Actualitate

Creţu: Nu e altă şansă cu rromii decât să-i asimilăm. Să facem noi ce n-au făcut părinţii noştri

Primarul Bistriţei, Ovidiu Creţu, a declarat că nu există altă variantă în privinţa rromilor ”decât să-i asimilăm” şi că zona centrală a oraşului trebuie eliberată de cei care au obiceiuri deranjante. El a adăugat că nu renunţă la proiectul locuinţelor de necesitate în Viişoara, unde este spaţiu pentru încă şapte blocuri sociale, şi că în viitor ar putea fi construite astfel de apartamente şi la Unirea.

”Anul acesta am repartizat 90 de apartamente oamenilor nevoiaşi din Bistriţa. Dacă mă întreabă cineva: ”Decretăm stare de război şi trebuie să primeşti la tine în casă, ai spaţiu excedentar, o familie, unde o primeşti, în dormitor, în camera de zi, în beci, în garaj sau unde?”. Unde credeţi ? În garaj, o spun clar. Nu în sufragerie, e casa mea, acolo vreau să trăiesc eu. În zonele unde i-am repartizat nu sunt case. Ar fi trebuit casele alea să fie ori la Urmeniş, ori în Ungaria, ori dacă se poate în Ceylon, nu? Sunt absolut de acord că e greu în vecinătatea lor. Este firesc ca fiecare să dorească să trăiască aşa cum el s-a obişnuit. Dacă iei un câine vagabond şi îl duci în casă într-un padoc aurit, va fi complet nefericit, pentru că el e obişnuit să umble liber. Vom continua cu Viişoara, mai avem acolo un spaţiu pentru încă şapte blocuri şi după aceea o să gândim o altă locaţie, poate Unirea”, a spus edilul într-un interviu acordat publicaţiei noastre.

Ovidiu Creţu a menţionat că prioritară este eliberarea centrului istoric al Bistriţei, ocupat încă de mulţi rromi care au obiceiuri ce deranjează.

”Eu nu-mi fac mustrări de conştiinţă că am făcut apartamentele pentru rromi acolo şi cred că prioritar este să eliberăm centrul. Ne place sau nu ne place, centrul nostru este, nu de rromi, este încă pauper, ocupat de oameni cu venituri foarte mici. O parte dintre ei sunt rromi care pe lângă veniturile mici mai au şi nişte obiceiuri care ne deranjează, care nu sunt ale noastre. Eu nu văd altă şansă cu rromii decât să-i asimilăm, nu există altă variantă. Ceea ce nu facem acum lăsăm pentru generaţia următoare. Ce n-au făcut părinţii noştri trebuie să facem noi, şi n-au făcut, au prins perioada comunistă când totul a fost îngheţat din punctul lor de vedere. Nu i-au civilizat, nu i-au schimbat, au îngheţat totul, nu i-a mişcat nimeni şi ei de frică n-au mişcat, că existau atunci metode represive, dar nici nu s-au ocupat de ei să-i civilizeze şi să-i integreze. Eu nu-i lăsam să intre în oraş, în casele astea, pur şi simplu nu-i lăsam. Pentru că ştim ce se întâmplă, ca şi în SUA cu populaţia de culoare, care are şi creează probleme ca şi populaţia rromă de la noi. Chiar şi în oraşul cu care suntem înfrăţiţi, Columbus, am fost în centrul oraşului şi ne-au arătat nişte case frumoase ca în ”Pe aripile vântului”: ”Aici populaţia de culoare le-a ocupat, a distrus ce a avut de distrus şi noi vrem să-i scoatem de aici, nu să-i aruncăm în stradă, le punem la dispoziţie locuinţe, şi aici să vină oameni care să-şi permită să stea în centru”. Problemele astea sunt şi în alte părţi, nu numai la noi”, a comentat el.

Primarul Bistriţei a afirmat că nu va renunţa la proiectul realizării unor locuinţe de necesitate în Viişoara.

”Eu sunt bucuros că am reuşit să mai facem în 2013 încă 90 de locuinţe, la Viişoara. Mă străduiesc să facem şi acele locuinţe de necesitate, pe care bineînţeles că nu le doreşte nimeni, dar care pot fi o soluţie pentru vecinii celor care nu ştiu să se comporte. N-am ce să-i fac lui Arman Stelu, pe care l-am adus din pădure cu patru copii, acum lucrează, i-am dat un apartament în regulă şi nu plăteşte pentru că nu vrea să plătească. Şi n-am ce-i face, că în pădure nu-l pot duce înapoi, n-am metodă represivă pentru cei care nu respectă. Dacă aş avea, lucrurile s-ar schimba repede. A, tu faci mizerie, nu întreţii, nu plăteşti, te iau şi te pun în bidon, stai acolo băiete şi apartamentul ăsta îl dau altcuiva. În momentul în care le arăţi pisica, altfel se întâmplă lucrurile”, a menţionat Creţu.

Foto: arhivă

9 comentarii

  • am inteles ca sinteti primarul lor, am inteles ca fara ei……,am inteles ca i favorizati in detrimentul nostru din banii nostrii, am inteles multe fiindca nu am ce face , dar cu parinti nostrii ce aveti ??? ce aveti cu tatal si mama mea ??? ce nu au facut ei bine la viata lor?? ce aveti cu ei ??? au muncit greu ani in sir , au crescut si facut copii, au plins si s-au bucurat de viata , au adus tara asta unde este (asa cum este ) acum. ce aveti cu ei ??? unii sint in pamint si se odihnesc . cu ei ceaveti??? dl. primar. ???

