Urmare a aprobării Listei proiectelor selectate pentru finanţare în cadrul Programului RO-Mediu și a validării acesteia de către Comitetul de Selecţie, primarul Bistriței, Ioan Turc, a semnat împreună cu ministrul Mediului, Apelor şi Pădurilor, Tanczos Barna, contractul de finanţare printr-un grant SEE a proiectului BIOReSC (Bistrița – Oraș Rezilient în fața Schimbărilor Climatice).
”Obiectivul general al proiectului îl reprezintă consolidarea capacității locale de adaptare inteligentă și rapidă la gravitatea provocărilor legate de atenuarea și adaptarea la efectele schimbărilor climatice.
Dintre obiectivele specifice, enumerăm:
1. Stimularea rezilienței locale la schimbările climatice prin promovarea infrastructurii albastre-verzi;
2. Integrarea aspectelor legate de reziliența la schimbările climatice în procesul de identificare a soluțiilor tehnice privind:
– amplasarea locală a cablurilor electrice și/sau de telecomunicații;
– identificarea zonelor (inclusiv a arterelor rutiere) cu capacitate scăzută de drenare a apelor pluviale;
– construcția și renovarea clădirilor în general, a celor publice în special, ca parte a adaptării la noua legislație privind performanța energetică a clădirilor din perioada 2020-2021;
– zonele cu risc ridicat la schimbările climatice (insule de căldură, date meteorologice, disponibilitatea resurselor de apă și aglomerarea populației din puncte specifice).
Patru studii de fezabilitate, un plan și o strategie de atenuare a schimbărilor climatice vor rezulta în urma activităților prevăzute în proiectul ce va fi derulat de municipalitate.
Principalele rezultatele așteptate în urma implementării proiectului sunt: realizarea Strategiei privind atenuarea și adaptarea la schimbările climatice precum și a Planului de atenuare și adaptare la schimbările climatice și elaborarea a patru studii de fezabilitate, astfel: Studiu fezabilitate privind dezvoltarea unor măsuri de planificare urbană verde – albastru, Studiu fezabilitate privind identificarea zonelor (inclusiv ale arterelor rutiere) cu capacitate scăzută de drenare a apelor pluviale, Studiu fezabilitate privind amplasarea în subteran a cablurilor electrice și/sau de telecomunicații și Studiu fezabilitate privind identificarea la nivelul municipalității a zonelor cu risc ridicat la schimbările climatice (insule de căldura, date meteorologice, disponibilitatea resurselor de apă și aglomerarea populației din puncte specifice).
Bugetul BIOReSC este de 593.156,47 lei cu TVA, iar termenul de implementare este 15 decembrie 2022.
Țin să felicit colectivul Direcției Integrare Europeană din cadrul Primăriei Bistrița pentru implicare în atragerea de fonduri europene, cu atât mai mult cu cât doar 8 unități administrativ-teritoriale au reușit să obțină finanțare în cadrul Programului RO-Mediu”, a menționat primarul Bistriței.
Hopa. Aduce tătucu lumina in oras
Mi-au placut in special doua „obiective”: primul , cel cu privire la promovarea infrastructurii albastre -verzi (desi marturisesc public ca as fi preferat alte culori!) si cel de-al doilea , cu privire la amplasarea locala a cablurilor electrice/sau de telecomunicatii (aici in loc de sau ar fi mers mai bine „si”) …si oare s-ar fi putut face si o amplasare NE locala ? De pilda , in alt oras? Sa-mi fie iertata parerea dar cei care intocmesc aceste materiale sunt oare romani (sau sunt de alte nationalitati) , ca parca se exprima in asa fel incat sa nu se inteleaga nimic . Nu e vina primarului , desi n-ar strica sa verifice aceste exprimari !
Cand te gandesti ca administratia OTC su subalternii lui au pus de un proiect de MINERALIZARE a Pietei Centrale cu taierea a 80 arbori si scosul ierbii afara si a rondourilor de flori ma apuca iarasi dracii.
Stiti cum se numea locul acesta dupa planurile idioate din trecut ?
ICU, adica (INSULA de CALDURA URBANA )
Mai exact crestea temperatura in Piata la nivelul de calcare si pana la treim in sus cu cca. 6-10 grade.
Noroc ca domnul Primar va retrage aceasta mineralizare tampita si ca a semnat cu ministrul mediului niste angajamente importante.
Noroc cu cei 5.000 de bravi bistriteni care s-au trecut pe liste si au spus in cor. NU VREM PIATA CENTRALA MINERALIZATA !!!
Singura sansa de reducere a caldurii si poluarii urbane sunt numai arborii de aliniament si multe spatii verzi.
Mai urmeaza in a doua faza interzicerea centralelor pe apartamente cel putin la viitoarele blocuri construite.
Una singura la fiecare bloc.
In faza a treia dar cat de repede este refacerea instalatiilor si la blocurile vechi si racordarea la o singura centrala chiar daca statul va trebui sa despagubeasca pe cei care renunta la centrale.
Si desigur toate coaptele de masini mai vechi de 15 ani.
Cum reușești să faci așa ceva?Concret ,nu povesti de contestatar frecvent?
Corneliu de unde ai aparut. ? Cu un contestatar frecvent ca mine se va face noul CADASTRU VERDE contestat la Garda de Mediu pt. grave lacune.
Cu contestatii trimise de mine cu mii de semnaturi nu se va mai mineraliza Piata Centrala.
Mai vrei ? O da . Cu contestatii multe si inca 400 semnaturi fosta administratie nu a mai avut curajul sa sparga parculetul Eminescu pt o parcare subterana.
Mai vrei ? O da. Cu multe discutii si opozitii ECO-LIBERALE nu s-a mai facut o mare magarie. Adica trecere pt. pietoni foarte scumpa cica cu lifturi pe o punte suspendata din fier pe Independentei colt cu Iosif Vulcan.
Mai vrei ? cauta singur .