Actualitate

Copaci de aliniament stradal de pe Andrei Mureșanu, măcelăriți. Ioan Turc: Dorel și-a făcut treaba (FOTO)

Ca să protejeze firele atârnate pe stâlpi, o firmă angajată de Electrica Distribuție a tăiat până la trunchi crengile mai multor copaci de aliniament de pe strada Andrei Mureșanu din Bistrița. După ce mai mulți oameni s-au revoltat văzând isprava, Primăria Bistrița a blocat ”intervenția”, așa încât firma respectivă a plecat de la locul faptei, lăsând toate crengile în stradă și drujba lângă copaci.

O echipă de la Direcția de Servicii Publice a Primăriei Bistrița a venit miercuri dimineața să le adune.

”Electrica Distribuție a făcut o sezizare către noi că respectivii copaci, când e vânt, încurcă firele, se ating unele de altele și e afectat iluminatul. Noi am răspuns că vom interveni și vom toaleta arborii respectivi, dar între timp au contactat o firmă din ce am înțeles care, cu Dorel în frunte, a făcut treaba”, a declarat primarul Ioan Turc, răspunzând unei întrebări pe care i-am adresat-o.

Primăria Bistrița a sesizat Comisariatul Județean al Gărzii de Mediu Bistrița-Năsăud ca să-i amendeze pe făptași.

”Eu merg chiar acum acolo cu domnul Cristian Țetcu, un om care se pricepe, și vom vedea ce copaci pot fi salvați, iar dacă nu pot fi salvați îi luăm și plantăm altceva, copaci de aceeași dimensiune și specie, ca să existe o unitate de tramă. Toată lucrarea se va face pe banii firmei, iar dacă nu avem bază legală îi vom da în judecată și orice judecător ne va da dreptate. Avem HCL nr. 153 care stabilește sancțiuni pentru diferite contravenții, dar acestea sunt mici. Le vom actualiza în regim de urgență și vom stabili amenzi drastice pentru situații de acest gen. Acum amenda este de la 200 la 2.000 de lei, iar contravenientul poate plăti jumătate din minim în 15 zile. Nu putem cu așa ceva pentru că e o glumă”, a spus Ioan Turc.

Timp Online a încercat să ia legătura cu Alexandru Roman, șeful sucursalei județene a Electrica Distribuție Transilvania Nord, însă acesta nu a putut fi contactat.

Ecologistul Marius Bălan, fondator al Asociației Bistrița Civică, a trimis o petiție ”ca un urlet de disperare”, cerând municipalității să treacă la ”curățenia de primăvară pe la șefii de servicii, indiferenți și ei, care nu au văzut, nu au auzit și nu au luat măsurile necesare”, și anume la înlocuirea directorului DSP și șefului Poliției Locale, iar instituțiilor de mediu să ia cele mai dure măsuri împotriva celor care au distrus arborii. El spune că Bistrița Civică ar putea face plângeri penale împotriva tuturor celor responsabili de ”crima oribilă de mediu”.

La rândul său, viceprimarul Sorin Hangan a precizat: ”Tăierea crengilor la copacii de pe strada Andrei Mureșanu este o acțiune regretabilă, care a cauzat prejudicii greu de cuantificat. Intervenția a fost făcută de o firmă angajată de compania de furnizare a electricității fără aviz și supraveghere de specialitate din partea Primăriei Bistrița. Toaletarea arborilor de pe această stradă, precum și de pe altele, era prevăzută în calendarul Direcției de Servicii Publice, în perioada în care se pot face astfel de intervenții. Supărarea oamenilor este cât se poate de justificată și în cel mai scurt timp vor fi luate măsuri legale împotriva celor responsabili. Azi a fost constituită o comisie care va diagnostica arborii afectați de tăieri necontrolate cu aparatul de rezonanță magnetică. Cei aflați în pericol să se usuce vor fi înlocuiți pe cheltuiala companiei de electricitate”.

