”Haideți că se poate! Unii cetățeni sunt responsabili și chiar fac ceea ce trebuie cu privire la colectarea separată a deșeurilor. Alături de inspectorii Corpului de Control al ADI Deșeuri Bistrița-Năsăud, am verificat conținutul pubelelor galbene și negre din localitatea componentă Viișoara și am fost plăcut surprins de modul în care unii cetățeni au înțeles importanța colectării selective”, spune directorul executiv al Asociației de Dezvoltare Intercomunitară (ADI) Deșeuri Bistrița-Năsăud, Cristian Niculae:
”Este adevărat că mai avem încă mult de muncă în acest domeniu, trebuie să schimbăm mentalitatea oamenilor cu privire la deșeuri și sperăm să înțelegem că fiecare PET, doză de aluminiu sau cutie de carton reciclat și valorificat înseamnă protejarea resurselor planetei, reducerea poluării mediului și menținerea tarifelor de salubritate în limite rezonabile.
Încă, din păcate, mulți cetățeni nu utilizează în mod corespunzător pubela galbenă. Găsim în această pubelă deșeuri reziduale, deșeuri din construcții, deșeuri reciclabile amestecate sau deșeuri reciclabile murdare. Continuăm campania de informare a cetățenilor din județul nostru cu privire la modul în care trebuie făcută o separare corectă a deșeurilor în gospodărie prin aplicarea de autocolante pe pubelele galbene. Este responsabilitatea și efortul fiecăruia dintre noi să colectăm separat corect deșeurile și să le punem în recipienții potriviți. Haideți să le punem pe toate la locul lor!”.
Doar cu amenzi pot fi determinați unii să colecteze selectiv. Până atunci îi doare fix în cot de datoria lor civică sau de mediu înconjurător. Dați-le amenzi la nesimțiți și la nepăsători!
La mine pe strada se colecteaza selectiv dar degeaba. Săptămâna asta cand au venit dupa gunoi au aruncat din ambele pubele in aceeasi masina. Unde e „colectarea separata”?
Suporta ADI deșeuri costul apei și al detergentului pentru a spala deșeurile ? De ce nu le spala ei când ajung la Smidul de la Tarpiu? Ei le valorifica și obțin profit de pe urma lor.
Nu e nimeni obligat să spele deșeurile! Deșeurile reciclabile murdare cu grăsimi animale sau vegetale, se pun în pubela neagră.
Evident, cine dorește să spele aceste deșeuri murdare, e liber să o facă, după care le poate pune în pubela pentru reciclabil.
cu mentalitatea asta tipic romaneasca de „Gica Contra” a ajuns Romania la 300 de morti Covid intr-o zi. Si lucrurile merg spre rau.
Draga Intrebare, la fel este si pe subiectul deseuri: o sa vina vremea cand ti se vor imbolnavi copiii din cauza poluarii si o sa stai sa te intrebi de ce nu ai reciclat cand ai fost indemnat sa o faci.
Daca din tot articolul de mai sus, ai ramas doar cu faza asta, este foarte relevant nivelul tau de inteligenta!
Reciclarea deseurilor este buna pentru natura, pentru sanatatea noastra. Doar daca esti de rea-credinta si pui ochelari de cal nu reciclezi deseurile.
este bine ca acest subiect uitat de multi prea multa vreme se bucura acum de atentia oamenilor.
Deșeurile murdare din plastic și metal nu intra in categoria deșeurilor reziduale care ajung la groapa,firma noastră le colectează și le tratează înainte de reciclarea lor.Nu le mai îngropați în groapă punând vina pe oameni că nu vi le da imaculate.De ce nu ii stimulați pe oameni să plătească cat arunca și nu cat vreți voi ?
Pornind de la :
– portalul A.D.I. Deșeuri Bistrița-Năsăud ce conține rubrica:
– Cum ar trebui să separăm corect deșeurile? -unde suntem informați:
– Care sunt avantajele colectării selective ?
– Diminuarea costurilor, încadrarea in gradul de suportabilitate;
– Evitarea penalităților;
– Conservarea resurselor naturale;
– Recuperarea materialelor reciclabile și transformarea acestora în materii prime;
– Reducerea numărului de agenți poluanți în aer, apă și sol;
– Reducerea cantității de deșeuri depozitate la Centrul de Management
-Ce câștig colectând selectiv ?
– Contribui la conservarea resurselor naturale și economisirea energiei;
– Produse mai ieftine (ambalaje mai ieftine);
– Resurse (apă, mâncare etc.) mai curate și nepoluate;
– Contribui la menținerea unui mediu mai curat;
– Contribui la creșterea calității vieții și la sănătatea copiilor tăi;
– Câștigi Dezvoltare Durabilă – adică ceva pentru familia ta!
Stimate director Cristian Niculae, personal, doresc ca la rubrica transparență să ne fie transmise lunar cantitățile de deșeuri colectate reciclabil, pe fracții, cantitățile livrate agenților economici și sumele încasate.
Consider că numai așa puteți să ne informați, cu cât se poate reduce cuantumul taxei de salubritate pentru o încadrare în gradul de suportabilitate a populației.
Refuz să cred, că prin aceste articole, se urmărește o motivare de majorare a taxei de salubritate, taxă ce, pentru municipiul Bistrița are un istoric cu iz penal începând cu 2016.
Sper sa reusiti in demers. Daca Supercom face un profit mare din deseurile reciclabile, atunci macar sa plateasca salariile lui Nicolae et comp. Daca Supercom nu castiga nimic, atunci ce rost mai are colectarea selectiva iar Niculae et comp ar trebui desfiintati.