Actualitate

Contract de 5 milioane euro, semnat la CJ. ”Rezolvăm definitiv această problemă”

La Consiliul Județean s-a semnat contractul de servicii ”Asistenţă tehnică pentru pregătirea aplicaţiei de finanţare şi a documentaţiilor de atribuire pentru proiectul regional de dezvoltare a infrastructurii de apă şi apă uzată din judeţul Bistriţa-Năsăud, în perioada 2014-2020”.

Licitația organizată de SC Aquabis SA a fost câștigată de asocierea TPF Cproject SRL – Compania de Consultanţă şi Asistenţă Tehnică (CCAT) – Getinsa-Payma SL. Valoarea contractului: 22.037.224,47 lei (5 milioane de euro). Banii provin din fonduri europene.

Durata contractului: 70 luni (5 ani și 10 luni). În Etapa I care va dura 10 luni, se vor întocmi toate studiile și documentațiile 1 semnare aquabis 3.12.2015necesare accesării fondurilor europene nerambursabile, inclusiv aplicația de finanțare, astfel încât SC Aquabis SA să poată continua procesul de investiții la nivelul întregului județ. Aceste investiții sunt obligatorii, având în vedere obligațiile asumate de către România prin Tratatul de Aderare. Tot în Etapa I se vor realiza PT-urile, SF-urile și documentațiile de atribuire pentru  realizarea efectivă a lucrărilor de investiții. Etapa II: În această fază (pe durata a 60 luni) se vor asigura servicii generale de management a proiectului, servicii de supervizare și de asistență tehnică din partea proiectantului. În acest mod, se asigură o implementare adecvată a lucrărilor de investiții propuse. Aquabis a semnat în data de 07.04.2015 contractul de finantare pentru Etapa I a proiectului (cele 10 luni în care se întocmesc documentațiile tehnice și proiectele – SF + PT), urmând ca pentru Etapa a II-a (supervizarea contractele de lucrări), să fie semnat ulterior un nou contract de finanțare. După întocmirea documentațiilor urmează susținerea proiectectelor la nivel Comisie Europeană, semnarea contractelor de finanțare și demararea licitațiilor pentru execuția lucrărilor.

La finalul implementării Masterplanului de apă și canalizare faza 2, în anul 2020, 98% din populația județului va avea acces la rețele de apă curentă și 75% din populația județului va avea acces la rețele de canalizare. Valoarea estimată a investiţiilor prioritare propuse pentru finanţare în perioada 2016-2020 este de aproximativ  636.817.583 lei fără TVA (aproximativ 145 milioane de euro). În total vor fi realizați aproximativ 804 km rețele de distribuție și aducțiune apă și 269 km rețele de canalizare.

”Este un alt moment important pentru județ. Opt asocieri de companii, peste 40 de firme în total, au participat la această licitație, a urmat o perioadă de contestații. Cele 70 de luni de contract înseamnă implementarea până la punerea în funcțiune a rețelelor și stațiilor, deci avem asistență tehnică de la început până la sfârșit. Prima etapă reprezintă studii și documentații și scrierea cererii de finanțare. Vor fi cinci-șase echipe de lucru care vor zona județul, se vor deplasa la nivelul fiecărei primării, vor reinventaria toate necesitățile pentru tema de proiectare. Nu mai vreau să avem situații ca în etapa I, cu proiecte făcute într-un birou în București, fără nicio legătură cu terenul și cu mari probleme la implementare. Dacă avem documentații bune, pe urmă numai ne jucăm, ca să zic așa. În etapa a doua începem achizițiile publice pentru cei care vor executa efectiv lucrările. Încercăm ca până în aprilie să avem gata partea de teren, desene, ridicări topo și la vară să fim pregătiți să ne prezentăm cu cererea de finanțare, iar din finalul verii-începutul toamnei să demarăm achizițiile pentru execuție, cel mai târziu în 2017 să înceapă efectiv lucrările. Există șanse ca și în toamna lui 2016 să înceapă anumite lucrări. Odată cu finalizarea etapei a doua, rezolvăm definitiv problema cu apa, peste 98% din populația județului va avea acces la rețele, rămân doar cătune, grupuri de câteva case unde trebuie găsite alte surse de finanțare de către administrațiile locale, prin PNDL sau resurse proprii, nu se finanțează pe Masterplan aglomerări mai mici de 2.000 de persoane”, a declarat președintele Consiliului Județean Bistrița-Năsăud, Radu Moldovan.

3 comentarii

  • Vreau sa-mi spuneti localitatile eventual numele si prenumele persoanelor ce nu vor avea acces la reteaua de apa!!!!!!!!!!!!!!!!!
    1. …
    2……
    3…

    • Da, 5 milioane de euro, ca e o investitie de 145 milioane euro, nu de 100.000 lei. Mai folositit-va si capul cand va exprimati, nu doar fundul.

Apasă aici ca să comentezi

Reguli pentru comentarii. Click aici.

GA vertical

Carliont

KissFM

KISS FM

Titlu Articole Recente

Articole recente

Titlu Comentarii recente

Comentarii recente

CleverADS