Actualitate

Un sistem eșuat. Nici cu 42 de milioane de euro nu am învățat să reciclăm

În Bistrița-Năsăud se reciclează doar 11% din deșeurile colectate, aceasta fiind, în opinia lui Cristian Niculae, noul director executiv al Asociației de Dezvoltare Intercomunitară (ADI) Deșeuri cea mai mare problemă a sistemului integrat de management al deșeurilor.

”Cea mai mare problemă este că reciclăm foarte puțin. În 2020, am reciclat 11,3%. Conform țintelor asumate de România, trebuia ca până în 2020 să reciclăm peste 50% din deșeurile municipale colectate. Să nu credeți că restul țărilor Europei stau foarte bine. Sunt puține țările care trec de 50%: Germania, Polonia, Cehoslovacia. Germania este campioană cu peste 65% deșeuri reciclate din cantitatea colectată. România este tot în jurul cifrei județului nostru. Cu toate eforturile care s-au făcut, încă nu separăm deșeurile la sursă cum trebuie. Nu le colectăm cu trebuie. Trebuie îmbunătățite, dar o să spun măsurile cu altă ocazie. Am soluții pentru a îmbunătăți toate aceste lucruri”, a spus directorul executiv al ADI Deșeuri, Cristian Niculae, într-o conferință de presă.


Întrebat de ce nu le-a pus în aplicare în momentul în care se afla la Primăria Bistrița în funcția de viceprimar, el a răspuns: ”În primul rând, eu nu m-am ocupat de problema deșeurilor. Era atribuția administratorului public, niciodată nu m-am ocupat de gestionarea deșeurilor. Am pus Poliția Locală să facă controale. În opt luni, cu doi oameni, s-au dat amenzi de peste 100.000 de lei. Am făcut tot ce am putut. Cu sistemul actual, în modul în care sunt pornite lucrurile, nu putem ajunge la o reciclare așa cum ne dorim. Cu siguranță că atunci când vom recicla mai mult și costurile de salubrizare se vor reduce și totul va fi mai bine. Sunt lucruri care sunt în schimbare, dar aceste lucruri le voi spune cu altă ocazie”.

În prezent se află în dezbatere publică Planul județean de gestionare a deșeurilor pentru perioada 2020-2025. În data de 15 martie va fi organizată la Consiliul Județean Bistrița-Năsăud o întâlnire cu cei interesați de această la dezbaterea publică anunțată.

Din cauza faptului că nu se reciclează, este nevoie deja de o nouă celulă de depozitare la Tărpiu, a doua din cele patru prevăzute în proiectul ”Sistem de management integrat al deșeurilor solide în județul Bistrița-Năsăud” .

Prin Acordul de mediu nr. 4 – NV6 din 21.02.2008, revizuit la 24.10.2011, se prevede ca depozitul pentru deșeuri din cadrul Centrului de management integrat al deșeurilor Tărpiu (CMID Tărpiu) să se dezvolte în patru celule de exploatare cu o capacitate totală de 1.165.842 mc (inclusiv pachetul de închidere al celor 4 celule).

Conform studiului de fezabilitate aprobat în 2009, valoarea totală a proiectului de management al deșeurilor era de 43.692.600 euro din care cheltuielile eligibile au fost de 32.699.809 euro. Contributia judeţului la acest proiect a fost de 11.542.984 euro, valoarea totală a investiţiei fiind în final de 41.334.472 euro.

Proiectul ”Sistem integrat de management al deşeurilor solide în judeţul Bistriţa-Năsăud” a prevăzut construirea unui centru de management integrat al deşeurilor în satul Tărpiu din comuna Dumitra, construirea a cinci staţii de transfer în Bistriţa, Beclean, Năsăud, Sîngeorz-Băi şi Galaţii Bistriţei, construirea în Bistriţa a două centre de colectare a deşeurilor voluminoase şi a DEEE şi câte un centru de colectare în fiecare oraş al judeţului, achiziţionarea de containere pentru colectarea selectivă a deşeurilor şi vehicule pentru transportul acestora, închiderea şi ecologizarea depozitelor de deşeuri urbane şi rurale neconforme.

