Copiii din Bistrița care nu au plecat la munte sau la mare își petrec timpul la Biblioteca Județeană ”George Coșbuc” din Bistrița unde și-a deschis porțile pentru ei Fabrica de idei estivale, cu ateliere de teatru, de gaming, de pictură, dar și de creARTivitate, ultimul condus de artistul plastic prof. Diana Morar, directorul Palatului Copiilor din Bistrița.
Atelierul de CreARTivitate a început cu aplicarea Testului Guilford care i-a amuzat pe copii, crezând că e o simplă joacă. Prof. Diana Morar a aflat datorită lui cât de creativi sunt copiii și cât de ușor își îndeplinesc sarcinile primite.
”Atelierul de CreARTivitate cuprinde o serie de jocuri pentru dezvoltarea creativității, jocuri pentru copii interesante pe care nu le fac în mod obișnuit la școală. Sunt jocuri libere. Pornesc, desigur, de la ceva comun, dar în final se ajunge la soluții diverse, iar pentru mine este unul dintre cele mai fascinante jocuri. Toate răspunsurile sunt bune.
Un atelier începe cu 10 cercuri rotunjoare. Timp de 20 de minute, copiii au de desenat în cercuri diverse elemente pe care ei consideră că sunt asociate cu cercul. La final ei trebuie să scrie un text pe care, mai apoi, dacă au timp și răbdare, îl pot transforma în bandă desenată. Următorul joc se numește Linia misterioasă. Eu desenez la întâmplare o linie, iar ei trebuie să creeze un desen pornind de la această linie, iar acolo, de asemenea, se vede creativitatea fiecăruia și modul în care poate fiecare să rezolve o problemă, indiferent dacă este vorba despre aceasta sau despre alta, oricare alta, iar ultimul joc poate fi Șah mat în pictură sau Jocul cu bilețele, în funcție de cât de dinamic este grupul.
Eu sper ca aceste jocuri să le facă și acasă pentru că sunt foarte bune și de jucat în familie, și cu prietenii. Descătușează cumva o grămadă de frici pe care le au copiii, în sensul că le depășesc și câștigă foarte multă încredere în ei.
În jocurile de felul acesta nu există corect sau greșit. Există exercițiu, pas înainte și, în final, copilul rămâne cu ideea că a fost bine tot ce a zis și poate merge înainte, nu rămâne cu o frică.
În general, la desen, mulți copii sunt catalogați că nu știu desena. Așa ceva nu există. Există o teamă ce poate fi depășită prin exercițiu, prin diverse metode, dar nu trebuie să rămâi cumva încorsetat în asta”, ne-a spus prof. Diana Morar.
Ea va continua aceste ateliere, de care copiii sunt foarte încântați, în primele două săptămâni din iulie și probabil și în august.
Astăzi, va fi Atelier de Gaming – orele 10:00-12:00 – în Clubul Cultural „CoșBook”, coordonat de Asociația NOI – școala în schimbare, iar joi Atelier de pictură și desen între orele 10:00-12:00 – Clubul Cultural „CoșBook”, atelier coordonat de Anamaria Gordon. Vineri va fi tenis de masă tot între orele 10:00-12:00 în curtea Bibliotecii, coordonatori Călin Deac și Horia Gherman.
La aceste activități pot participa copiii care s-au înscris până în data de 30 iunie.
Copii frumoși…
Felicitări!! Copiii au fost încântați de toate activitățile!