Actualitate

Credincioșilor din Bistrița le-a fost dor de biserici. Au înfruntat ploaia rece ca să se poată ruga împreună

(FOTO) Credincioșilor din Bistrița, indiferent de confesiune, le-a fost dor de biserici. Dovadă că, deși duminică ploua și era rece, oamenii nu au putut sta departe de lăcașurile de cult în prima zi din perioada stării de alertă în care li s-a permis să se roage împreună, în aer liber.

La Biserica de la Coroana, toți preoții au slujit la altarul amenajat în aer liber în curtea bisericii. Credincioșii s-au adăpostit de ploaie lângă zidurile bisericii sau sub umbrele, păstrând, de cele mai multe ori, distanța socială.

Și la bisericile de la Apollo, de pe strada Alexandru Obosescu sau de pe Bulevardul Independenței s-au adunat mulți credincioși. Unii au ascultat slujba din mașini, alții de pe trotuare.

Întrucât sunt mulți și nu aveau suficient spațiu să încapă în curtea bisericii din Piața Decebal, penticostalii de la Biserica Sfânta Treime s-au adunat în curtea Liceului Logos.

”Așa cum știți, după expirarea stării de urgență, legile naționale ne permit adunarea în locuri deschise, cu respectarea distanței sociale minim 1,5 m, portmască medicală toți participanții și să avem instalate dispensere de dezinfectant. Acesta este motivul pentru care am ales curtea Liceului Logos, unde avem un spațiu generos. Având în vedere că întâlnirea se va ține în spațiu deschis, în soare sau în ploaie facem următoarele recomandări: cei cu probleme de sănătate, care nu pot sta în picioare în jur de 2 ore, să nu participe, nu aduceți copiii pe care nu-i puteți ține în același loc timp de 2 ore, să aveți umbrele, în caz că plouă, să aveți o mască medicală fiecare, dacă nu aveți mască acasă, vor fi măști disponibile la intrare în liceu, automobilele nu se introduc în curtea liceului, rămân în parcare. Vă rugăm frumos respectați regulile cerute de legislație: distanță dintre noi de minim 1,5 m și port masca medicală!”.

Cei de la Biserica Sfânta Treime au transmis slujba live AICI.

VEZI ȘI:

1 comentariu

  • In cartea sa „LETTRE À UN RELIGIEUX”, scriitoarea franceză Simone Weil spunea următoarele: „Biserica nu e în chip desăvârsit pură decât într-o singură privintă: ca păstrătoare a Tainelor. Ceea ce e întru totul desăvârsit nu e Biserica, ci trupul si sângele lui Christos de pe masa altarelor.”
    Pe la mijlocul lunii martie, odată cu declansarea stării de urgentă in România, cauzată de pandemia COVID-19, s-a luat si decizia suspendării slujbelor din interiorul bisericilor. IPS Teofan, Mitropolitul Moldovei şi Bucovinei le-a adresat atunci credincioşilor un mesaj in care spunea: „Pe neaşteptate, iată-ne în afara sfintelor biserici din pricini pe care Dumnezeu le ştie cu certitudine şi întru totul. Noi le intuim, credem că sunt unele sau altele, singur Dumnezeu ştie de ce, pentru ce, până când şi în ce mod vom săvârşi în continuare sfintele slujbe. Că suntem înăuntrul bisericii sau în afara ei, pe ger sau pe arşiţă, aceste lucru contează, dar nu esenţial. Fundamental este să nu se oprească săvârşirea sfintei şi dumnezeieştii liturghii“. Îndemnul IPS Teofan a fost acela ca fiecare creştin să îşi transforme să își transforme propria casă în biserică. Casele crestinilor să devină astfel locuri dedicate rugăciunii, sau nu mai fie „locuri în care domneşte televizorul, alte gânduri şi alte preocupări“.
    Fără a-l contrazice pe Mitropolitul Moldovei si Bucovinei, opinia pr. prof. univ. dr. Stelian Tofană de la Facultatea de Teologie Ortodoxă din Cluj-Napoca usor diferită : „Casele noastre nu sunt biserici. Greşeală totală în astfel de exprimare, indiferent din partea cui vine. Eu nu am fost de acord cu aşa ceva. Casele noastre pot fi case de rugăciune, pot fi case de comuniune spirituală, dar în nici într-un caz biserică, pentru că biserică este doar acolo unde se celebrează euharistia, adică liturghia, unde Hristos cel jertfit era mereu actualizat pe altar”.
    Prin urmare, biserica ascunde în sine „misterul credintei” si deci nu poate fi înlocuită ca loc de rugăciune cu nimic altceva. Asa se explică dorul de biserici al credinciosilor după relaxarea măsurilor impuse prin ordonantelor militare din perioada stării de urgentă.

Apasă aici ca să comentezi

Reguli pentru comentarii. Click aici.