Actualitate

Copiii internaţi la Spitalul Judeţean vor învăţa să folosească fotografiile cu scop terapeutic

Circa o sută de copii internaţi la Spitalul Judeţean de Urgenţă vor învăţa, anul acesta, de la voluntarii Fundaţiei „Inocenţi”, să folosească fotografiile cu scop terapeutic. Procedura se numeşte „photovoice”, ceea ce înseamnă că o persoană îşi poate exprima emoţiile prin intermediul fotografiei, iar cei din jur pot interpreta mesajul ca să o ajute să se vindece sau măcar să nu se simtă marginalizată.

„Viaţa copilului” este primul program cu care Fundaţia Inocenţi a început să lucreze la Bistriţa adresându-se iniţial copiilor abandonaţi, apoi celor spitalizaţi.

„De-a lungul anilor, programul s-a diversificat. Iniţial se lucra doar cu copiii abandonaţi, apoi am început să lucrăm cu cei spitalizaţi pe perioade lungi, am început să ne adresăm părinţilor. Ne dorim ca, pe parcurs, să ne îmbunătăţim activitatea şi să oferim servicii tot mai eficiente. Acest proiect nou e astfel de iniţiativă. Nu ştiu în ce măsură lumea e familiarizată cu termenul de photovoice. E un concept mai nou, din marea familie a terapiilor prin imagine, sunet, artă care se folosesc de foarte multă vreme cu rezultate foarte bune. Photovoice e mai nou şi presupune utilizarea imaginii foto pentru ca cel care are nevoie să îşi exprime emoţiile, o stare de spririt negativă, să o facă prin intermediul fotografiei”, a declarat pentru Timp Online Marin Mic, directorul Fundaţiei Inocenţi.


El a spus că acum un an şi jumătate, a făcut un experiment similar cu părinţii copiilor cu dizabilităţi. „A fost o expoziţie care a avut premierea la Gala Moş Nicole şi a fost incredibil de reuşită. E şi emoţionant, dar şi îţi dă satisfacţii când vezi că părinţii pot comunica imagini despre problemele pe care le au. Am văzut imagini cu copii care nu puteau urca în mijloace de transport în comun sau cantitatea imensă de medicamente pe care o iau ei. La fel încercăm şi acum. Copiii care suferă, care îşi petrec o bună parte de timp într-un mediu instituţional să-şi exprime emoţiile făcând fotografii lor înşişi, celor din jur, exprimând ceea ce simt”, a mai declarat Marin Mic.

Proiectul, susţinut de Fundaţia pentru Comunitate şi MOL România prin Programul MOL pentru Sănătatea Copiilor, a început anul acesta cu partea de pregătire. S-au achiziţionat imprimante şi  aparate foto şi s-au făcut pregătiri cu cei care vor lucra acolo.

Laura Filipoi, asistent manager la Fundaţia Inocenţi, direct implicată în acest proiect a explicat pentru Timp Online ce se vrea cu acest program.

„Noi ne dorim ca proiectul Fotografie pentru sănătate să aibă un rol terapeutic, copiii să fie capabili să-şi identifice emoţiile şi stările pe care le au pe perioada spitalizării, agitaţie, tristeţe. Vrem să-i învăţăm că pot să îşi controleze aceste emoţii şi că ei sunt cei care decid dacă sunt trişti sau veseli, dacă îşi pot accepta boala şi tratamentul. Se spune că toate acestea sunt chei magice care duc spre vindecare. Un alt rol al proiectului este acela să-i educe. Ei vor folosi tehnică, aparate foto, imprimante, computere şi astfel îşi vor dezvolta creativitatea şi vor învăţa noţiuni de tehnică fotografică. Proiectul mai are şi un rol de evaluare. Vom afla dacă noi înţelegem cu adevărat problemele lor şi ne vom da seama dacă, în viitor, vom putea să le rezolva”, a spus ea.

Laura Filipoi a declarat că proiectul se adresează copiilor între 7 şi 18 ani care vor face fotografii în incinta sălilor de joc din Spitalul Judeţean de Urgenţă.

„Ne-am gândit la un număr de 90 de copii, dar suntem deschişi. Ieri, de exemplu, am întâlnit un copil de 4 ani care e capabil să intre în programul nostru. El nu are voie să mănânce dulciuri, dar când i s-a dat un aparat foto s-a gândit să fotografieze o cutie de bomboane, dar în care se aflau nişte obiecte de lucru manual. L-am întrebat de ce a fotografiat cutia aceea şi ne-a spus că îşi doreşte mult să mănânce o bomboană şi de aceea vrea să se facă bine mai repede ca să poată mânca o bomboană. De acolo se încep discuţiile cu el. Este întrebat de ce crede că alţii sunt mai fericiţi dacă mănâncă bomboane, dacă el crede că va veni ziua în care va putea şi el să li se alăture sau dacă nu crede că un măr ar putea înlocui nevoia lui de dulce. Prin această terapie încercăm să-i facem să înţeleagă că sunt boli care pot fi depăşite cu tratamente dacă sunt cooperanţi, dar că sunt şi boli pe care le vor duce toată viaţa, dar că trebuie să se obişnuiască cu gândul şi să nu se simtă marginaizaţi sau diferiţi de alţi copii”, a spus Laura Filipoi.

Proiectul se va încheia în 21 octombrie 2013. Valoarea lui este 19.090 lei.

 Cristiana Sabău

Laura Filipoi

2 comentarii

Apasă aici ca să comentezi

Reguli pentru comentarii. Click aici.

GA vertical

Carliont

KissFM

KISS FM

Titlu Articole Recente

Articole recente

Titlu Comentarii recente

Comentarii recente

CleverADS