”La 22 martie în fiecare an este sărbătorită Ziua Mondială a Apei. Apa este una dintre cele mai importante resurse ale planetei, fără de care viața nu poate exista. Putem spune că #apaesteviață. De aceea ea ar trebui privită cu mult mai mare atenție de către toți beneficiarii ei”, spune viceprimarul Bistriței, Cristian Niculae.
El a precizat că printre cele mai frumoase amintiri ale sale în calitate de comisar șef a Gărzii de Mediu Bistrița se numără ecologizările la care a participat alături de colegii săi din această instituție și de oameni implicați si cu adevărat preocupați de îmbunătățirea calității mediului înconjurator.
”De asemenea, fiind un pescar pasionat în timpul liber, am ocazia de a constata cu îngrijorare deteriorarea alertă a calității apei prin poluarea cu deșeuri, lucru care nu poate fi decât dăunător pentru flora si fauna acvatică. Este important să acționăm fiecare, manifestând spirit civic și implicare în această gravă problemă a zilelor noastre, pentru că într-un fel sau altul cu toții vom avea de suferit. Respect pentru apă, respect pentru natură, respect pentru mediul înconjurător!”, a menționat Cristian Niculae pe Facebook.
În acest context, Direcţia Integrare Europeană din cadrul Primăriei Bistriţa, împreună cu reprezentantul SGA Bistriţa-Năsăud, Doru Ruşti, şi cel al Asociaţiei Harta verde România”, Ciprian Samoilă, a organizat la Centrul de Educaţie şi Informare Ecologică „Şcoala verde” o întâlnire cu elevii clasei a IV-a B de la Colegiul Naţional „Liviu Rebreanu” Bistrița, îndrumaţi de prof. Ioana Matei. Întâlnirea a avut ca temă „Apa menajeră/uzată” şi scopul a fost de a prezenta elevilor care este drumul de la apa potabilă la apa uzată în municipiul Bistriţa şi ce trebuie să ştim şi cum să acţionăm pentru ca apa pe care o bem să fie curată, iar risipa de apă cât mai mică.
Având în vedere faptul că în perioada 15 martie – 15 aprilie sărbătorim „Luna Pădurii”, în 23 martie Direcţia Integrare Europeană, împreună cu Ocolul Silvic al municipiului Bistriţa, organizează o vizită la pepiniera silvică unde, elevilor clasei a XI-a F de la Liceul cu Program Sportiv Bistriţa, coordonaţi de prof. Gabriela Crăciun, le va fi prezentată activitatea din pepinieră, rolul pepinierelor silvice, speciile de arbori şi arbuşti cultivaţi. Următoarea activitate desfăşurată în cadrul Programului „Luna pădurii” va fi concursul pe teme silvice la care participă elevi din clasele a V-a şi a VI-a de la şcolile gimnaziale „Avram Iancu” şi „Ştefan cel Mare” din municipiu.
Poate cu aceasta ocazie ,ne vom trezi din indiferenta fata de agresiunea si degradarea apelor,
care ating cote alarmante.Cred, ca putem face mai mult ,pentru raul Bistrita ,care altadata era fala bistritenilor ,pescari sau nu,prin apele curate si cu ihtiofauna pe masura.
Pentru cei care au prins” coada timpului”,ce vad astazi e sinistru.
Sunt solutii moderne si trainice ,de refacere a raului Bistrita.
Important este ca administratia locala, sa doreasca acest lucru.Chiar si prin pescarii pasionati.
Sugerez o intalnire organizata de primarie pe tema:Bistrita lin si curat curgatoare,care poate fi ideea unui proiect realizabil ,de catre cei cu inima si minte pentru bistriteni.
Cred ca ati fi surprinsi ,de cate idei practice s- ar ivi.
De Ziua Mondiala a Apei, raul Bistrita lin si curat curgator.
Cu amicitie,PCT
Domnu Tibi, nu va faceti iluzii… E doar campanie electorala.
No poi n-ati auzit?! Domn primar asteapta sa se limpezeasca apa ca sa amenajeze malurile raului. Adica joi la vara.
Pt. CRISTIAN NICOLAE ; Stimate prietene in D-ALE PESCUITULUI. Impartasim impreuna un sport foarte frumos care ne apropie de NATURA si ne face mai buni. Personal imi doresc o lege clara privind excavatiile si balastierele din cursurile de ape. Este vorba cum bine se stie de mineralele extrase din albia minora a raurilor. Nici o tara EUROPEANA nu abuzeaza cursurile de apa asa cum se intampla la noi. Daca Min Mediului , Parlamentul nu intervine cat mai repede , ne vom trezi cu toate apele namoloase si fara gram de pietrii, pietris, nisipuri pe fundul albiilor .Impactul este dezastros si pt. inmultirea tuturor speciilor . Asta duce inevitabil la tulburarea apei pt. ca se ajunge la straturile de MARNA. A se vedea si cazul raului B-ta. Avem o gramada de CARIERE, avem muntii la doi pasi, si normal de aici trebuie sa provina si piatra concasata pt. drumuri. D-na Doina Pana se lauda ca va initia RADARUL BALASTIERELOR. Nu a mai apucat din pozitia de ministru sa o faca. Dar totusi este Parlamentar, si nu o opreste nimeni sa intieze o lege in aceasta privinta. Eu te rog sa faci tot posibilul si sa o convingi de acest aspect foarte imprtant. Pana una alta te salut pescareste ; FIR INTINS !!!
Amenzi!
Amenzi!
Amenzi!
Restul sunt palavre!