Cultură

„Craii de la Mocod”, luni, în a doua zi de Paşti

“Craii de la Mocod” este o sărbătoare agrară care a dăinuit mai bine de trei secole. Se ţine în a doua zi de Paşti în satul Mocod, comuna Nimigea. Anul acesta, petrecerea începe luni la ora 12.00.

Consemnată încă din 1675 de Mitropolitul Sava Brancovici, descrisă de George Coşbuc care o considera la origine înrudită cu vechi datini războinice de alegere a căpeteniilor, sărbătoarea “Craii Mocodului” îşi pierduse la un moment dat, fastul de odinioară, dar comunitatea locală a reuşit să reînvie tradiţia.

Sărbătoarea “Craii de la Mocod” are în centru recunoaşterea publică a celor mai harnici feciori ai comunităţii, “craii”, dar şi pedepsirea feciorilor care s-au dovedit nevrednici în ultimul an.

Practic, obiceiul constă în alegerea a doi oameni de frunte ai satului, craii, dar şi aaltor doi care au greşit, care nu au lucrat corect, care nu au arat la timp, de exemplu. Aceştia, luaţi prin surprindere, sunt duşi în faţa bisericii unde îşi iau angajamentul că anul acesta se îndreaptă.

Obiceiul este un excelent prilej de sărbătoare cu umor, de cântece şi dansuri populare după perioada lungă a postului.

Un obicei de primavăvară asemănător este “Tânjaua”, care se desfăşoară între Sângeorz (23 aprilie) şi 1 mai în câteva sate maramureşene, dar “Tânjaua” celebrează doar harnicia, fiind sărbatorit primul gospodar care iese la arat.

O alta datină înrudită este cea a “Plugarului” sau “Pogăniciul”, care se desfăşoară tot în cea de-a doua zi de Paşti în satele de pe Valea Gurghiului, judeţul Mureş. Satenii trebuie să-l impiedice pe cel mai vrednic gospodar – primul ieşit la arat – să urce în turla bisericii pentru a trage clopotele. Dacă vrednicul gospodar reuşeste totuşi să le tragă, scapă şi de îndatorirea de a da de băut feciorilor satului, iar aceştia trebuie să plateasca petrecerea.

Luni, la Mocod vor veni să întreţină atmosfera de sărbătoare Ansamblul folcloric „Someşana” din Năsăud şi Ansamblul folcloric „Roata de la Runc” de la Runcu Salvei.

Ca să ajungeţi la Mocod, puteţi să o luaţi pe DN17C, drum care trece prin Năsăud, apoi, înainte de comuna Salva, la stânga, pe DN 17D, prin Nimigea de Sus pâna la Mocod (sunt 38 km din Bistriţa). O altă variantă este DN 17 până la ieşirea din Beclean, după care dreapta pe DN 17D.

Cristiana Sabău

1 comentariu

  • Comuna NIMIGEA mai pastreaza inca doua traditii frumoase cu ocazia a doua sarbatori mari: Pastile si Rusaliile. Daca de Pasti avem „Craii de la Mocod”, de Rusalii putem merge la Taure la „Instrutatul Boului”. Aceste obiceiuri merita vazute, si de aceea daca nu aveti program de sarbatori va recomand sa mergeti „latureni” sa luati contact cu adevaratele obiceiuri populare.

Apasă aici ca să comentezi

Reguli pentru comentarii. Click aici.

GA vertical

Carliont

KissFM

KISS FM

Titlu Articole Recente

Articole recente

Titlu Comentarii recente

Comentarii recente

CleverADS