S-a semnat contractul de finanțare pentru proiectul ”Coridor verde de mobilitate urbană în centrul istoric al municipiului Bistrița”, în valoare totală de 86.506.484,18 lei, prin Programul Regional Nord-Vest 2021-2027.
Cele mai importante lucrări: reamenajarea Pieței Centrale și a zonelor adiacente ca spațiu pietonal unitar, crearea de străzi rezidențiale (shared space) cu acces auto restricționat, lărgirea trotuarelor și construirea de benzi pentru bicicliști, spații de repaus, fântâni de apă, mobilier urban modern, Wi-Fi public, plantarea unui număr semnificativ de arbori și crearea de zone verzi, modernizarea iluminatului public cu sisteme LED, stații de încărcare pentru biciclete/trotinete electrice.
Zonele vizate: str. Alexandru Vlahuță, pasaj Alexandru Vlahuță, parcare Alexandru Vlahuță nr. 2, Piața Centrală, str. C-tin Dobrogeanu Gherea, str. Dogarilor, str. Liviu Rebreanu, Piața Morii, str. Nicolae Titulescu, Pasaj II, Pasaj IV, Pasaj VII, Pasaj XIII, Pasaj IX, Pasaj X, str. Vasile Nașcu, str. Vasile Alecsandri, str. Zorilor, str. Mihail Kogălniceanu, str. Baba Novac, str. Ciprian Porumbescu, str. George Coșbuc, str. Țibleșului, str. Ecaterina Teodoroiu, str. Albert Berger, Piața Mică.
”Centrul istoric al Bistriței se schimbă! Este începutul unei transformări reale, vizibile și benefice pentru toți cei care locuiesc, lucrează sau vizitează orașul. Ne propunem să facem din centrul istoric un spațiu cu adevărat european, în care: pietonii și bicicliștii au prioritate, traficul auto este reorganizat și calmat, spațiile verzi sunt extinse și modernizate, iluminatul public este inteligent și eficient energetic, de asemenea apar zone prietenoase și sigure pentru relaxare, plimbare și mobilitate alternativă. Prin regenerarea urbană a centrului istoric, ne aliniem marilor orașe europene care înțeleg că viitorul este verde și sustenabil. Nu este vorba doar despre infrastructură, ci despre o nouă viziune de dezvoltare urbană, în care calitatea vieții, protecția mediului și siguranța cetățenilor stau în centrul deciziilor noastre”, a menționat primarul Gabriel Lazany.
Cu această nouă aiureală de nou proiect de NEmobilitate falimentul Centrului Vechi va continua cu o viteză şi mai mare.
Asta vreţi asta o să aveţi.
Zidul Cetății este cea mai veche și valoroasă parte a Bistriței .
Zidul cumva a reușit să scape tuturor dezastrelor, pe porțiuni a reușit să scape de decretul pricipelului Austriac carea vrut să-l dărâme integral, a reușit să scape furiei comuniștilor însă se pare că nu reușește să scape de acești noi administratori inconștienți ai orașului. Zidul Cetății trebuie restaurat și pus la adevărata valoare printr-un sistem de lumini monumental. Pentru protejarea lui trebuie interzis accesul autovehiculelor pe străzile Dogarilor, Mihail Kogălniceanu, Ecaterina Teodoroiu și Barbu Lăutaru, și trebuie încurajat pe aceste străzi doar accesul pietonilor și bicicliștilor, împreună cu pista de biciclete și aleia de pe valul de pământ de apărare din Parcu Mare vor face o buclă agreabilă de plimbare cu bicicletele și pietonală. Aceste străzi pot fi incluse în traseul Turistic de timp Urme de Pași numit ” Pe urmele Cavalerilor ” care cuprinde străzile Dogarilor-Mihail Kogălniceanu- Ecaterina Teodoroiu-Barbu Lăutaru-C R Vivu-Bisticioarei-Crinilor-I Slavici- Subcetate până la ruinele primei Cetăți a Bistriței de pe Dealul Cetății acolo unde se vede acum antena de telefonie mobilă.
https://www.youtube.com/watch?v=pVN89ZQt0hQ
Rezultatul va fi dezastruos, vor disparea ultimele urme istorice!
Ca sa ajungem in centrul istoric o vom putea face doar cu ……detectorul de metale!!!
Deranj odata ls 4 ani sa stie prostul ca re stapan
Haideti sa numaram mai intai cate din fantanile de apa facute pe precedentele proiecte finantate din fonduri europene functioneaza. Eu am numarat: zero!
Astea ne mai lipsesc fântâni arteziene într-un cartier medieval.
Eu am văzut într-un desen animat că în evul mediu era plin de fântâni arteziene .
Tăntălăilor faceţi mă fântâni arteziene şi alte bazaconi să se poată infitra apa la temelia caselor să vă cadă şi alte case în cap.
Pe principiul cum e turcu-i si pistolul.
Proiecte pe bani multi la preturi de zeci de ori mai mari. Aceleasi persoane incompetente in orice mandat, dar un primar care de departe este cel mai putin agreeat, si cel mai putin diolomat dintre toti primarii care au fost. Totusi vorbim de 4+4!
