Actualitate

Cristian Goia este noul protopop greco-catolic de Beclean, Bistrița și Rodna

În conformitate cu prevederile Codului Canoanelor Bisericilor Orientale, Preasfinția Sa Claudiu, Episcopul Eparhiei de Cluj-Gherla, l-a numit începând cu data de 1 septembrie 2022, pentru un mandat de trei ani, pe părintele Cristian Goia în funcția de protopop de Beclean, Bistrița și Rodna, anunță Eparhia Greco-Catolice de Cluj-Gherla.

Cristian Goia s-a născut în 26 ianuarie 1975 la Târgu Mureș. După absolvirea Liceului de Telecomunicații „George Barițiu”, a urmat cursurile Universității Tehnice, secția Comunicații. A studiat teologia la Institutul Teologic Universitar greco-catolic „Sf. Ioan Evanghelistul”, obținând în 2001 Licența în Teologie Dogmatică, cu lucrarea Theotokos, Maternitatea divină a Precuratei Fecioare Maria, susținută în cadrul facultății de Teologie Greco-Catolică, Universitatea Babeș-Bolyai. În 2003 obține un Master la Facultatea de Teologie Greco-Catolică, din cadrul Universității Babeș-Bolyai, specializarea Arheologie creștină. A urmat și alte cursuri de formare în țară și străinătate. În perioada 2001-2002 a fost profesor colaborator de operare pe calculator la Facultatea de Teologie Greco-Catolică din Cluj-Napoca și operator procesare și prelucrare imagini microscopie electronică la Centru de Microscopie Electronică din cadrul Facultății de Biologie și Geologie, Cluj-Napoca. 

A fost hirotonit preot în 25 decembrie 2002, la Catedrala „Schimbarea la Față” din Cluj-Napoca. Din 2003 în 2008 a fost administrator parohial în Parohia Greco-Catolică „Sf. Petru și Pavel”, Păușa, jud. Sălaj. Între 2002 și 2005 a fost profesor de Spiritualitate în cadrul Liceului Teologic „Inocențiu Micu Klein”.  Din 2004 în 2012 a fost consilier eparhial cu pastorația tineretului, fiind și asistent Spiritual ASTRU și asistent Spiritual Cercetașii Munților, filiala Cluj, până în 2010. Din 2008 până în prezent este administrator Parohial al Parohiei Române Unite cu Roma, Greco-Catolică „Sf. Iosif”, cart. Someșeni, Cluj-Napoca. 

Părintele Cristian Goia a coordonat construirea Bisericii parohiale „Sf. Petru și Pavel” Păușa (Sălaj) și construirea Bisericii parohiale greco-catolice „Sf. Iosif” Someșeni (Cluj).

Vorbește italiană, franceză și engleză.

2 comentarii

  • Mda… ca si crestini trebuie sa acceptam aceasta noua numire doar ca cele doua biserici nu se compara cu biserica noastra din Bistrita. Credinciosii din Bistrita au fost nerabdatori ca noul episcop Claudiu sa vina macar o singura data de cand este numit episcop si la noi. Nu a fost niciodata. Practic as spune ca „nu avem” episcop (noroc cu statuia cardinalului Iuliu Hossu care ne vegheaza). A fost in vizite pastorale prin multe parohii din eparhie dar la noi niciodata, Bistrita nu este un catun in varful dealului sa nu se poata ajunge, este totusi Bistrita. Noi credinciosii din Bistrita am trait atat de multe bucurii impreuna cu protopopul Frisan, iar acest cod al canoanelor vine si schimba lucrurile. Nu este corect. Pentru noi tot protopop va ramane. Cred ca vom trece de la calendarul bizantin la cel latin pentru urmatorii 3 ani de zile. Iar in functie de ce vor zice canoanele peste 3 ani vom mai vedea.

    1
    1
Apasă aici ca să comentezi

Reguli pentru comentarii. Click aici.

GA vertical

Carliont

KissFM

KISS FM

Titlu Articole Recente

Articole recente

Titlu Comentarii recente

Comentarii recente

CleverADS