  • Domnule primar, o simpla intrebare:ti-ai marita fata sau insura feciorul cu un rrom (rroma). Dupa raspunsul domniei-voastre, oricare ar fi el, mai putem sta la discutii! In rest, sa auzim numai de bine!

  • Bai Cretule, ca domn nu am cum sa iti spun oricât as vrea, sunt de acord cu matale daca o sa fii tu exemplul nostru. Instalează o locuinta de necesitate pe strada la tine, este loc de mai multe dar una e suficient, cazează acolo cativa din votantii tai si apoi accept lecțiile tale de integrare a romilor.

  • Poveste de duminică, despre o Regină şi un ţigan.
    A fost odată ca niciodată, intr-o ţară a noastră, o Regină.Iar numele ei era Maria.Regina Maria.
    Sunt vremuri în care soarta unor ţări întregi ajunge să atârne ca un şirag de perle rare la gâtul fragil al unei femei.Sau a mai multora…
    Pe timpul când povestea noastră adevarată se întampla, erau vremurile Primului Razboi Mondial.Iar acelea au fost vremuri în care mai multe astfel de femei au purtat la gâtul lor fragil fragmente strălucitoare din soarta României..
    Au fost Cătălina Toderiu (Ecaterina Teodoroiu) pe câmpul de onoare..
    Martha Bibescu si Ana de Noailles-prinţesă Brâncovan, în cercurile diplomatice de la Paris..
    Şi Regina Maria care s-a mişcat cu graţie între cercurile diplomatice internaţionale şi spitalele de campanie pe care le-a înfiinţat, din Consiliile de Coroană şi de Mare Cartier General şi pâna în tranşeele primelor linii..
    Această a noastră Regină comanda onorific un regiment.Era Regimentul 4 Roşiori de Gardă.
    În toamna anului 1916, în timp ce fiul său cel mic în vârstă de 3 ani era grav bolnav de febră tifoidă, Regimentul ei se pregătea să intre in luptă.
    Situaţia militară era aproape disperată, avusese loc dezastrul de la Turtucaia iar evenimentele evoluau spre ocuparea Bucureştilor..
    În faţa acestei situatii grele şi pentru ţară şi pentru fiul ei, Regina Maria a găsit puterea de a pleca de lângă fiul său bolnav, din Bucuresti spre un sat de la Dunăre, unde Regimentul ei era cantonat.Pentru a le da soldaţilor ei binecuvântare şi îmbărbătare înainte de a intra în luptă şi a fi decimaţi.
    Fiul ei in vârstă de 3 ani a mai supravieţuit câteva saptamani şi apoi s-a prăpădit şi el de febră tifoidă, fiind înmormantat în vechea Biserica a Cotrocenilor.
    Aceasta a fost a noastră Regină Maria.
    Şi iată o însemnare din jurnalul ei, la data de 23 septembrie/6 octombrie 1916, după vizita la un spital de campanie:
    ˝Un biet ţigan, sub cloroform, începu să declame cântece patriotice, vorbea in chip atat de mişcător încât făcu să plângă pe cei din jurul lui.Apoi începu să mă strige pe mine, pe ˝Mama Regina˝[,,].Mi-a spus si mie lucruri ciudat de atingatoare˝.
    De aceea…
    Când vă gândiţi la ţigani, gândiţi-vă mai întâi la acel tigan de demult, ce se luptă sub steagul nostru şi care grav rănit fiind, sub cloroform, cânta cantece patriotice..
    De-ai noştri sunt toţi..Sunt cetateni romani, sunt sub steagul nostru..
    Şi e adevarat, trebuie să-i integrăm.

  • Am un punct de vedere extrem de trist, din experienţa-mi proprie: integrarea romilor, cel puţin pentru moment, este o cauză pierdută şi-n zadar. Este degeaba! Trebuie să dispară fizic, natural, vreo 2 generaţii să se poată vorbi de un început de integrare, iar acest lucru poate fi realizat numai şi numai prin educaţie, nu prin pomeni.
    Cam în aceaşi situaţie se află şi domnul primar: e degeaba! Dă din gură că dă bine la presă şi-şi prezervă voturi… restul e o ipocrizie fără margini!

  • Tiganii sunt un popor rebel, caruia ii place sa traiasca in mizerie atata vreme cat au ce manca, de baut si pot canta. Pot sta si sub cerul liber, daca au toate astea. Altceva nu ii intereseaza si din acest motiv nu vor putea fi educati in conditiile aplicarii drepturilor omului. Integrarea lor e o utopie si ni se serveste pentru a impune un scop ce sa faca prezenta lor mai suportabila. Toate favorurile de care beneficiaza prin discriminare pozitiva de pe urma povestii cu integrarea, nu fac decat sa le sustina si pe viitor pastrarea tuturor caracteristicilor pe care restul societatii le suporta cu greu. Pentru integrare sunt prea multi in Romania. Ar trebui inercat poate cu integrarea, in cazul in care ar fi plasata izolat cate o familie de tigani intre cel putin 100 de familii de alte nationalitati si nu s-ar mai face nici un fel de discriminare.Cu artificii gen locuinte sociale sau de necesitate, ii scoti din centrul orasului, fapt pozitiv de altfel, dar nu ii integrezi, ci ii pui in spinarea celorlati, nevoiti sa ii suporte, cu mari sanse de a-i determina pe cei din jur la gesturi rasiste.
    Politicienii se tot ascun in spatele unor termen cu iz sanatos, gen integrare, europenizare, ce mai prind poate la idioti, dar scopul este foarte clar si singurul, pe care ar trebui sa-l recunoasca deschis. Sa-i scoata din centrul orasului, si atat.

Apasă aici ca să comentezi

Reguli pentru comentarii. Click aici.