Etichete

9 comentarii

  • Ha-ha-ha!!! Ce țară? ,,Cehoslovacia”?…Tare…
    In altă ordine de idei, vă dau un sfat: instalați camere de filmat pe masinile de transport deșeuri să vedeți cum muncitorii pt 20-30 de lei ,,colectează” orice ,,li se oferă”. Apoi mai vorbin de ,,separarea deșeurilor la sursă”.

  • Altii care au primit o educatie de acasa au facut si fac reciclare din nascare. Personal dar si intreaga familie fara nici un sistem integrat scump si ineficient faceam reciclare corecta de cand ne-o deschis Dumnezo ochii. Tata, mama m-au luat de mana de cateva ori si mi-au aratat inca din anii 60 unde sunt chioscurile de predare a sticlei, hartiei, cartonului, fierului vechi. Bistrita asa mica cum era stralucea de curatenie. E drept nu erau supermarketurile si nici lacomia umana fara limite si nimeni nu isi permitea sa arunce tone de mancare la pubele. Elevi fiind ce bine ne prindeau niste leuti pt. un bilet de cinema sau unul la Strand dupa ce radeam etichetele si spalam cu apa si DERO tot ce era din sticla.Educatia face totul restul cu strategia si sistemul integrat nu tine la un popor degradat. Masurile trebuie sa fie dure, amenzi, si camere de supraveghere pe post de JANDARMI. Ieri am vazut la tv- cum Ungaria se plange din nou ce primeste pe Tisa, Mures etc . din Romania si Ucraina. Milioane de peturi, crengi, busteni mizerii de toate felurile. Este dezastru pe ape acuma cu cresterea debitelor. Prim=ministru ungar vine la Bucuresti pe tema gunoaielor plutitoare. Se pregateste un INFRIGEMENT pe Mediu cat capra . Adica amenzi de la UE intre 150-200.000 euro pe zi. Este bine ?

  • La inceput, cand lumea mai recicla, firma de salubritate amesteca deseurile. Pai cum sa mai selectezi deseurile cand altii isi bat joc de efortul tau. Selectarea trebuie sa inceapa de la firma de salubritate, care trebuie sa aiba propriile statii de sortare, nu sa astepte sa primeasca totul gata sortat. Asa incurajezi, prin exemplu personal. Si trebuie rezolvata valorificarea deseurilor reciclate, pentru ca nu toate au cautare, asa reiese din practica. Daca la alte deseuri gen anvelope, baterii, electrocasnice, fier vechi e rezolvata reciclarea si valorificarea, numai la gunoiul menajer si ambalajele din plastic de la produsele din supermarket, care reprezinta 99 la suta din ce se arunca la pubela, nu s-a gasit inca o solutie. Si asta in toata Romania. Sa vedem ce solutie are Niculae. Eu ca simplu cetatean platesc salubritatea, colectez selectiv, platesc diverse taxe eco pentru ambalaje prin magazine, parca prea mult pentru un amarat de gunoi.

