Municipalitatea intenționează să majoreze chiriile pentru terenurile pe care sunt amplasate chioşcuri şi tonete în pieţe, durata de închiriere urmând să fie prelungită până la sfârșitul anului 2018.
În piețele din Bistrița au contracte de închiriere 123 de agenți economici. În prezent s-a ajuns la următoarea situație la chirii: pentru chioșcurile din Piața Decebal – între 20,10 și 35,29 lei/mp/lună; pentru chioșcurile din Piața Independenței Nord – între 20,07 și 31,33 lei/mp/lună; pentru chioșcurile din Piața Calea Moldovei – între 20,17 și 20,98 lei/mp/lună; pentru tonetele din Piața Calea Moldovei – între 45,00 și 45,40 lei/mp/lună;
”Suma pentru un metru pătrat de spațiu comecial închiriat este cuprină între 40 și 43 lei/ lună. Tot la aceași valoare este și chiria pentru spațiile din centrul municipiului. Având în vedere creșterea prețului la toate utilitățile, faptul că suma chiriilor din piețe nu a fost majorată niciodată, intenția de a aduce venituri mai mari la buget, recomandarea inspectorilor de la Curtea de Conturi”, municipalitatea propune majorarea pe metru pătrat a chiriilor după cum urmează:
– 45 lei/mp/lună pentru chioșcurile din Piața Decebal
– 35 lei/mp/lunaă pentru chioșcurile din Piața Independenței Nord
– 45 lei/mp/lună pentru chioșcurile din Piața Calea Moldovei
– 65 lei/mp/lună pentru tonetele din Piața Calea Moldovei
Totodată, contractele de închiriere pentru mesele din Piețele Decebal și Independenței Nord, care expiră la 31.12.2017, vor fi scoase la licitație: 150 de mese în sectorul industrial din Piaţa Independenţei Nord pentru comercializarea de produse industriale şi 38 de mese în sectorul agroalimentar pentru comercializarea de produse agroalimentare, 72 de mese în sectorul persoane juridice Piaţa Decebal pentru comercializarea de produse agroalimentare, 43 de mese în sectorul flori persoane juridice și producători individuali, pentru comercializarea florilor, 20 de mese în hala de lactate persoane juridice și producători individuali, pentru comercializarea produselor lactate și a preparatelor din lapte și un stand în suprafață de 25 mp în hala de carne pentru comercializarea peștelui viu, persoane juridice și producători individuali.
Mesele destinate producătorilor agricoli nu se vor licita, acestea rămânând cu taxa zilnică.
Prețul de pornire a licitaţiei: 45 lei/mp/lună sector industrial Piața Independenței Nord; 150 lei/mp/lună sector agroalimentar Piața Independenței Nord; 300 lei/mp/lună sector agroalimentar și flori Piața Decebal; 450 lei/masă/luna în hala de lactate; 40 lei/mp/lună, spațiu comercializare pește viu în hala de carne.
Primăria Bistrița motivează:
”La stabilirea prețului de pornire a licitației s-a avut în vedere Taxa forfetară zilnică propusă pentru 2018: 7 lei/mp/zi sector industrial Piața Independenței Nord; 7 lei/zi x 30 zile = 210 lei/lună, 7 lei/mp/zi sector agroalimentar Piața Independenței Nord; 7 lei/zi x 30 zile = 210 lei/lună, 10 lei/mp/zi sector agroalimentar și flori Piața Decebal; 10 lei/zi x 30 zile = 300 lei/lună, 15 lei/masă/zi în hala de lactate; 15 lei/zi x 30 zile = 450 lei/lună.
Dacă comparăm chiria de pornire la licitație cu taxa forfetară zilnică considerăm că prețul de pornire al licitației este rezonabil.
Am mai avut în vedere costurile cu utilitățile: consum apă 4.04 lei/ mc, canal 3,01 lei/mc, apă meteorică 3,01 lei/mc tva inclus, consum gaze naturale 1,58 lei/mc tva inclus, consum curent electric 0,63 lei/ Kwh tva inclus, transport gunoi menajer 121,08 lei/mc cu tva inclus.
În plin sezon, Piața Decebal este foarte aglomerată cu comercianți de produse agricole în urma cărora rezultă foarte mult gunoi menajer aproximativ 8 mc/zi x 30 zile = 240 mc x 121,08 lei/mc = = 29.059 lei/lună.
Comercianții din hala de lactate și hala de carne beneficiează de vitrine frigorifice, centrală termică, aer condiționat și apă caldă, toate aceste consumuri intră în chiria prevăzută.
Limitarea numărului de mese/persoană juridică, fizică și producători individuali sector agroalimentar Piața Decebal; numărul maxim admis să fie de 4 mese.
Durata contractelor de închiriere a meselor se stabilește pentru un an calendaristic, respectiv până la data de 31.12.2018, cu posibilitatea de prelungire prin act adițional, cu acordul părților”.
Cum se incurajeaza si sprijina agricultura ? Dubland chiria unui mp de masa de beton. Cum se fac bani de la bietul cetatean ? Festesti asfaltul intre blocuri tragi doua linii si hop l-ai gubalit. Si uite asa face bani miloaga de administratie din domeniul public. Pai cum vine asta domeniu public din moment ce o singura entitate (primaria) isi face bani pt. salarii, curent, gaz etc din buzunarele contribuabilor. Ma intreb cat la suta din orasul asta ne apartine cu adevarat, din moment ce nu mai putem nici parca cand mergi in oras in vizita ori la cumparaturi? Cultivatorii de produse BIO de la tara care au si tadula de producator de la primaria de unde vin, ar trebui sa fie scutiti de taxa de piata, s-au una modica. Sa vi sa atentezi la munca si buzunarul unei babute de la tara ca sa iti faci tie (edil, consilieri) sambria este un cinism fara seama. SA VA FIE RUSINE TOVARASI !!!
o sa ramana goale….
Da da…la cati producatori sunt in piata aia cu siguranta ca raman goale.Pt intermediarii aia colorati ar trebui triplate preturile
Bine că ştim să ne mirăm atunci când inclusiv țăranul român a mărit prețul produselor…în condițiile în care el face agricultură cu motorină de la pompă la prețul pe care îl ştim cu toții, consumă curent cu preț majorat, este imozitat, iar când ajunge în piață are două variante: ori vinde marfa samsarilor la un preț de nimic, ori plăteşte o masă cu bani mulți (undeva într-o margine şi în nişte condiții mizere)… Sincer, am ajuns la concluzia că cineva… îşi bate joc de acest țăran în mod intenționat, ducândul încet-încet spre exterminare. Şi când nu-l vom mai avea, o să-l plângem cu lacrimi amare…Va fi însă prea târziu!