Recomandări Social

Crescătorii de porci din rasele Bazna și Mangalița pot cere subvenții de la stat

Programul de susţinere a crescătorilor de porci din rasele autohtone Bazna şi Mangaliţa a fost schimbat în acest an la cererea crescătorilor, cu o formulă mult mai simplă, astfel încât în trei ani de zile aceste rase să nu fie considerate cu risc de abandon.

Schema de ajutor de minimis se aplică întreprinderilor care cresc porci de reproducție din rasele Bazna și/sau Mangalița.


Pentru a fi eligibili la programul de finanțare cu bani de la stat, producătorii trebuie să îndeplinească aceste condiții:

  • să dețină exploatații înregistrate/autorizate sanitar veterinar;
  • să dețină scroase din rasele Bazna și/sau Mangalița, înscrise în Registrul Genealogic în secțiunea principală la data depunerii cererii de înscriere identificate și înregistrate în Registrul național al exploatațiilor;
  • să dețină registrul individual al exploatației, completat și actualizat;
  • să facă dovada livrării spre comercializare a unui număr de minim 4 purcei/an/scroafă, la o greutate de minim 8 kg/cap. Toți purceii livrați trebuie să fie identificați potrivit legislației în vigoare;
  • să mențină efectivul de scroafe cu care s-a înscris pe toată perioada de derulare a Programului.

Subvenția de care pot beneficia crescătorii de suine este de 1.200 de lei pe scroafă, pe an, cu condiția comercializării a minimului de 4 purcei/cap de scroafă/an la greutatea minimă de 8 kg/cap.

Plata către fermierii eligibili se va face într-o singură tranșă.

Bugetul total alocat schemei pentru scroafele de Bazna și/sau Mangalița  este de 1.000.000 de lei pentru anul 2020.

La fel ca și în cazul celorlalte scheme de ajutor de minimis, și acest program se va derula prin Direcția Agricolă Județeană Bistrița-Năsăud.

Potrivit ministrului Agriculturii, la cererea Asociaţiei crescătorilor de porci din rasele Bazna şi Mangaliţa, a fost schimbat acest program de susţinere, întrucât cel vechi era inaplicabil.

Prin vechiul program, un crescător primea gratis un purcel din această rasă, cel care dona primea 250 de lei, iar crescătorul care primea gratis purcelul respectiv trebuia să îl îngraşe şi să-l vândă unui abator, iar abatorul era obligat să îl preia cu 11 lei pe kilogram.

”Sigur că măsura a fost inaplicabilă şi foarte puţini dintre fermieri au recurs la această schemă de ajutor, pentru că erau foarte multe lucruri care nu erau acceptate, fie de către cel care primea, fie de cel care dona, dar în general de către operatorul care trebuia să ia la un anumit preţ dictat. Ne-am gândit la o formulă mult mai simplă, în care în trei ani de zile aceste rase să nu fie considerate rase cu risc de abandon şi să ajungem ca în registrul genealogic al acestei rase – secţiunea principală să fie peste 7.500 de reproducători. Asta înseamnă că nu mai sunt în risc de abandon. Ca să crească efectivele de porci din aceste rase şi ca să avem convingerea că sunt rase conform Registrului genealogic am făcut această schemă de sprijin prin care se acordă 1.200 de lei sprijin pe cap de scroafă, care este trecută în Registru, după genotipare, cu condiţia de a comercializa 4 purcei în acel an, în greutate minimă de 8 kilograme şi purceii vor trebui certificaţi că aparţin acestei rase şi fiscalizaţi, astfel încât în 3 ani de zile cele două rase să ajungă de a ieşi din riscul de abandon”, a spus ministrul Agriculturii.

Conform datelor Agenţiei Naţionale pentru Zootehnie, la această dată sunt înscrise în Registrul Genealogic 1.658 de scroafe din rasa Mangaliţa şi 278 din rasa Bazna, rase clasificate.

Executivul a aprobat în data de 7 mai Hotărârea privind aprobarea schemei „ajutor de minimis pentru aplicarea programului de susţinere a crescătorilor de porci de reproducţie din rasele Bazna şi/sau Mangaliţa”, pentru perioada 2020 – 2022, precum şi a unor măsuri de aplicare a acesteia. Valoarea totală a schemei de ajutor de minimis pentru anul 2020 este de un milion de lei şi se asigură de la bugetul de stat, în limita prevederilor bugetare aprobate Ministerului Agriculturii şi Dezvoltării Rurale pe anul 2020.

Etichete

3 comentarii

  • Nu-i asa de simplu. Rasele de porci Bazna şi Mangaliţa sunt pe cale de disparitie. Practic nu mai există nuclee de reproducători „rasă pură” la porcii Bazna sau Mangalita din cauza procesului de „consangvinizare”.

    Ceea ce se mai găseste pe piată la ora actuală sunt „metişi” care au caracteristici morfo-fiziologice foarte apropiate sau chiar identice cu ale celor două rase Bazna si Mangalita.

  • De ce doar aceste 2 rase ,cel putin mangalita aia zici cai oaie cine dracu le cumpara ca omu care vrea un porc se mai uita si la aspectul lui nu doar la marca , este si aici o smecherie ieftina lasata de Daea atot stiutorul .

  • prea multa birocratie.un taran nu poate descifra teoria zis asa,ce vor guvernamentali.mai pe scurt.da merita cel care creste bazna mangalita,o suventie pe cap.creste foarte greu.inca rominia tot capitalism este.vorbe democratie.pe hirtie capitalism.in germania cine creste statu plateste.in rominia cine creste statul il fura,sau il obliga sa plateasca.mai cresteti porcii.nu aveti cum.pentru ca statul iti pune funia de git.

Apasă aici ca să comentezi

Reguli pentru comentarii. Click aici.

GA vertical

Carliont

KissFM

KISS FM

Titlu Articole Recente

Articole recente

Titlu Comentarii recente

Comentarii recente

CleverADS