  • Se pot achizitiona cate containere vreti, atata timp cat informarile privind selectarea gunoiului NU sunt transmise CORECT catre populatie. La noi cand s-au adus containerele galbene una spuneau oficialitatile ca trebuie pus in ele si alta scria pe unica foaie distribuita la 2 familii cu poze cu tipul de deseuri ce trebuie colectate. Ba mai mult, pentru hartie nu exista in zona noastra loc de colectare. Cei de la Supercom, cand i-am intrebat telefonic cum sa procedez cu hartia, mi-au spus sa pun hartia/cartonul la un loc cu platicul/metalul, ca oricum le mai sorteaza ei o data. Intamplarea a facut ca cei de la primarie sa treaca prin fata casei noastre exact cand am scos gunoiul si au vazut ca am pus hartia impreuna cu plasticul si m-au amentitat cu sanctiuni. Cand le-am dat raspunsul de la Supercom au pretins ca exista container ingropat pentru selectare carton, dar supriza NU era, desi ei sustineau ca exista, dupa care s-au convins si singuri ca cineva a üitat”sa”eticheteze corect containerele ingropate . Asa ca atata timp cat Supercom / autoritatile sunt besmetice, ei habar nu au ce exista in teritoriu, NU informeaza populatia corespunzator, NU exista in comert posibilitatea de a cumpara cosuri de gunoi pentru selectarea din casa corespunzatoare, trebuie sa le cauti cu slujbe, sa nu aiba pretentia si sa se bata cu pumnul in piept ca ei fac si dreg. De fapt de la ei porneste totul: comunicarea aproape inexistenta si ineficineta, NU verifica in teritoriu accesul usor si prezenta suficienta pentru containerele de colectare, nu le golesc la timp, etc. De ce nu se fac pliante care sa se distrubuie catre populatie despre selectarea corecta a gunoiului? Iar bineinteles, peste toate aceste prefacatorii din partea autoritatilor ca noi facem si dregem, se adauga nepasarea si indolenta populatiei, sau supararea din partea celor care au incercat sa colecteze selectiv, cand vad ca cei de la Supercom vin si incarca totul la gramada.
    De exemplu, uleiul uzat, stie cineva unde se colecteaza? Vreti ca populatia sa colecteze selectiv, educati, informati populatia.

    • eu ma intrebam tot timpul unde se colecteaza spary-urile de spuma poliuretanica? alea sub presiune, sau mastile astea de unica folosinta, contaminate folosite de toata populatia

  • Minunatul sistem a fost implementat de PSD. Cu municipiul, în mare, ne-am edificat. Haideți să vedem de 42 milioane Euro cum a fost organizată și gestionată de către PSD colectarea selectivă. Containere semi-îngropate în câte o parcare la intrarea-ieșirea din sat. Cetățeanul de la țară, dacă avea ambiția asta trebuia să facă o excursie de minimum 4 kilometri, doi dus, doi întors, în fiecare zi cu peturile, hartia și ambalajele.
    În cazul că se umplea containerul nimeni nu mai venea să-l ridice. PSD a făcut târgul cu fostul senator PSD deținător al firmei de colectare, în așa fel încât acesta să nu mai fie obligat să-și cumpere mașini de ridicare a containerelor cu macara. Așa că semi-ingropatele au rămas îngropate pe veci și nimeni nu s-a mai preocupat de golirea lor. Neglijate, negolite la timp era inevitabil ca în timp reciclabilele să fie contaminate și să se amestece.
    Campania de informare și conștientizare din partea celor care au implementat proiectul – PSD-CJ – a fost 0. Nici la oraș, nici la sat. Mă întreb ce s-a făcut cu banii din proiect alocați pentru asta. Probabil au fost puși deoparte pentru altă campanie. Nici acum n-ai unde să te uiți să te lămurești dacă borcanele trebuie spălate, dacă cartonul de la lapte intră la hartie sau la plastic, cu sau fără capac. Pur și simplu pe cei de la PSD, ADI, Supercom îi înteresează doar taxele. Ne aburește acum Mniculae că are soluții. Minciuni! Au avut toate pârghiile și-au bătut joc de banii europeni și acum probabil se gândește să mai facă ceva investiții tot din banii noștri.
    Cetățenii au disponibilitate pentru a colecta selectiv. Pentru asta nu trebuie nu știu ce muncă de lămurire dar, cetățenii trebuie să vadă că lucrurile funcționează. A văzut cineva așa ceva? Nici vorbă. A arătat vreodată PSD-ADI-Supercom cum gestionează reciclabilele, cum le strâng, ce fac cu ele, cât au vândut? Nu! Singurul lucru pe care cetățenii l-au văzut a fost dezinteresul. Colectarea amestecată, neîntreținerea platformelor de îți era scârbă să calci printre ele și să le deschizi.
    Cu privire la ecoul și interesul campaniilor de reciclare, mai priviți o dată imaginea de mai jos. Spune mult despre receptivitatea oamenilor și despre cum se face o campanie dacă ști ce vrei să facă și dacă ești chiar interesat să rezolvi o problemă. Dacă însă respecți doar linia partidului – PSD – participi la campanii pentru Dragnea și ai primit o sinecură politică, nu are nici un sens să ne facem iluzii în privința rezultatelor.