37 comentarii

 • Intr-o societate „deschisa” se vede treaba ca oricine poate „deschide” orice… Intr-un sat fara de caini , hotii cei mari sunt jupani! Degeaba se da vina pe Electrica. Or fi asteptat si dansii ca Primaria sa faca lucrarea de toaletare (coordonata de acel specialist pe care-l are) , dar vazand ca nu se face nimic oamenii s-au gandit sa rezolve treaba care nu se mai putea amana intrucat a inceput sezonul de vara cu furtuni si vijelii care pot duce la scurtcircuite cu scoaterea din functiune a retelelor de distributie , cauzate printre altele si de crengile copacilor . Nu sunt asa increzator , ca d-l primar , ca orice instanta va da castig de cauza primariei. Asa se intampla atunci cand sunt doua moase care se cearta si ramane copilul cu buricul netaiat. Copacii numiti si arbori ornamentali sunt proprietatea primariei , dar ce sa vezi , unii stalpi si „droade” nu sunt proprietatea aceleiasi primarii pentru ca din punct de vedere tehnic nu pot fi. Dupa parerea mea copacii traumatizati se vor vindeca. Totusi vreau sa remarc ca indiferent cine ar face taierile acestea nu trebuiesc facute in perioada de vegetatie iar proprietarul retelelor (Electrica) poate inlocui conductoarele retelelor existente cu alte conductoare izolate (conductoare torsadate). Solutii exista intotdeauna dar trebuie colaborare intre institutii in folosul oamenilor iar d-l primar nu trebuie sa se dea mare cocos.De ce ? Pentru ca nu e cazul!

  • Normal ca in perioada de vegetație dar ei le văd numai când cresc! Aici niciodată nu se lucrează preventiv. Numai daca vine o furtună ce rupe tot se pun ei pe treabă!

  • Nu o mai intoarce ca la Ploiesti domnule primar! Trebuia sa vă faceți datoria cu DSP-ul vostru cu tot si să toaletați voi arborii. Iluminat public și curent în blocuri vă trebuie. Electrica v-a cerut acest lucru de nenumărate ori și nu ați făcut nimic în acest sens.
   De ce nu l-ati pus pe Țetcu-specialistul să supravegheze oamenii primăriei și să rezolve problema semnalată de Electrica?
   Acum dați vina pe muncitori să va ascundeți incompetența.

  • Cat tupeu are primarul Turc, să dea vina pe muncitorii. Poi pe voi la ce vă platim cu salarii grase de peste o suta de milioane în mână? Nu ca să coordonați lucrurile în acest oraș?
   Ce vă trebuie doi directori la Servicii publice dacă nu ati fost in stare sa supravegheați toaletarea copacilor? Ce face Țetcu acolo, marele ecologist? Unde sunt viceprimarii? Chiar nu vă este rușine impotenților?

  • Sa vina Dorel si pe Trandafirilor sa mai curete arborii ca ne cad pe masini la o adiere de vant. Ii lasa sa creasa in nestire si ne trezim pe ei pe masini.

 • E halucinant!!!! Ca să reduca din coronamentul a 3 nuci de lângă blocul meu, din 2 in 2 ani trebuie sa fac cerere la Primărie şi vine cineva sa-i vadă, in prealabil! Am stat vara cu lumina aprinsă in casă pt. că intr-un an au spus ca nu e necesar!!! Pentru o salcie bătrână, contorsionată, a venit o comisie in frunte cu fostul primar şi au tăiat doar o parte care putea cade pe maşini. Dar aseară, când am trecut pe b-dul Decebal am fost şocată. Acolo nu au mai trebuit scrisori si evaluări!!!!!!! Menționez ca sunt o persoană iubitoare de natură iar in ultimii ani e bătaie de joc cum se aranjează coroanele copacilor in oraş, nu se mai respectă nicio regulă şi asta pentru că nu se dau amenzi consistente.

