Actualitate

Contract de 4 mil. € pentru reabilitarea castelului din Posmuș, semnat la CJ

La Consiliul Județean Bistrița-Năsăud s-a semnat contractul de proiectare și lucrări (inclusiv dotare și utilare) pentru reabilitarea și restaurarea Castelului Teleki din Posmuș, comuna Șieu, monument istoric de importanță națională.

Licitația a fost câștigată de asocierea SC Euras SRL Satu Mare – SC Utilitas SRL Cluj-Napoca, valoarea contractului fiind de 18,5 milioane lei (4 milioane euro). Durata contractului: 35 de luni, din care 3 luni servicii de proiectare și 32 de luni execuția lucrărilor.

Castelul din Posmuș va fi restaurat și reabilitat cu fonduri europene prin Programul Operațional Regional, proiectul fiind derulat de către Consiliul Județean.

”Într-un timp cât mai scurt sperăm să redăm țării, pentru că interesul față de acest monument istoric depășește granițele județului, acest obiectiv care va prinde viață la modul cel mai serios. Trebuie să fie valorificat la maximum și vom vedea cui va fi dat în administrare, cu cine ne asociem. Alături de o altă investiție importantă în zonă, despre care voi vorbi după ce vom avea contractul de finanțare, cam într-o lună sper eu, va reînvia zona. Drumul Via Transilvanica trece chiar prin curtea castelului, astfel că se îmbină o serie de lucruri foarte bune”, a spus președintele CJ Radu Moldovan. El a adăugat: ”În trei ani, unul dintre cele mai frumoase castele ale Transilvaniei va fi redat publicului. Este una dintre cele mai frumoase clădiri istorice ale Transilvaniei, care după recondiționare va putea fi admirat de mulți iubitori ai frumosului și inclusiv de drumeții care vor călători pe Via Transilvanica”.

Se vor realiza: lucrări de consolidare – fundații, ziduri, planșee, bolți, șarpante; intervenții de eliminare a umidității, izolații orizontale și salubrizarea pereților; înlocuirea învelitorilor și a sistemului de conducere a apelor pluviale, canalizarea acestora; dezafectarea instalațiilor interioare și exterioare existente; introducerea unor instalații complete noi: electrică, de curenți slabi, sanitară, termică, apă-canal; refacerea finisajelor exterioare și interioare; înlocuirea pardoselilor existente și a suporturilor acestora; înlocuirea tâmplăriilor existente, cu unele similare din punctul de vedere al aspectului original; restaurarea componentelor artistice din piatră, fier forjat, tencuieli; refuncționalizarea întregului ansamblu și adaptarea spațiilor la noile funcțiuni, fără a afecta caracterul de monument istoric.

Obiectivul principal este ”păstrarea și valorificarea patrimoniului cultural al județului Bistrița-Năsăud și a identității culturale prin reabilitarea, restaurarea ți redarea imaginii originale a castelului Teleki din Posmuș și atragerea de vizitatori. În urma reabilitării, ansamblul castelului va fi deschis publicului larg și turiștilor vizitatori, fapt care va avea ca rezultat impulsionarea dezvoltării locale”.

Valoarea totală a cererii de finanțare a proiectului ”Reabilitarea şi restaurarea Castelului din localitatea Posmuş, judeţul Bistrița-Năsăud” este de 21.782.530,24 lei, din care: contribuția proprie a CJ este de 435.597,05 lei; asistența financiară nerambursabilă solicitată – 18.512.874,83 lei, 2.677,5 lei – cheltuieli neeligibile. Data finalizării proiectului este 13.09.2021.

Propunerile de amenajare funcțională sunt subordonate caracterului de monument istoric al ansamblului, de caracteristicile constructive și conformare ale spațiilor disponibile. Castelul, în urma restaurării și reabilitării, va fi deschis publicului larg și vizitatorilor, devenind destinație turistică. Conex activității turistice, spațiile ansamblului vor fi funcționalizate și amenajate flexibil pentru a găzdui un centru cultural. Principalele destinații ale spațiilor vor fi acelea de spații expoziționale, ateliere participative de creație artistică și etnografică, spații pentru conferințe cu tematică cutral-artistică, spații muzeistice. Toate spațiile vor fi integral deschise și destinate participării publicului vizitator sau turiștilor.

Castelul va fi amenajat pentru a găzdui ateliere de creație artistică, săli expoziționale cu caracter muzeal, bibliotecă și sală de expunere carte veche, sală de conferințe, săli pentru întruniri și primire turiști.

Intervențiile cuprinse în documentații sunt lucrări de consolidare, instalații noi, refacerea finisajelor, restaurarea componentelor artistice, refuncționalizarea întregului ansamblu ca destinație turistică în vederea deschiderii sale publicului larg. Conex activității turistice, spațiile vor fi amenajate astfel încât să găzduiască și un centru cultural. Vor fi spații expoziționale, ateliere de creație artistică și etnografică, spații muzeistice, spații pentru conferințe cu tematică cultural-artistică.

Corpul 1 – Parter: spații de acces vizitatori, recepție, informare. Etaj: spații de expunere a lucrărilor reprezentative pentru activitățile centrului cultural. Corpul 2 – ateliere, spații expoziționale, bibliotecă, sală de expunere de carte veche. Corpul 3 – Parter: spații pentru conferințe și expoziții. Subsol: spații pentru evenimente, spații de depozitare. Corpul 4 – sală de 70 de locuri pentru întruniri și simpozioane. Corpul 5 – ateliere, spații de expunere.

4 comentarii

    • Păi, are pâinea și cuțitul. Liderul grupului PSD din Adunarea Deputaților este Daniel Suciu care poate să ceară oricând înlocuirea lui Dragnea de la șefia camerei. Fără poziție în Stat Dragnea e istorie in mai puțin de 24 de ore. Dar fostul purtător de servietă a lui Radu Moldovan a ajuns lider de grup tocmai ca urmare a faptului că este controlat și nu prezintă niciun risc. Indiferent de entuziasmul pe plan local, Radu Moldovan este unul din principalii susținători a lui Dragnea. Ca să fim înțeleși!

  • Este de apreciat investitia, dar asi vrea sa reamintesc faptul ca in urma cu ceva timp, cand presedintele Consiliului judetean era Liviu Rusu, P.S.D s-a opus reabilitarii Castelului de la Posmus cu bani mai putin. Poate gresesc, dar initiativa si ideea i-a apartinut domunului Liviu Rusu care a dorit sa dezvolte o zona atractiva si de interes, respectiv Posmus-Valea Budacului (Cabana Dealu Negru)-Colibita.
    P.S.Consiliul Judetean a uitat de Centura ocolitoare a Bistritei pentru a descongestiona traficul rutier care este foarte aglomerat

  • Imi place ca se reabiliteaza castele si biserici sasesti si maghiare, se reconditioneaza sinagogi…iar bisericile romanesti , cele vechi, de lemn, pentru ca doar atat le-a dat voie ocupatia sa-si faca….raman in paragina multe dintre ele. Sau ce a mai ramas din istorie o acoperim uneori cu fantani arteziene (in fata la Casa de Cultura George Cosbuc Bistrita) sau le dam uitarii (Cetatile si asezarile vechi voievodale sau dacice)….

Apasă aici ca să comentezi

Reguli pentru comentarii. Click aici.