Actualitate

Contractele pentru transportul deșeurilor din Zăvoaie, din nou pe masa aleșilor locali

Primarul Ovidiu Crețu a introdus din nou pe ordinea de zi a Consiliului Local Bistrița proiectul privind aprobarea contractelor de transport, respectiv de depozitare a deşeurilor municipale existente pe platforma de stocare temporară a deşeurilor din zona Zăvoaie la depozitul din cadrul Centrului de Management Integrat al Deşeurilor Tărpiu. Ședința are loc în 17 septembrie.

Depozitul de deşeuri existent pe strada Zăvoaie a fost închis în data de 12 decembrie 2011, dată la care depozitul ecologic de la Tărpiu nu era încă funcțional. Din această cauză, deşeurile municipale au fost stocate temporar, de către operatorul de salubrizare SC Urbana SA, pe platforma betonată existentă în imediata apropiere a fostului depozit de deşeuri. Cantitatea de deşeuri acumulată pe platforma pentru stocarea temporară din zona Zăvoaie până la data de 11 martie 2013, când depozitul de la Tărpiu a devenit funcţional, a fost aproximată la 30.405 tone.

Municipalitatea vrea să închirieze utilaje și echipamente adecvate pentru încărcarea deșeurilor, în mașinile puse la dispoziție de Vitalia, care trebuie să asigure transportul gratuit al gunoiului. Traseul propus pentru transportul deșeurilor este următorul: Zăvoaie-Drumul Cighir-Parc Industrial Sărata-Sărata-Viişoara-Sigmir-Blăjeni-depozit ecologic Tărpiu.

În ceea ce privește serviciile de depozitare a cantităţii estimate de 30.405 tone deşeuri municipale, la depozitul CMID Tărpiu, acestea trebuie să facă obiectul unui contract distinct, între municipalitate și Vitalia. Tariful de depozitare este de 42,82 lei/tonă, fără TVA, conform hotărârii CJ din 15.04.2015. Valoarea serviciilor de depozitare a deșeurilor pentru cantitatea estimată de 30.405 tone este de 1.301.942 lei fără TVA. Fondurile necesare sunt prevăzute în bugetul local.

Față de forma anterioară a proiectului, supusă dezbaterii în luna august, a intervenit o modificare în urma unei propuneri aprobate în plen de consilierii locali, în ceea ce privește o prevedere din cuprinsul Anexei nr. 2. Astfel, Vitalia și-a exprimat acordul pentru următoarea prevedere: ”Pentru întârzieri la plată peste data scadentei prevăzute la cap. V. se vor aplica penalități de 0,03% din suma restantă pentru fiecare zi de întârziere”.

În 13 august, proiectul a fost respins în CL, întrunind doar 10 voturi ”pentru” din 14 necesare, 8 fiind abțineri. Consilierii locali PNL au anunțat că nu votează proiectul în această formă.

”Este o asumare a responsibilității în ceea ce îi privește consilierii PNL, cărora li se datorează faptul că deșeurile rămân acolo, că nu putem începe transportul lor, cu toate consecințele care decurg de aici”, a spus atunci primarul Ovidiu Crețu.

”Politică printre gunoaie. Votul PNL, împotriva interesului general al bistrițenilor”, a reacționat prim-vicepreședintele PER BN, Teodor Mârza.

Ioan Peteleu a spus apoi care este poziţia grupului de consilieri liberali vizavi de acest subiect: ”Câtă perfidie se poate ascunde sub masca unui personaj zâmbitor numit primarul Bistriței europene? Răspuns: incomensurabilă. Spun acest lucru pentru că omul ăsta chiar ne crede proști pe toți. Și pe noi ca și consilieri, și pe noi ca și cetățeni”.

2 comentarii

  • Este cazul ca cei de la GARDA de MEDIU, cei de la SANATATE PUBLICA cei de la SGA etc. sa le arda o mama de AMENDA primarului, si Consilierilor de sa nu uite toata viata ca totusi suntem in EUROPA. Pe mine nu ma mai intereseaza explicatiile Edilului, a consilierilor a Vitaliei. Avem legi de MEDIU si trebuie puse in aplicare DOMNILOR ! Dupa cum tratati acest subiect , toti actorii pomeniti mai sus, am senzatia ca sunteti intr-o tara de lumea a 3 -a. APUCATI-VA de TREABA ca ati lalait-o destul ! RUSINE LA TOTI !!!

  • NUmai la noi se putea intampla ca o sleahta de politicieni sa prefere un municipiu plin de gunoaie, numai ca sa-i dea peste nas primarului.

Apasă aici ca să comentezi

Reguli pentru comentarii. Click aici.