Actualitate

Cortul, pregătit pentru zile grele. Ce spune primarul Ovidiu Crețu

Primarul Bistriței, Ovidiu Crețu, a declarat într-o conferință de presă că municipalitatea va pune la dispoziție, la nevoie, cortul în care a funcționat teatrul de vară, iar cele șapte containere care au fost cumpărate pentru a fi locuințe de necesitate le va duce în curtea Spitalului Județean de Urgență Bistrița pentru ca, la nevoie, să fie o prelungire a acestuia.

Primarul Ovidiu Crețu a fost întrebat dacă a mai luat vreo decizie legată de utilizarea containerelor pentru carantină.

”Destinația ca loc de carantină a acelor containere nu avantajează foarte mult pentru că ele au două camere, o băiță și o bucătărioară, deci ar putea sta două persoane, iar în carantină poate intra una singură. Noi le avem în rezervă și le vom amplasa într-un loc corespunzător cu aducțiunile de apă, curent, tot ce trebuie. Am avut o discuție cu doamna director Andrițoiu (directorul Direcției de Sănătate Publică Bistrița-Năsăud – n.r.) și cu domnul președinte al Consiliului Județean, Radu Moldovan, și am decis ca acele containere să le ținem în rezervă. În stadiul 5 sau 6 sau 7 în care spitalele nu mai fac față și bolnavii sunt ținuți în corturi câte 20, într-o astfel de situație, aceste containere pot să fie o extensie a Spitalului Județean, să le ducem acolo în curte, iar în cele două camere să stea câte doi oameni. Dacă bolnavii stau 20 în cort, în acele containere vor sta în condiții mai bune. Așa că, la înțelegere cu cele două persoane pe care le-am amintit, le ținem în rezervă. Dacă va fi nevoie să le instalăm pentru carantină undeva, vom face lucrul acesta la solicitarea lor, dacă nu, le ținem pentru faza dificilă care se zice că va fi la începutul lunii iunie. Deci avem șapte containere cu două camere fiecare. Fiecare cameră este prevăzută cu un pat, dar eu spun că, în caz de situație dificilă, pot fi două paturi în fiecare cameră. Nu este foarte mult, dar totuși este ceva și, cel mai important, ele pot fi amplasate în curtea spitalului, deci prelungirea spitalului se poate face acolo lângă el, nu la un hotel rechiziționat în altă parte, care e la 5 km”, a spus Ovidiu Crețu.

Întrebat dacă municipalitatea ar putea pune la dispoziție cu scop sanitar și cortul pentru evenimente, Ovidiu Crețu a răspuns: ”Deocamdată, cortul este utilizabil. Nu l-am scos să-l verificăm și să-l vedem. Când ni se va cere să instalăm undeva cortul respectiv, o să facem lucrul acesta – așa m-am înțeles – în decurs de câteva zile pentru că nu se poate mai repede și va fi funcțional. Nu o să fie cu lampioane cum era ca teatru de vară, ci așa cum a fost când am organizat expoziții acolo, varianta simplă, dar utilizabilă”.

Potrivit primarului, în prezent, în Bistrița se află în izolare la domiciliu 44 de persoane. Întrebat dacă verifică cineva dacă aceste persoane respectă cu strictețe regulile, primarul a afirmat: ”Este imposibil de verificat!”.

”Să spunem că, la acest număr de 44, suntem OK, dar sunt localități cu o mie și ceva de persoane. Nu ai cum să verifici. Aici contează, din punctul meu de vedere, conștiința celor care sunt în cauză, și să existe niște sancțiuni pentru cei care nu respectă. Dacă îl întâlnești pe stradă ce îi spui? Du-te acasă? Poate începe și un proces. Lucrurile trebuie să se bazeze foarte mult pe conștiință în asemenea situații. Cred că municipiul Bistrița, cetățenii din oraș, suntem la acel nivel de civilizație în care să conștientizăm, cel puțin 99% dintre noi, că lucrurile sunt grave și direcția spre care se îndreaptă este să se agraveze și mai mult și atunci trebuie să ne dăm toată silința să prelungim această perioadă.

Până când nu va exista un vaccin care să ne imunizeze, nu există decât autoimunizare. În Anglia, autoritățile au spus în urmă cu o săptămână și jumătate că ei așteaptă autoimunizarea până și-au dat seama că s-ar putea să le trebuiască 30 de milioane de paturi de spital. Și atunci au zis: stop. E bine ca autoimunizarea să se facă în șapte ani, poate până atunci apare vaccinul. Aceasta este problema foarte gravă. Sistemul să nu facă față la numărul mare de îmbolnăviri și atunci protejându-ne, stând acasă, nu ne imunizăm, dar nu intrăm în România 10 milioane de oameni în spital ca să fim tratați. Vom intra mai pe rând și poate va apărea vaccinul. Chiar cred că știința secolului XXI, în acest an, va produce acel vaccin care va rezolva problema, dar îl va produce în acest an, până o să existe în cantități suficiente să ne vaccinăm 6-7 miliarde de oameni în toată lumea nu va fi simplu. Și atunci e bine să prevenim și prelungim acest termen”, a spus primarul Bistriței.

Foto cu caracter ilustrativ

3 comentarii

    • Pe Crețu nu cred că la prins coronavirusul, dar boala vacii nebune sigur la pălit. De atunci a început el cu struți, mere.. apoi ca orice boală netratată s a agravat :partie, aguapark, etc.. Și apogeul : nu se pot urmării 44 de persoane. Doamne ferește! Dacă nu pleacă repede, ăsta ne va spune că în loc de stațiile de autobuz va face aeroporturi. (părerea mea).

    • Se pot pregăti la cum se prezintă situația.Vin oameni din străinătate și se plimbă prin sate fără nici un pic de rușine.Nu îi întreabă nimeni nimic,unde e poliția?Cum să oprim răspândirea virusului dacă autoritățile nu iau măsurile necesare?Oare ce așteaptă? Să controleze un pic satele (Florești,Taure).

Apasă aici ca să comentezi

Reguli pentru comentarii. Click aici.