Covoare cunoscute la noi sub denumirea de ”persane”, la care s-a lucrat manual ani întregi, de dimensiuni impresionante și foarte valoroase pot fi admirate începând de astăzi la Complexul Muzeal Bistrița-Năsăud în expoziția ”Arta islamică din Orientul apropiat”. Îi aparțin colecționarului Florin Coșoiu, iar unele sunt foarte valoroase.
Covoarele sunt făcute din lână, mătase și bumbac. Au fost așezate inclusiv pe pardoseala din sala de expoziție pentru ca vizitatorii să le simtă densitatea și să aprecieze multele ore de muncă și măiestria cu care au fost făcute.
Angajații Complexului Muzeal le-au curățat cu grijă pentru această expoziție, a spus directorul Complexului Muzeal Bistrița-Năsăud, Alexandru Gavrilaș. Este motivul pentru care vizitatorii vor trebuie să poarte botoși, ca și participanții la vernisaj.
Colecționarul Florin Coșoiu, căruia îi aparțin piesele, a relatat că pasiunea lui pentru covoare a început în 1978, când lucra la fabrica de bere din Cluj. La vremea aceea, exista o cooperativă în Vâlcele care făcea covoare persane, însă greu de procurat. .
”Cu toate relațiile pe care le-am avut, din februarie până sfârșitul lui august a durat să-mi facă un covor de 2/3 pe care am dat 13.800 de lei. Puteam să-mi iau o garsonieră în loc de covor. Ulterior, după ce un prieten foarte bun de-al meu din Sângeorz-Băi a început să aducă bunuri prin cumpărare de la licitații din Elveția, am început să strâng și artă islamică, mai precis covoare și obiecte din cupru și alamă, obținute prin ciocănire. În ultimul timp, nici el nnu a mai reușit să aducă nimic, dovadă că și acolo, în Elveția, a început să se termine cu covoarele și cu bunurile cumpărate de elvețieni de-a lungul timpului când au călătorit cu vaporul sau cu trenul în lumea arabă. Acum este interzis să scoți aceste bunuri din țările arabe”, a spus Florin Coșoiu.
Colecția de covoare este cu atât mai prețioasă cu covoarele sunt foarte greu de întreținut fiind preponderent din lână.
”De 20 de ani, în fiecare primăvară, vara și toamna, dau cu spray antimolii și anti acarieni. Am consumat sute de doze, dar e bucuria mea să mă ocup de ele. Și în lumea arabă s-au închis manufacturi, covoarele au devenit extrem de scumpe, costă de ordinul zecilor de mii de euro, pentru că la unul lucrează câte patru femei chiar și un an de zile. Obiectele sunt din sec. al XIX-lea și începutul sec. XX”, a mai spus colecționarul.
Cel mai mare covor are dimensiunea de 5,5/6,5 metri și a fost nevoie de patru oameni să-l care.
”Cel mai valoros e un covor de 2 mp, de ritual, al cărui preț de achiziție a fost 6620 de franci elvețieni. Conține litere din alfabetul arab, e covor de rugăciune care nu se pune pe jos. El are 800.000 de noduri pe metru pătrat, deci 1,6 milioane de noduri, o muncă de zeci de ani”, a spus colecționarul despre care au vorbit laudativ la vernisaj dr. Tiberiu Podani și Dorel Cosma.
Expoziția va fi deschisă timp de două luni la Bistrița, după care va putea fi văzută la Palatul Culturii din Târgu Mureș, ulterior la un castel brâncovenesc din Caracal și apoi în Turcia, în toamnă.
Covoarele persane sunt țesături artizanale de lux, produse în Iran (fostă Persie), renumite pentru calitatea lor excepțională, modelele complexe și durabilitatea remarcabilă. Sunt realizate manual, folosind tehnici tradiționale transmise din generație în generație.
Caracteristici principale ale covoarelor persane:
- Materiale de înaltă calitate
- Sunt confecționate din lână fină, mătase sau bumbac. Covoarele din mătase sunt cele mai valoroase, având un luciu distinctiv și detalii foarte fine.
- Modele și simbolism
- Designurile sunt inspirate din natură, mitologie și tradiții persane. Cele mai populare modele includ:
- Medalion central – un element circular sau oval plasat în mijloc, simbolizând cerul sau infinitul.
- Flori și viță de vie – simbolizând fertilitatea și abundența.
- Motivul boteh (picătură de apă, cunoscut și ca „caspian” sau „mango”) – asociat cu viața și eternitatea.
- Designurile sunt inspirate din natură, mitologie și tradiții persane. Cele mai populare modele includ:
- Tehnică și noduri
- Covoarele persane sunt realizate prin metoda nodurilor „asimetrice” (nod persan), ceea ce le oferă o mai mare finețe și durabilitate în comparație cu alte tipuri de covoare orientale.
- Regiunile producătoare celebre
- Tabriz – covoare cu modele complexe și detalii fine.
- Qom – covoare din mătase cu modele foarte elaborate.
- Isfahan – modele florale rafinate și o densitate mare a nodurilor.
- Kashan – cunoscute pentru roșul intens și modelele simetrice.
- Nain – covoare elegante, cu un design detaliat și culori pale.
De ce sunt apreciate covoarele persane?
- Durabilitate: pot rezista sute de ani dacă sunt întreținute corect.
- Investiție valoroasă: valoarea lor crește odată cu trecerea timpului.
- Piesă de artă: fiecare covor este unic, țesut manual, cu modele tradiționale și o tehnică rafinată.
Și Bistrița a avut fabrica de covoare persane, secție a Cooperativei Meșteșugărești Unirea!
Ultima locație a fost la etajul 1, blocul Dallas, deasupra Cinematografului Dacia!
Când mergea la schimbul doi, mama nu avea cu cine să mă lase acasă, așa ca mă lua cu ea la lucru, la secția de covoare persane.
Mă jucam pe acolo până adormeam pe vre-un covor. Iar doamnele care lucrau acolo , pentru ca eram un copil frumos, iubeau și mă pupau într-una ,
Dacă nu credeți ca a existat o asemenea secție , întrebați-o pe șefa Vasilica Rusu , o găsiți pe Facebook .
de ce dati minusuri boilor la amintirile din copilarie a unui bistritean ?