  • Imi permit sa spun ca sistemul nu este esuat , este prost exploatat , atat de unii concetateni cat si de catre cei platiti cu bani grei sa-l exploateze corespunzator. Nici un sistem de colectare nu va da roade daca nu este inteles . Dupa parerea mea orice sistem ai avea , ca este suprateran , ingropat sau semiingropat va esua daca nu sunt stabilite corect conditiile de functionare ale acestuia . Actualul sistem de colectare nu este cu nimic mai rau decat altele dar nu e pus in valoare asa cum ar trebui. Primul pas in vederea imbunatatirii functionarii actualului sistem ar fi imprejmuirea punctelor de colectare si permiterea accesului numai pe baza de cartele , persoanelor fizice si agentilor economici arondati. Urmatorul pas tine de informarea populatiei asupra colectarii selective pe baza GHIDULUI DE COLECTARE SELECTIVA aparut in Romania la sfarsitul anului trecut . Nu cred ca metalele sau sticla creaza probleme . De asemeni , nici cartoanele si ambalajele asimilate acestora. Adevaratele probleme le creaza „plasticurile” asa cum le defineste un bun vecin .Populatia trebuie invatata cum se colecteaza selectiv . Fiecare crede ca stie dar este clar ca nu stiu nici sefii cei mari. Acel ghid trebuie insusit mai intai de cei platiti pentru colectarea selectiva si apoi de la ei trebuie sa vina mesajul , „iluminarea”…Este absolut clar ca nimeni nu detine adevarul absolut dar se pot lua idei bune de la unii si de la altii , un pic de la d-l Jan , un pic de la d-l Balan , un pic de la d-na Ana , un pic de la d-l Gicu etc. Pacostea mare care a picat pe lume este aceasta inventie diabolica a maselor plastice ce au sufocat planeta. Este greu de spus daca utilizarea maselor plastice reprezinta un progres sau un regres al civilizatiei. Personal cred ca in toata lumea , deci si in Romania trebuie initiata o legislatie a maselor plastice care sa precizeze cum trebuie procedat cu depozitarea , scoaterea din uz si reciclarea acestora. Peturile trebuie sa poata fi returnate cu valoare de schimb garantata. Daca se face o imprejmuire a punctelor de colectare , completata cu prevederea unor camere video multe din neajunsurile existente se vor diminua. Crengile si resturile vegetale cat si molozul /materiale de constructii nu se vor mai putea depozita iar daca se vor pune langa punctele de colectare , persoanele care le-au adus vor putea fi lesne identificate. Piesele de mobilier , electrocasnicele si electronicele trebuie adunate de firma de salubritate la date certe care sa fie comunicate anticipat pe toate canalele media. In final tin sa precizez ca problematica deseurilor nu trebuie amestecata cu politica . Curatenia si ordinea trebuie sa ne preocupe pe toti indiferent de simpatiile politice. Si desigur , d-le Alexandru , Dragnea nu are nicio vina ca la Bistrita sistemul „a esuat” , pentru ca de fapt n-a esuat . Versurile poeziei lui Goga trebuie actualizate (updatate , pentru romgleza) si ar suna cam asa : Si peturi duce Murasu / Si duc tustrele Crisuri…Evident , Somesul si Tisa

Apasă aici ca să comentezi

Reguli pentru comentarii. Click aici.

GA vertical

Carliont

KissFM

KISS FM

Titlu Articole Recente

Articole recente

Titlu Comentarii recente

Comentarii recente

CleverADS