Actualitate

Ovidiu Crețu: ”Ne-am lămurit cu Aquapark”. Ce proiecte ar putea primi finanțare prin PNDL

Primarul Ovidiu Crețu a vorbit despre proiectele din Wonderland, pentru care în bugetul local pe 2017 s-au alocat aproape 3 milioane de lei, și în primul rând despre Aquapark, ”ancora de vară” a complexului, pentru care spera la o finanțare din bani guvernamentali prin PNDL.

”Acest Aquapark este eligibil pe PNDL. Din păcate nu am putut fi prezent la întâlnirea de la Bistrița cu ministrul Sevil Shhaideh, care a explicat prioritățile, drumuri, utilități, școlii și celelalte și apoi ce mai rămâne. Doamna Sevil Shhaideh ne-a tăiat elanul când a venit la Bistrița. I-am explicat la București că sunt obiective care determină dezvoltarea localităților și care pe viitor nu te mai fac dependent de finanțări prin PNDL. Avem și alte obiective pe PNDL, dacă o să se finanțeze în principal reabilitarea clădirii vechi de la Colegiul Național ”Liviu Rebreanu” și drum de acces și utilități în Wonderland, atunci putem să realizăm cu forțe proprii acest Aquapark. Proiectul îl vom realiza cu banii noștri. Oricum, depunem și Aquapark pe PNDL, deși ne-am lămurit. Mergem înainte cu completarea proiectului pârtiei de schi: Alpine Coaster, suporți pentru transport biciclete care să dea telescaunului folosința de vară”, a declarat primarul Ovidiu Crețu.

Investiții prevăzute în 2017 în Complexul Wonderland de pe Dealul Cocoșului din Unirea:

1.100.000 lei – instalație de vară tip Alpine Coaster – ”Pentru atragerea turiștilor, se propune realizarea unui carusel ”derdeluș pe șine”. Astfel, telescaunul va putea fi utilizat și în perioada în care nu se va schia. Lungimea traseului, aproximativ 1.300 m. Suma este pentru realizarea fazelor de proiectare, avize/acorduri, procedura pentru dirigenție de șantier și procedură execuție”

696.000 lei – Aquapark, proiect pentru care se vor solicita fonduri prin PNDL – 397.000 lei rest de plată studiu de fezabilitate (712.000 lei în total), 397.000 lei – rest faze de proiectare, 96.000 lei – avize/acorduri, 200.000 lei – procedură execuție

490.000 lei – amenajare pârtie – rest de executat în 2017 – 353.000 lei (din 23.550.000 lei în total), 20.000 lei taxe autorizare funcționare

300.000 lei – drum de acces și utilități, proiect pentru care s-au solicitat fonduri prin PNDL – din care 200.000 lei procedură execuție

151.062 lei – împrejmuire pârtie de schi

125.000 lei – zece suporți pentru transportul bicicletelor, în vederea echipării telescaunului, ”pentru a crea facilități în perioada de timp favorabil utilizatorilor de biciclete, pentru a face drumeții”

100.000 lei – realizare șopron la pârtia de schi pentru protejarea echipamentelor (ratrac, snowmobil, ATV, tunuri de zăpadă), 16.000 lei – faze de proiectare

18.000 lei – sistem de supraveghere video la pârtia de schi și asigurare conexiune de date pentru informarea video a turiștilor, pe internet.