 • In fiecare primavara bistritenii constata ca arborii stradali sunt macelariti fara cap, ba de primarie si mai nou de Electrica.
  Intr-un oras cu adevarat european asa ceva nu este posibil si se lasa cu puscarie.
  Voi demara impreuna cu colegii de la Bistrita civica toate demersurile legale si vom cere sanctiuni maxime.
  Debarcarea de la conducerea DSP B-ta si de la Politia Locala a sefilor este obligatorie.
  Ei nu au vazut, nu au auzit nu s-au implicat cu nimic in momentul in care s-a desfasurat actiunea ilegala , desi sunt convins ca pana tai 30 de copaci de aliniament un echipaj de la Pol Locala trebuia sa treaca pe ditamai bulevardul.
  CRIMA de MEDIU este aceasta lucrare.

  • Vezi Bălane ca pretenul tău Țetcu se ocupă de astea in DSP-ul primariei. Luați -vă de mână și continuați linsul…)))

  • Nici Ovidiu Crețu nu a reușit să mutileze și să taie atâția copaci în toate cele trei mandate ale lui cât a reușit actualul primar în primul și de altfel ultimul lui mandat. Viziune: acum ar fi smart să pună niște leduri acum pe cioturile rămase.

 • Poate trece turcul si pe C.R. Vivu, daca tot are chef de plimbare prin oras.
  Acolo s-au macelarit prin noiembrie, probabil n-avea vreun smecher lemn de foc la cabana de la munte.

  • Domnule Bălan credeți că îl schimba cineva pe Cretiu niciodată, Acel director face ce vrea el se crede Baronul Bistriței

 • Asta e tara lui Papura Voda in care fiecare face ce vrea ! Uitati-va cum arata acum bulevardul, desteptilor ! Am trecut pe acolo si am vazut crengi cazute pe masinile oamenilor care erau parcate. Daca eram acasa la ora la care s-au facut idioteniile astea si masina imi era in situatia celorlalti, va dadeam in judecata pentru distrugere nemernicilor. Meritati sa mergeti la puscarie pentru ce ati facut !

  • @ Citizen, In principiu ai dreptate însă în cazul de față se pregătește locul pentru troleibuze.

 • 1. Fireste ca de cei de la Electrica nu da nimeni…
  2. Sa spui cu nonsalanta ca vei planta altceva inseamna sa nu ai habar cat timp le trebuie copacilor sa ajunga la inaltimea la care au fost acestia… Pt cat mai multa umbra si oxigen.
  3. Si pt ca prostul trebuie sa fie si fudul, el nu a auzit de preventie, de gandire de ansamblu, si uite cum stricam tot ce se mai putea strica.

 • Ce impostor!!! Păi tot orașul a văzut ce se întâmplă, numai primăria și domnul primar, nu! Pe vremea lui Crețu, nu se tăia o creangă în oraș fără avizul comisiei și fără ca Crețu personal să spună: da sau nu. Ăsta n-a văzut, n-a auzit deși era responsabilitatea lui și nimeni nu avea voie să facă lucrări fără voie de la primărie. Acum dă vina pe Dorel c-a văzut c-a ieșit un pic de iureș.
  În realitate, le-au dat aprobare verbală, Electrica o să plătească o amendă, că, ce-s 2000 sau 50.000 lei la cât ne-au făcut factura. Directorul, preș politic e și e pe acolo băgat în poză să-i șteargă pantofii primarului. Apoi dumnealor o să planteze alții, tot pe banii noștri, „pentru unitate de tramă” Auzi tu, ce-i poate capul!!! „Unitate de tramă”-asta e din lucrarea de doctorat!

 • Alexandru, nu mai pomeni te rog de primarul drujba nume dat de bistriteni.
  Daca esti fan de-al lui stai mai bine si nu semnaliza ca te faci de cacaoa.

 • O firma a platit alta firma sa taie niste copaci de pe domeniul public, fara niciun fel de autorizatie cica.

  Actiunea fulger a luat prin surprindere primaria si politia locala, care n-au putut decat sa constate fapta, a doua zi. Noroc ca Dorel a lasat crengile si drujba la fata locului, sa poata intelege si Ionel ce s-a intamplat, altfel probabil inca incerca impreuna cu echipa sa-si dea seama ce e diferit la strada.

  Sunt mandru ca l-am votat pe primarul nostru Ionel, care cu siguranta il va trage la raspundere pe Dorel!

