Actualitate

Cozi la pește proaspăt. Ce rețete pot fi pregătite pentru masa de Revelion

În marile magazine care vând pește proaspăt s-au format încă de astăzi cozi. Oamenii cumpără preponderent crap viu pe care vânzătorii îl curăță gratuit, însă din acest motiv se așteaptă mai mult la rând.

La Selgros, kilogramul de crap viu costă 26,99 de lei și este de proveniență autohtonă.

Tradiția spune că, de Revelion, trebuie să avem la masă pește ca să ”alunecăm” mai uşor printre necazuri în anul care vine. În cazul în care optați pentru crap, acesta paote fi pregătit, la cuptor, cu legume, sau poate fi prăjit.

În magazine se mai găsesc în această perioadă păstrăvi, dorade, bibani de mare, fructe de mare sau somon.

Iată câteva rețete din pește pe care le puteți pregăti pentru masa de Revelion din:

CRAP: Peştele se taie bucăţi şi se aşează într-o tavă mai înaltă unsă cu unt. Separat într-o tigaie să căleşte ceapă şi ardei, iar peste ele se toarnă apoi roşii pasate, roşii bucăţi sau suc de roşii după gust. Se adaugă sare, piper şi foi de dafin. După ce sosul fierbe cam 10 minute se toarnă peste peşte, se stropeşte cu puţin vin şi se dă totul ca cuptor o jumătate de oră.

DORADĂ: Peştele se aşează în tavă şi se umple cu felii portocale şi puţin usturoi tăiat mărunt. Se condimentează cu busuioc, sare, piper şi se pune la cuptor, 30-40 de minute. Când este aproape gata îl puteţi stropi cu puţină zeamă de portocală pentru un gust mai deosebit. Se poate servi cu garnitură de cartofi natur sau fasole verde cu usturoi făcută şi ea la cuptor.

SOMON: Medalionul sau file-ul de somon trebuie spălat bine și așezat tavă. Se pune pe el sare, piper, puţin ulei de măsline, puţină zeamă de lămânie şi portocale. În tavă așezați felii de lămâie şi portocale, dar şi măsline verzi. Lăsaţi apoi totul la cuptor 30 de minute. Cei care vor ceva şi mai rafinat pot stropi peştele cu puţină şampanie. Se serveşte cu garnitură de carfofi natur sau legume.

ȘALĂU: Peştele se spală şi pe pune la cuptor cam un sfert de oră. Între timp se face un piure din cartofi şi lapte. Se scoate peştele, se toarnă acest piure peste el, se rade puţin caşcaval şi se pune din nou la cuptor alte 15 minute. Între timp se călesc separat ciuperci proaspete şi puţină ceapa. Se toarnă peste peşte, după care totul se acoperă cu caşcaval ras. Se mai lasă ca cuptor cam 2 minute să se topească caşcavalul. Se serveşte fără garnitură.

PĂSTRĂV: Se eviscerează şi se spală bine. Se umple cu felii de roşii, ceapă, ardei şi ciuperci, se adaugă sare, piper şi puţină lămâie. Ca şi condimente puteţi folosi busuioc, pătrunjel sau rozmarin. Înveliţi apoi peştele în folie de aluminiu pentru că aşa se vor păstra toate aromele şi lăsaţi-l la cuptor 30 de minute.

Etichete

1 comentariu

  • Eu prefer un fel de „peste” care nu poate fi gasit in magazinele de specialitate si care creste doar pe anumiti arbori . Este vorba de pastravul de fag (pleurotus salbatic). Ca sa-l gasesti trebuie sa umbli mult si sa ai si un pic de noroc . Din acest „peste” se pot prepara tot felul de mancaruri simple si gustoase , utilizand legume si chiar pestele cumparat din magazine. Daca nu-l gasesti poti merge la supermarket-uri unde se mai afla ocazional , evident produs in ciupercarii. Pofta buna!

    13
    5
Apasă aici ca să comentezi

Reguli pentru comentarii. Click aici.