”La început de primăvară, clădirea Centrului Cultural Municipal ”George Coşbuc” îşi redeschide porţile după finalizarea lucrărilor de modernizare care îi redau frumuseţea şi strălucirea pe care o merită. Alături de cele mai bune gânduri, pe care le transmit concitadinilor în primele zile ale lunii martie, sunt convins că inaugurarea Palatului Culturii este un dar pe care noi toţi îl merităm”, spune primarul Ovidiu Crețu pe site-ul instituției.
Am onoarea să invit cetăţenii municipiului Bistriţa, în zilele de 1-4 martie 2016, la manifestările artistice organizate cu prilejul inaugurării Palatului Culturii, spectacole care vor începe în fiecare seară de la ora 18.00. În zilele de 1 şi 2 martie vor avea loc Concertul simfonic inaugural şi respectiv deschiderea stagiunii teatrale. Intrarea va fi permisă începând cu ora 17.00 iar accesul în sală nu va mai fi permis după ocuparea tuturor locurilor. Nu au fost puse în vânzare bilete şi nici nu au fost transmise invitaţii, astfel încât îi rog pe toţi cei care doresc să participe la aceste evenimente să vină înainte de ora 18.00. În zilele de 3 şi 4 martie vor avea loc Concertul Andra şi un Concert folcloric extraordinar, care se vor desfăşura pe scena amplasată în faţa Palatului Culturii. Vă aştept să ne bucurăm împreună de aceste patru seri minunate, cu spectacole de înaltă ţinută artistică şi să redescoperim împreună frumuseţea fostei Case de Cultură care îşi merită acum pe deplin noul nume – Palatul Culturii” – Ovidiu Crețu
Marți 1 martie, în prima zi din cele patru de evenimente culturale, este programat un concert simfonic cu participarea instrumentiștilor profesioniști de la Filarmonica și Opera din Iași. Mezzosoprana Asineta Raducan și baritonul bistrițean Adrian Mărcan, soliști ai Operei din Brașov, vin pentru prima dată la Bistrița. În prima parte a concertului spectatorii se vor putea bucura de prestația artiștilor dirijați de Alexandru Ilie și de muzica unor filme cunoscute precum ”Dirty Dancing”, ”Titanic”, ”Remembering The Beatles”, ”Gladiatorul” și multe altele. Cea de-a doua parte va fi rezervată dirijorului Aurel Bălae, instrumentiștii urmând să ofere publicului bistrițean arii din opere celebre.
Stagiunea teatrală 2016 se deschide la Bistrița miercuri 2 martie. Publicul bistrițean este invitat să urmărească piesa ”TOC TOC”, în interpretarea unor actori consacrați ai teatrelor din București: Andrei Duban, Monica Ciută, Mihai Gruia Sandu, Andreea Samson, Andrei Mateiu, Doina Antohi, Daniel Burcea.
Cunoscuta interpretă Andra, căsătorită cu Cătălin Măruță, va concerta la Bistrița alături de trupa sa cu ocazia deschiderii Palatului Culturii, în a treia zi de manifestări, joi 3 martie. Ea a cântat ultima oară la Bistrița în august 2013, în Heidenfeld – Viișoara, în cadrul turneului Mix Music Evo.
Vineri 4 martie, în a patra și ultima zi de deschidere a Palatului Culturii, este programat un spectacol folcloric extraordinar. Bistrițenii care vor merge la ”Seara ardelenească” îi vor putea urmări pe artiștii ansamblului ”Cununa de pe Someș” și invitații lor speciali: celebrul taragotist Dumitru Fărcaș și interpreții Sava Negrean Brudașcu și Cristian Pomohaci. Cele trei nume sonore ale folclorului românesc promit un spectacol pe cinste.
La inceperea reparatiilor la Casa de Cultura se spunea ca operatiunile constau în reabilitarea structurală a clădirii si refacerea decorațiilor eclectice a fațadelor și a interioarelor, și eliminarea intervențiilor din perioada comunistă care nu se încadreaza în stilul arhitectural al clădirii. Chiar dacă scena este destul de mică, aceasta va reveni vechea formă cu fosă pentru orchestră. Si totusi, nici vorba de „eliminarea interventiilor din perioada comunista”, astfel ca dupa reabilitare in holul casei de cultura au fost pastrate vechile mozaicuri comuniste, amintind de „Cantarea Romaniei”. Culmea este ca pe unul din mozaicuri, in stanga intrarii in sala festiva apare stema partidului comunist cu secra si ciocanul. Probabil ca vre-un nostalgic a considerat ca aceste mozaicuri se „încadreaza în stilul arhitectural al clădirii”.
Nici scena nu a revenit la forma initiala, cu fosa pentru orchestra. Dimpotriva,dupa reabilitare scena ramane la fel de mica si nici sala festiva nu a devenit mai incapatoare.