Sănătate

Creșterea în greutate este contagioasă

Creșterea în greutate este contagioasă, afirmă autorul unor cărți despre comportamentul alimentar, care spune că oamenii au tendința să nu mai țină cont de cantitatea de alimente pe care le consumă atunci când se află în compania unor persoane plăcute.

Brian Wansink, autorul a peste 100 de articole și cărți despre alimentație, afirmă în cartea „Alimentația neglijentă: De ce mâncăm mai mult decât gândim” că greutatea poate fi moștenită, însă poate fi și contagioasă, scrie huffingtonpost.com.

Conform autorului, se pare că atunci când ne aflăm în compania unor oameni cu care ne face plăcere să petrecem timpul, avem tendința să imităm viteza cu care mănâncă și cantitatea de mâncare pe care aceștia o consumă.

De asmenea, un nou studiu publicat în „American Journal of Public Health”, citat de Mediafax, sugerează că obezitatea se extinde social din cauză că prietenii împart aceleași medii și desfășoară împreună activități care pot contribui la creștereaîn greutate.

Astfel, comportamentele sociale comune, cum ar fi mâncatul la restaurant, pot juca un rol important în creșterea în greutate.

Cercetătorii au studiat 101 femei și 812 prieteni și membri ai famillilor acestora (femei și bărbați) și au calculat indicele masei corporale pentru toate persoanele incluse în studiu. Rezultatele studiului au arătat că femeile studiate sunt mai predispuse la obezitate dacă prietenii apropiați sunt obezi, ceea ce dovedește că obezitatea se extinde în mediile sociale.

Totuși, deși prietenii au tendința să aibă indici ai masei corporale similari, părerile legate de dimensiunea corpului diferă, ceea ce demonstrează că încercarea de schimbare a ideilor pe care oamenii le au despre siluetă nu este eficientă. În schimb, ar trebui făcute eforturi pentru promovarea unor medii încojurătoare sănătoase și pentru creșterea accesului la alimente sănătoase.

Cercetătorii dau și câteva sfaturi pentru diminuarea efectului social pe care îl are creșterea în greutate: încercați să mențineți ritmul cu persoana care mănâncă cel mai încet, decideți cât veți mânca înainte de masa propriu-zisă, lăsați întotdeauna puțină mâncare în farfurie, ca și cum ați continua să mâncați.

Etichete

Adaugă comentariu

Apasă aici ca să comentezi

Reguli pentru comentarii. Click aici.