 • Am spus-o si o repet: suntem Caracalul Ardealului. Fiecare face ce-l taie capul, e o anarhie de nedescris, primaria are 1200 de angajati care se uita la stele. Nu au cadru legal pentru sanctiuni pecuniare. Daca maine vin 2 cretini si se apuca sa taie copacii din oras, primesc 200 de lei amenda. Probabil bargauanii se vor reorienta, e mai riscant sa furi lemne din padure, mai lejer se pot taia copacii din oras.

  • @ Florian, Ești destul de blânduț cu actuala administrație liberală care făcut ca Bistrița să întreacă nu numai Caracalul și tot județul Vaslui. A început în forță cu wc-ul din biroul primarului, după cate a urmat tentativa de demolare a cinematogafului 23 august, Linia Verde, tentativa cu troleibuzele, patinoarul sintetic, pârtia, tentativa de distrugere a canalui de gardă de pe Calea Clujui, Drumul Cetății și Simion Mândrescu etc.

 • Bulevardul asta a ajuns bataia de joc a tuturor. E strada pe care nu se face nici o investitie, care este sparta pentru conducte si refacuta cu nisip si santuri, copaci taiati dupa buna voie a unor incompetenti si asa mai departe. Pur si simplu bataie de joc la adresa miilor de bistriteni care traiesc in lungul acestui bulevard. Praf si pulbere tot. Atatea promisiuni de renovare, de reasfaltare, de ingropare a cablurilor, de cate si mai cate. Promisiuni ascunse in spatele unui proiect care numa nu mai incepe. Sa va fie rusine tuturor din administratia locala, de la primar pana la fostul primar si pana la toti cei care va bateti joc de locuitorii municipiului. Va doresc sa aveti in viata asta parte de drumuri in aventurile voastre, la fel cum e cel de pe Andrei Muresanu.

  • @ Tazman, Păi ” fabulosul ” proiect de care faci tu vorbire tocmai că va distruge și îngusta străzile Gării-Decebal- Andrei Mureșenu-Năsăudului. Va distruge o grămadă mare de locuri de parcare și sunt șanse foarte mari să ne trezim acolo și cu niște troleibuze nasoale.

  • Corect Calin, fabulosul proiect de doi lei putea fi modificat si sa lase locurile de parcare in pace, eu nu inteleg ce a fost in mintea celor care au gandit proiectul. Dar totusi sa nu se faca nici o investitie macar partiala sau periodica, e absurd. Pur si simplu ne spargem masinile.

 • Niste ……. (nu pot adauga cuvantul ca va fi inlaturat) specialistii astia in toaletare.
  Oare cat dureaza pana se ridica crengile taiate „cu indemanare de specialisti”, intreb si eu pentru un prieten. Dupa calculele mele in ritmul asta sunt sanse mari ca pana la Ziua Copilului sa scapam de ele.
  Poate trebuie sa le adunam si transportam noi, locatarii din aceste blocuri si nu am fost anuntati!

 • Dl Bălan şi eu m-am intrebat in sinea mea, ieri cei care au văzut nu au sunat la Poliția locală? Orice persoană adultă trebuie sa ştie că nu tăiem arbori in perioada de vegetație. Pe lângă amendă vinovații trebuie sa planteze si alți copaci. Aşteptăm rezultatul!

  • stimata redactie, asa pentru linistea noastra oare s-ar pute obtine oficial apelurile la politia locala in aceste sens date?Si sa vedem daca intradevar s-a sunat, si sigur cineva a sunat, ce a facut politia in acest sens? a informat primarul. au fost acolo??Ar trebui sa stim si noi prostii care le platim salarii acestor functionari din primarie.

 • Cretiu de la DSP este singurul vinovat cu tot ce se întâmplă în acest oraș îl sfidează pe primar dar nu poate săi facă nimic primarul punct

 • Stați liniștiți, că nu sunt singurii,mergeți să vedeți cum rup cablurile de curent, sparg țevi prin UNIREA, pe Strada Aerodromului și Henri coandă. Îi vorba de firma care face drumul pe Valea Ghinzii până la UNIREA. Cea mai proastă firmă.

