si curentul e tot mai scump.
Ceea ce nu va spun cei de la Electrica sint tot mai multe sesizari de la oameni pe internet sau pe forumuri sint nemultumiri de la clienti in plus din ce se stie sau din ce se vorbeste ca este posibil ca cei de la Electrica sa intre in faliment si sa isi vinda actiunile la diferite entitati in care clientii vor avea mai mult de suferit din cauza unor reglamentari neconforme in privinta preturilor actuale.