Actualitate

Contabilii îi dau replica șefei CJAS: Nu putem primi un asemenea blam profesional generalizat

Corpul Experților Contabili și Contabililor Autorizați din România, filiala Bistrița-Năsăud, ia poziție față de afirmațiile directorului general al Casei Județene de Asigurări de Sănătate Bistrița-Năsăud, Doina Sigmirean Pop care i-a acuzat că din vina lor firmele nu își încasează la timp banii pentru aceste concedii. CECAR a transmis un drept la replică pe care îl publicăm integral:

”Din vina cui nu primesc angajatorii la timp banii CJAS?”

Răspuns: “Avem şi noi, CJAS vina noastră, nu sunt (sic!) perfecţi, dar marea vină o au contabilii care nu spun realitatea. Ei spun doar că au depus, nu şi că CJAS a transmis că nu e în regulă dosarul şi nu se poate plăti.”

(Doina Sigmirean Pop – director general CJAS Bistriţa-Năsăud)

O parte din “contabilii” incriminaţi de doamna director executiv Doina Sigmirean Pop sunt cei care reprezintă segmentul consacrat, recunoscut al profesiei contabile, experţi contabili, membri activi ai corpului profesioniştilor contabili din România (CECCAR) şi nu pot primi un asemenea blam profesional generalizat, anatemizant. Că există cazuri de erori şi scăpări ale unora dintre ei, da, poate fi adevărat, dar nu este admisibilă o extindere a culpei asupra unui întreg corp profesional în a justifica unele neajunsuri instituţionale proprii. Mai ales că trei circumstanţe “extra” contabili trebuie evidenţiate din articolul de presă “Din vina cui nu primesc angajatorii la timp banii CJAS?”

  1. “Numărul de concedii medicale s-a triplat în pandemie”
  2. “Sunt foarte puţini operatori în CJAS, avem 9 persoane în minus …”
  3. “În luna ianuarie 2021 am avut doar a 12-a parte a banilor pe care i-am avut anul trecut. Aşteptăm bugetul …”

Iată, cele trei cauze prezentate mai sus de doamna director executiv sunt suficiente pentru a explica întârzierile pentru care angajatorii nu îşi primesc banii de la CJAS. Şi toate trei sunt, finalmente, neimputabile contabilului şi contabilităţii.

Dar să revenim şi la noi, la contabili:

Acuza 1: “Trebuie ca şi contabilii să respecte şi anume, să depună concediile medicale la timp.”

Replică: Termenul legal de depunere a cererilor de recuperare de 90 de zile este precizat chiar pe site-ul CJAS Bistriţa-Năsăud. Deci, depunerea concediilor medicale în termenul legal, nu poate fi o acuză!

Acuza 2: “Contabilul dă vina pe CJAS şi nu spune realitatea, că a greşit. În primul rând nu studiază legislaţia nouă. Pe site-ul CJAS apar noutăţi legislative şi pot fi consultate.”

Replică: Legislaţia poate fi consultată şi cunoscută dar … pe site-ul CJAS la secţiunea “Informaţii pentru angajatori” există şi “Procedura de decontare a sumelor către angajatori”, care , din păcate, la Bistriţa … nu este. Aveţi doar fişiere ataşate.

În această procedură (existentă şi precis formulată la alte CJAS-uri) ar trebuit să fie prezentat explicit modul de completare a documentelor necesare pentru recuperarea sumelor aferente concediilor medicale.

Acuza 3: “Contabilul să urmărească puţin şi codurile pentru că probabil şi medicul este obosit ca să nu mai lungim cu plata cine ştie câte luni pentru o simplă greşeală.

  • pentru concediile medicale cu cod de indemnizaţie 07 – carantina – este necesar (…) să fie trecut numărul Deciziei emise de DSP; (…)
  • la rubrica urgenţa medico-chirurgicală trebuie să apară data şi semnătura; (medicului???) (…)
  • pe codul de indemnizaţie 01, dacă (…) depăşeşte 7 zile este nevoie de semnătura şi parafa medicului de secţie; (…)
  • pentru concediile de risc maternal – codul de indemnizaţie 15 este necesar avizul medicului de medicina muncii;
  • pentru concediile care depăşesc 90 de zile se va urmări prezenţa avizului medicului expert.

Apoi, contabilul trebuie să urmărească dacă pe copia respectivă roz, care ajunge la noi, se vede ştampila ş.a.m.d. (…).”

Replică: “Acestea sunt lucruri care ţin de partea medicală”, recunoaşte, în concluzie, doamna director executiv Sigmirean.

Dar, nu-i aşa, contabilul ar trebui să rezolve toate problemele pentru că “probabil medicul este obosit” şi “noi (CJAS) suntem foarte puţini.”

Acuza 4: “Am găsit acarul Păun!”

Se cheamă “contabilul”! (Comentarii – Liviu)

Doamnă director executiv Sigmirean, nu este bine să căutaţi vinovăţii pentru a vă scuza şi justifica unele disfuncţii ale activităţii de care răspundeţi, pentru că, spune o vorbă că, “cine se scuză se acuză”. Aveţi şi ştiţi că aveţi, nedecontate şi concedii medicale, câte 1 sau 2 corecte, ale unor angajatori de prin iulie şi august 2020.

Noi, Corpul Experţilor Contabili şi Contabililor Autorizaţi din România Filiala Bistriţa-Năsăud, vă stăm la dispoziţie pentru colaborare în căutarea de soluţii amelioratoare ale situaţiei decontării concediilor medicale şi pentru a le găsi împreună. Dar, până una alta, poate puneţi pe site-ul unităţii Dvs. o procedură clară şi completă în domeniu, aşa cum se găseşte la alte CJAS-uri.

Cu toată disponibilitatea de colaborare,

Preşedinte Filială, ec. Paraschiva Sigartău

3 comentarii

  • doamna director, Dvs sunteti platita din banii nostri pentru a gasi solutii, nu pentru a gasi vinovati. Deci, care este solutia? daca de un an de zile inca nu ati reusit sa eficientizati acest sector si tot o tineti langa cu modificari legislative sau contabili neseriosi…..mai bine va intoarceti pe postul pastrat la cald de la institutia de unde ati venit, si sa vina altii care pot! nu? altfel, sa nu va mai permiteti niciodata sa spuneti ca de vina sunt cei care va platesc salariul si sporurile!!!!!! pentru ca ati promis purtand un fular galben, ca faceti minuni nu ca ailalti care chiar au mai facut cate ceva, sau cel putin nu s-au plans in acest mod.

Apasă aici ca să comentezi

Reguli pentru comentarii. Click aici.