 • Comentatoarea de serviciu alias Alexandru mai are și „Zvon de Bistrița” ?numa întreb nu dau cu parul.
  E din Posmuș?
  Atunci se înțelege de ce anumite articole tendențioase.
  Cercetați și veți fi surprinși să aflați încrengătură.

  • Gogule o fi din Posmus nu o fi din posmus dar tu ești clar penibilul de consilier din primărie care tot timpul încearcă să-i găsească scuze primarului care o ține așa langa din gafă în gafă. Deși îți schimbi avatarul , acum postezi sub Calipso și Pușcaș totuși lumea te indetifică foarte ușor după cantitatea de minusuri pe care o încasezi la fiecare mesaj, nu îți fă iluzi nu te confundă nimeni cu Bălan care postează și sub veveritz, votant antiPSD, ecologistul fiindcă săracul de el încasează consecvent net cele mai multe minusuri.

 • În timp ce primarul, viceprimarul și ecologistul de serviciu se dau cu curul de pământ că vor face și vor drege, în momentul ăsta, 5.05.2022, ora 13:00 continuă activitatea de măcelărire a arborilor de aliniament pe Andrei Mureșanu. Nu există minciuni mai puturoase decât cele ale peneliștilor și nici un nivel mai ridicat de impostură!

  • Troleibuzele trebuie să meargă și ele pe undeva deci pârtie !!!!!!
   În curând urmeaza mutilarea și arborilor de pe Independeței , pârtie !!!!!!

  • Pentru Bălan, Ai uitat să-l feliciți pe primarul drujbă Turc !
   Felicitări drujbă hi, hi

 • ecologistule esti un analfabet functional in toata regula fara neuroni.
  Te repudiez si te rog nu te mai semna cu acest nume pretentios.
  Nu esti de-al meu si nu aitu treaba deloc cu ecologia.
  Eu sunt un jandarm in apararea a tot ce e verde nu distrugator cum sugerezi tu din prostie.
  Nu ai inteles mesajele mele de-a lungul timpului si nici macar acest articol.
  Esti jalnic de fiecare data cand iti propui sa te duelezi cu mine aici in grad de anonim impostor.

  • Nu știu de ce Bălan este așa surprins că Turc face atâtea prosti în oraș că doar știa dinainte de campania electorală că Turc este cu mult mai rău ca Crețu !

 • Ba mai mul primarul vrea să distrugă în continuare Pădurea Cocoșu prin construirea de blocuri acolo unde din întâmplare mai sunt ceva copaci.

 • În loc să continue cu distrugerea Păduri Codrișor care încă este relantiv neatinsă de specia distructivă humană nu ar fi mai bine totuși ca adevărați ecologiști Bistrițeni să se concentreze în demersuri de ecologizare prin platare de puieți de arbori din speci AUTOHTONE în fostelor ari industriale acum abandonate din mijlocul orașului cum sunt terenul unde a fost fabrica de teracotă, terenul de pe strada Drumul Cetății unde a fost LDP-ul și terenul de pe strada Simion Mândrescu unde a fost Roseyanis precum și halda de steril Ario de pe dealul Sigmirului.

  • Parcul Mare este deja compromis în curând vor apărea blocurile încet dar sigur se distruge și ăsta. Lidl-ul și Casa Ema se extind și mușcă tot mai mult din parc. În parc apar din ce în ce mai multe ciudățenii . Primarul mai nou vrea să bage și un tractor ( trenuleț ) să facă ture prin parc . Fiindcă în oraș copacii sunt tăiați fără milă pentru parcări și troleibuze așa că pentru ca în Bistrița aerului să mai fie respirabil este mare nevoie și de un alt Parc Mare în mijlocul orașului pe strada Drumul Cetății unde a fost LDP și Fabrica de Teracota. Demersurile pentru realizarea acestui nou Parc Mare trebuie făcute până ce nu dezvoltatori vor pune mâna pe aceste terenuri și vor înghesui și aici blocuri, altfel Bistrița va rămâne fără niciun parc.

Apasă aici ca să comentezi

Reguli pentru comentarii. Click aici.