Este clar ca ca defrisa tot ce i sta in cale, asa cum si a batut joc de gardurile vi care erau acolo de zeci de ani.
Sa i fie rusine!
În sfârșit! Dar nu văd în listă străzile Dornei și Gheorghe Șincai! Ar trebui adăugate și astea! Succes domnule primar!
@Desene Animate
?.gen – patiserie,mercerie,becuri,etc din Centru Vechi? Au izcde iz de mucegai și igrasie ….se plângea o vânzătoare că are aproape Astm , și alergii de la mucegaiul de pe perete din magazin…deși își pune aeroterma !
Da, erau în Asterix/Obelix in Egipt!….
Hihihihihi
In alta ordine, cine este responsabil cu renovarea spatiilor comerciale pe interior
Uite așa se fură cu talent vreo 12-13 milioane de euro.
De restul – maxim 5 milioane, se vor face niște căcaturi inutile ca să nu fie chiar așa de evident furtul.
Proiect făcut pe genunchi! Pasajul V nu l-ati prins în proiect! Utili ca igrasia…
Proiect scris pe genunchi de raducu, gandit de lacusta, pus in aplicare de Shrek
Asta e echipa
Ttio formidabil. Vor suferii bietii oamrni nevinovati fin pacate
Localnicii și turiștii ar veni în Centru să mănânce ceva bun, inedit , la preturi rezonabile.
| Tur culinar romanesc
” pe YouTube
Vezi la Brașov:
P.s. „Am încercat cele mai bune Restaurante din BRAȘOV
https://youtu.be/k5fuKN8IqXI?si=hOIQYo6HUTkLne2s
De la noi și Spartanu’ s-o dus?
Poate… băgați un McDonald’s?!
Centru a fost „terminat” de Mall_urile de la periferie. Asta e,
Pentru a scoate Centrul Vechi din faliment este necesar redeschiderea circulaţiei autovehiculelor pe strada Liviu Rebreanu.
Toate proiectele de pietonalizare făcute sau dovedit un fiasco de proporţi epice Centru Vechi sa umplut de crâşme şi magazine second hand.
Cu toate ” specialişti ” din primărie sunt consecvenți în prostie şi continuă cu aceste nenorociri de proiecte.
Amintiți-vă de vremurile bune când se circula cu maşina prin Centru Vechi şi când Centru Vechi era viu, când Centru Vechi era inima Bistriţei ,
Acum în Centru Vechi este jale găseşti numai beţivi şi ierbivori.
https://timponline.ro/bucati-din-acoperisul-unei-case-din-centrul-istoric-al-bistritei-cad-pe-trotuar/
Ma bucur ca faceti ceva in centrul vechi dar aurolacii si betivii din Piata mica vor strica tot peisajul!
Nu demolaţi Stadionul din Parcu Mare simbolul gloriei sportive a Bistriţei.
https://timponline.ro/primaria-bistrita-pregatita-sa-cumpere-anul-viitor-stadionul-jean-padureanu-si-sa-demoleze-o-parte-din-el/
Eu bănuesc că cu aceste proiecte aiurea este vorba de o nouă ” inginerie finaciară ” marca Bistriţa ca la stadion vor să falimenteze centru după care cine trebuie să-l cumpere foarte ieftin să-l demoleze şi să facă acolo un City cu blocuri ( pe reţeta de la Manchester unde în Down Town sa ridicat un ditamai zgârie nororul ) . Acum am înțeles de ce primarul a spus recent că Bistriţa trebuie să treacă la dezvoltarea pe verticală să trecem de la blocuri P+11 la blocuri P+15 , P+20 sau dacă se poate chiar mai mari.
Pe vremea saşilor se circula prin Centru Vechi cu tot ce se putea de aceea Centru Vechi era plin de viaţă , acolo era puterea comercială şi economică a Bistriţei şi a acestei părţi a Transilvaniei.
Trist : Ce a fost şi ce a ajuns !
Tâmpiţei ăştia actuali l-au transformat într-un pustiu inutil !
Oricum se va face ce a votat majoritatea … restu care sunteti in minoritate trebuie sa mai astepte o tura d alegeri. Trebe sa intelegeti odata … chiar daca s a votat aiurea … asta e data viitoare o sa fiti mai responsabili … aici in comenturi degeaba dati dovada de responsabilitate pe tema asta.
Tech tu cam nu înţelegi cum este democraţia. Bugetari trebuie sancţionaţi când o iau pe arătură şi fac toate prostiile care le trec lor prin cap nu aşteptat până la următoarele alegeri , asta este democaţia.
https://timponline.ro/nicio-pacaleala-vinieta-albastra-va-intra-in-vigoare-de-la-1-aprilie/
Cred ca inainte de a face tot orasul pietonal ,ar trebui gasite solutii pt tranzitarea orasului est-vest altfel nu stiu cum se va desfasura viata cu uni cetateni in vestul orasului si altii in estul lui (nu vei mai putea traversa orasul decat pe traseul Jelna-Monari-Sarata).In ceea ce priveste dezvoltarea pe verticala orasul si asa este sufocat .Cred ca mai bine s-ar dezvolta pe orizontala,iar principalele institutii publice ar trebui mutate din zona centrala la periferie.