Verificările inopinate ale ISU Bistrița-Năsăud la operatorii economici au continuat în prima jumătate a lunii ianuarie. Concluziile: 32 operatori economici controlați, 308.500 lei cuantumul amenzilor aplicate, creștere a numărului solicitărilor de asistență tehnică de specialitate pentru emiterea avizelor și autorizațiilor.
În continuarea acțiunilor desfășurate pe durata sărbătorilor de iarnă, în perioada 02-16.01.2024, ISU Bistrița-Năsăud a desfășurat acțiuni de control inopinat la 32 operatori economici din categoriile comerț, turism și alimentație publică.
Pe timpul verificărilor, personalul specializat a constatat 164 neconformități pe linia securității la incendiu, sancționate cu 115 avertismente și 49 de amenzi, în cuantum de 308.500 lei. De asemenea, controale desfășurate au relevat faptul că 11 dintre obiective funcționau fără autorizație de securitate la incendiu.
”Totodată, misiunile derulate de colegii noștri au vizat și obiectivele cu aglomerări de persoane, iar scopul principal urmărit a fost verificarea respectării numărului maxim de utilizatori, a accesibilității căilor de evacuare, respectiv a echipării construcțiilor de instalații de protecție împotriva incendiilor.
Întrucât securitatea celor care aleg să își petreacă timpul liber în astfel de locații este primordială, aceste acțiuni vor continua și în perioada următoare și vor viza inclusiv obiective existente în municipiul Bistrița, orașe și comune din județul Bistrița-Năsăud.
În prima jumătate a lunii ianuarie, comparativ cu perioada similară a anului trecut, a crescut numărul solicitărilor de asistență tehnică de specialitate oferită gratuit de specialiștii noștri, în vederea obținerii autorizației de securitate la incendiu, ceea ce înseamnă că administratorii/conducătorii instituțiilor au fost receptivi la recomandările noastre și manifestă responsabilitate pentru intrarea în legalitate și, implicit, pentru asigurarea climatului de securitate în rândul beneficiarilor.
Readucem în atenție că, începând cu data de 1 ianuarie 2024, procesul de avizare/autorizare a fost optimizat, iar inspectoratele pentru situații de urgență primesc în format electronic documentațiile și răspund solicitanților în același format (informații suplimentare obțineti pe site-ul nostru, la următorul link: https://www.isu-bistrita.ro/inspectie.php?sec=3).
Important de menționat este faptul că funcționarea fără autorizație de securitate la incendiu reprezintă o încălcare a legii, iar răspunderea revine exclusiv deținătorilor respectivelor construcții!
Caracterul permanent al activității de apărare împotriva incendiilor, stabilit de lege, poate fi asigurat doar prin implicarea reprezentanților obiectivelor existente la nivel județean în respectarea în fiecare moment a măsurilor de siguranță, inclusiv a celor care vizează numărul maxim de utilizatori prevăzuți de lege. Nu ne dorim sancționarea încălcărilor, ci constatarea modului în care sunt respectate măsurile de securitate, care să ofere un plus de siguranță pentru fiecare dintre noi”, a mai transmis ISU Bistrița-Năsăud.
Ar trebui verificare mereu nu doar de sărbători sau când se întâmplă nenorociri.
Ar trebui făcute publice datele unităților respective, pentru a ști de ce să se ferim.
Aceste informații sunt, în mod evident, de interes public.
Si acolo exista activitate umana, respecta toate conditiile prin bucatarii, salile de sedinta, pe scari?
Îmi aduc aminte de prizele care au luat foc la prefectură în județ acum sau scandalurile majore de la instalațiile cu oxigen ce au luat foc la secțiile de neonatologie/COVID până la Colectiv unde mulți și-au pierdut viața sau mai recent Șura Dacilor unde fiul unui general important și-a pierdut viața din păcate.
Dacă ar fi să continuăm cu seria de deccesuri în urma accidentelor rutiere o să formulez cinic o concluzie
Tot ceea ce se trece cu vederea din cauza corupției(cumpărarea cu bani a tăcerii ) incompetenței (scurcircuitării selecției profesionale) la capăt de linie pot afecta direct și uneori foarte dureros (pierderea unei ființe dragi din păcate) chiar pe cei care contribuie la starea de fapt, prin inacțiune, nepăsare, calcul individual cinic ..e necesar să se respecte regulile de bun simț .. E destul de trist să fii proprietarul unei pensiuni (Șura Dacilor) și să-ți moară copilul din cauza că n-ai respectat legalitatea și normele prevăzute să preîntâmpine situația respectivă..sau să fi șeful unui serviciu de informații care presupune să fii printre cele mai competenți pentru a proteja viețile și reduce riscurile asupra concetățenilor, dar în realitate să ai dificultatea majoră de a accepta dureros,. sfâșietor că propriul copil a decedat extrem de tânăr tocmai pentru că undeva cineva a decis că și mai multă lume să-și asume riscuri în mod inutil.
Indiferent de funcție , poziție, ierarhie dacă lucrurile nu merg bine, nu merg bine.
Scriam despre experiența de conducător din România când a trebuit în septembrie să trag tare de dreapta ca să nu intru în coliziune față-n față cu un microbuz undeva printr-o pantă pe la Căprioara, după Bobâlna ..azi am văzut prin știri exact modelul de microbuz cu care m-am regăsit atunci într-o situație periculoasă, implicat în accident major 13 persoane rănite…
Karma.sau nu..ideea e că vulnerabilitătile colective nu țin seama de funcții, poziții..demnitarii, oamenii puterii sunt la fel de descoperiți atunci când lucrurile nu sunt făcute cum trebuie
Citeam intr-un articol ca Palatul Parlamentului e exceptat prin lege de la autorizatia ISU, cica nu se poate obtine dupa normativele actuale.
Nu inteleg de ce trebuie sa existe un normativ, (un stas) si nu se poate analiza fiecare cladire si situatie in parte, pentru a monta un sistem de securitate si pentru a obtine autorizatia.