Actualitate

Continuă să zboare avioane la înălțimi mici și în regim supersonic

Aeronave ale Forțelor Aeriene Române execută, în perioada 11-17 februarie, zboruri la înălțimi mici precum și zboruri în regim supersonic cu aeronave F-16 Fighting Falcon, pe întreg teritoriul României.

Aceste zboruri au caracter de antrenament și se fac cu luarea tuturor măsurilor de siguranţă aeriană şi reducere a impactului fonic asupra populaţiei civile, a anunțat Statul Major al Forțelor Aeriene.

Exercițiile au scopul de a contribui la îmbunătăţirea capacităţii de reacţie a personalului aeronautic în orice situaţie.

Începând de luna trecută s-au executat în diferite intervale zboruri de antrenament, inclusiv la joasă înălțime, pe întreg teritoriul țării.

Luna trecută, încă o aeronavă F-16 Fighting Falcon, achiziţionată de România de la Regatul Norvegiei, a aterizat în Baza Aeriană de la Câmpia Turzii, completând astfel Escadrila 48 Vânătoare cu toate cele 16 aeronave. ”Achiziţia noului lot de avioane F-16 Fighting Falcon şi a pachetului de bunuri şi servicii aferent asigură creşterea securităţii României prin executarea apărării spaţiului aerian naţional/NATO, pe timp de pace şi în situaţii de criză, prin Serviciul de Luptă Permanent – Poliţie Aeriană (SLP-PA), sub comandă NATO”, a transmis atunci Ministerul Apărării Naţionale.

Conform Concepţiei de realizare graduală a capabilităţii de apărare aeriană, în cadrul programului ”Avion multirol al Forţelor Aeriene”, Guvernul României a atribuit Guvernului Norvegiei contractul de achiziţie a 32 de aeronave F-16, cu suport logistic iniţial şi a unui pachet de bunuri şi servicii complementar (de la Guvernul Statelor Unite ale Americii). Potrivit MApN, avioanele vor fi livrate în stare operaţională, resursa disponibilă a acestora asigurând operarea lor pentru o perioadă de tranziţie, de minimum 10 ani, către avioanele de generaţia a V-a, ceea ce face ca achiziţia avioanelor de luptă norvegiene să reprezinte, în fapt, un transfer de capabilitate între două ţări NATO aliate.

(Foto: Forțele Aeriene Române – F-16 Fighting Falcon)

9 comentarii

  • Oare MAPn de ce nu ne spune și cat poluează un astfel de zbor la altitudini mici??? Ei vor să interzică focul în seminee, dar poluează îngrozitor cu zborurile astea de antrenament!!
    Oare MAPn de ce nu ne arăt și cifrele legat de animalele (sălbatice și domestice) speriate zgomotul produs de aceste zboruri la altitudini mici??? Ei interzic o amărâtă de petardă aruncată de un teribilist, dar zgomotul îngrozitor cu zborurile astea de antrenament nu le “amendează” nimeni… nici un ONG… nici un iubitor de animale… ca referitor la oameni sunt lămurit! Nu interesează pe nimeni!!!!

    19
    46
    • Serios?? Din cauza unor „amărâte de petarde” (cum le spui tu) au murit sau au rămas cu răni și oameni, și animale!
      Te văd comentând în cazul unei situaţii care necesită zbor la joasă înălţime dar în timpul zborului se intâmplă (Doamne ferește) ceva neprevăzut – Andrei comentează: Oare de ce nu s-au efectuat zboruri de antrenament?
      Toţi știm de toate, toţi ne pricepem la toate. Mai ales la comentarii!

      41
      8
    • După cum spuneam… de oameni îi doare fix în KUR!!
      Dar…” Un F-16 consuma aproximativ 3.000 de litri de combustibil pe ora in conditii normale de zbor. De exemplu, in timpul unui zbor supersonic, consumul poate ajunge la peste 8.000 de litri pe ora.
      Pentru a pune aceste cifre in perspectiva, comparand cu un avion comercial modern, cum ar fi un Boeing 737, care consuma aproximativ 2.500 de litri de combustibil pe ora” dar nu vorbim de benzina sau motorina!!!vorbim de combustibil mult mai poluant!!!
      O amărâtă de mașină MARE… gen GIP consuma 20-25 litri de motorină / oră MAXIM!
      Deci un antrenament este cât defilarea a peste 300 de mașini comerciale PUTERNICE! La nivel de poluare!
      Și dacă vorbim de război… mergeți voi komentacilor! Dacă vrei să ai ceva, o să ai!
      Toți păcălicii vorbesc! Să zboare deasupra mării!! În munți! În deșert!
      De ce p..a zboară deasupra orașului?

      8
      16
  • taci dracului din gura ca o sa te vad cum te ascunzi in gaura de soareci cand vin rusii peste tine.
    bai Andrei, ca sa inveti meseria cu avionul de lupta trebuie sa si poluezi.

    35
    17
  • Bani de arme vor fi mereu în dauna educației, investițiilor, sănătății .etc. Pentru asta e nevoie a fi menținută frica la nivele înalte, în mod artificial sau natural (rețeta e aceiași din perioada pandemiei când mass-media avea grijă să mergeți la somn cu ”morții zilei”). Înainte am avut ”the war on terror” (războiul împotriva terorismului), acum s-a revenit la frica de ruși (pentru cei ignoranți se recomandă istoria războiului rece…și mai bine dacă se începe cu cea a celui de-al doilea război mondial).

    Preconizez că în anii următori ne vom reîntoarce la ”războiul împotriva terorismului” care de această dată va fi colorat nu doar cu ”musulmani” ci și cu ucraineni. Credeți că sutele de mii de ucraineni odată cu terminarea războiului vor dispărea pur și simplu? Sau se vor întoarce la munca de birou? Din contră, vor fi deziluzionați de pierderea războiului, unii vor căuta răzbunarea împotriva celor pe care îi vor vedea ca responsabili de înfrângere (Vestul), unii vor intra sau vor crea bande criminale ce vor opera pe întreaga suprafață a Europei.

    3
    4
Apasă aici ca să comentezi

Reguli pentru comentarii. Click aici.