7 comentarii

  • Se spune ca “inteleptul invata din greselile altora, desteptul invata din greselile proprii, iar prostul nu invata niciodata.” Cel mai evident exemplu de gandire proasta este in cazul partiei de schi de pe dealul Cocosului, la cea mai joasa altitudine din tara unde a investit banii imprumutati de primarie de la banci intr-o astfel de afacere paguboasa, fara perspective. Din pacate, Cretu nu a invatat nimic din greselile proprii. Acum vrea sa construiasca instalație de vară tip Alpine Coaster pe amplasamentul pârtiei de schi, dar tot din bani publici. Ca si cum aceste aberatii idioate nu ar fi deajuns ca primarul sa fi invatat ceva, el vrea sa amenajeze si un aquapark pe pasunea din Unirea si tot din imprumuturi bancare. De ce sa cheltui banii publici cu un complex acvatic pe pasunea din Unirea cand un astfel de complex ar putea fi facut cu bani europeni sau chiar cu bani privati fie la Sarata fie la Slatinita unde ar putea fi valorificate si resursele de apa sarata disponibile, dupa modelul celor de la Baile Figa, sau de la Sangeorzul de Mures. In felul acesta ar putea fi mai bine asociat turismul de agrement cu cel balnear.
    Pe de alta parte, pentru a valorifica amenajarile de pe dealul Cocos, chiar si instalatia de tip instalație de vară tip Alpine Coaster, ar putea fi facuta in regim privat, urmand ca investitorul sa-si recupereze cheltuielile din exploatarea acesteia, beneficiind si de telescaunul care deja exista.
    De asemenea, si amenajarile adiacente precum drumul de legatura si parcarea de la baza dealului Cocos, ar putea fi valorificate inclusiv printr-o investitie privata in amenajarea unui Camping la baza Dealului Cocos. Totodata, avand in vedere suprafata mare de pasune, acolo s-ar putea amenaja un hipodrom si chiar o Stână Turistica dupa modelul celei de la Poiana Brasov, toate in regim privat.

  • Cum poate fi clasificata o asemenea conduita?! Rateu peste rateu, o rusine nationala peste alta si tu sa „perseverezi”, sa mergi inainte… pe banul public, al nostru????!!!! Nu este nimeni in tara asta sa stopeze acest comportament sfidator?! Cati ani vom avea de platit aceste aberatii pe care ma doare sufletul sa le mai enumar?! Cine poate sa raspunda?

  • Primarul acesta nu mai este primarul comunitatii. Dupa aberatii precum strutii, merele, fel de fel de fantani arteziene si nu mai putem numara asa zisele festivaluri folclorice made Cosma fara nici un impact real, etc. are noi proiecte fanteziste pe bani imprumutati. Toate acestea in conditiile in care exista strazi in care noroaiele sunt pana la genunchi, in conditiile in care la Slatinita inca se duce apa cu cisterna ( ca la vite ) in secolul XXI, cu ruine prin centrul istoric, intr-un oras ce se vrea turistic, cu spatii lasate in paragina cand ar putea sa fie folosite in beneficiul orasului, etc., etc., etc…..Primarul acesta a devenit un pericol pentru acest oras pe care-l duce spre falimentare sigura.

  • Comentati de-a MOCA. Toate astea trebuia sa le transmiteti in direct primarului ,ieri cand a fost dezbaterea publica pe BUGETUL orasului. Restul sunt simple povesti de sant ieftine si fara rasunet. Doar o mana de adevarati bistriteni (10) au avut bunul simt civic sa se prezinte in fata Administratiei si sa-si sustina prioritatile. Sase dintre ei au luat cuvantul, si chiar au transmis ceva.Pana nu vrem sa invatam aceasta lectie simpla a DEMOCRATIEI PARTICIPATIVE, administratia isi va face de cap in cheltuirea banilor publici , stiind bine ca memoria romanului este scurta si mamaliga expoldeaza cam rar.Nu este destul sa marsaluiesti pe STRADA si sa sufli in vuvuzele, daca nu urmaresti un tel pana la capat.Nepasarea noastra este victoria lor, a celor in care noi ne-am pus sperante, dar care ne inseala asteptarile. Nu este prea tarziu , si JOI 16 MARTIE la ora 14 la CL se voteaza BUGETUL. Sa vedem daca ne trezim pana atunci si lasam un pic comoditatea la o parte ca sa fim mai multi prezenti pentru a face o presiune constructiva si sa aratam alesilor ca cetatenii stiu mai bine de ce au nevoie.

Apasă aici ca să comentezi

Reguli pentru comentarii. Click aici.