”Verificăm în această perioadă pubela neagră și constatăm că încă foarte mulți cetățeni pun deșeuri reciclabile în acest recipient destinat fracției menajere. Oameni buni, nu mai faceți acest lucru! Deșeurile din pubela neagră se duc direct pe groapa de gunoi, nu intră în procesul de sortare”, spune directorul ADI Deșeuri Bistrița-Năsăud, Cristian Niculae.
El a adăugat:
”Ne batem joc de banii noștri, pentru că nu valorificăm toate deșeurile cu potențial reciclabil și totodată umplem celula 2 de la Tărpiu mult mai repede, ceea ce înseamnă că vom cheltui alți bani pentru construirea celulei 3, resurse financiare ce ar putea fi folosite pentru alte proiecte necesare pentru comunitățile noastre.
Am reușit împreună să creștem calitatea reciclării în județul Bistrița-Năsăud și am valorificat cu 1000 de tone de deșeuri reciclabile mai mult în 2022 decât în anul precedent. Lucrurile stau mult mai bine în ceea ce privește pubela galbenă de când facem colectarea la poarta casei, cantitățile valorificate de sticlă și hârtie-carton au crescut simțitor odată cu introducerea sacilor albaștri și verzi, dar încă foarte multe deșeuri reciclabile sunt aruncate în pubela neagră.
Inspectorii Corpului de Control al ADI Deșeuri Bistrița-Năsăud au controlat modul în care sunt colectate separat deșeurile verificând pubela neagră, au găsit deșeuri reciclabile în această pubelă, au aplicat stickere pe pubelele neconforme și i-au îndemnat pe cetățeni să depună deșeurile reciclabile în mod corect în recipienții aferenți fiecărei fracții, având în vedere că în prezent operatorul de salubritate colectează deșeurile de la poarta casei pe 4 fracții distincte.
Cei care nu respectă colectarea separată corectă a deșeurilor și depun deșeuri reciclabile în pubele negre riscă sancțiuni cuprinse între 100 și 300 de lei, conform Legii 101 a serviciilor de salubrizare a localităților.
Reciclarea deșeurilor începe prin colectarea separată corectă a acestora. Haideți să fim responsabili și să le punem pe toate la locul lor pentru ca să construim un viitor mai bun pentru noi și pentru copiii noștri! Acceptă provocarea și hai să facem Bistrița-Năsăud un județ mai curat”.
Încet, încet ne civilizăm și noi. Mai bine mai târziu decât niciodată! Dacă ar înțelege și ghiolbanii, că gunoiul se poate preda la poarta casei și nu trebuie cărat la apă, ar fi și mai bine.
Nu pot să înțeleg, cum noi români, putem să fim atât de nepăsători față de mediu și curățenie. De fiecare dată când trec de vama Borș și vă ordinea curățenia din Ungaria și mai apoi din Austria, mă încearcă un sentiment de tristețe, realizând cât de departe suntem de ei în această privință.
Nu ne meritam tata asa frumoasa pe care PAPA a asemuit=o cu Gradina MAICII DOMNULUI.
Noroc ca am intrat in UE si Romania a mai scapat de o serie larga de indivizi fara caracter si cu obiceiuri proaste ,insa pe mai departe este locuita de multi nepasatori si mocicosi.
Oare ce „tata” nu ne meritam? Daca tot faci pe toti mocicosi care inseamna: murdar,jegos ,slinos etc. Ar fii cazul sa-ti revizuiesti putin vocabularul ca nu esti buricul.
Ba sunt fix buricul la cate gunoaie prin ecologizare am strans dupa mocicosi.
La câți banii luați pt colectarea selectivă a deșeurilor, nu vă mai plangeti. Ce avantaj am eu ca cetățean fiindcă selectez gunoiul.Nici măcar o mică bonificatie că plătesc înainte pe un an de zile.
Baiatu hai pe strada Lalelelor in parcare să vezi cum se reciclează ! Dezastru ecologic ! Pubelele așa zise ECO nu se mai golesc de mult și totul se aruncă la menajer iar la cea mai mică adiere parcarea si strada Lalelelor ie plină de pungi si plastic ! Promisiuni deșarte pe banii Eu si pe banii cetățenilor Bistrițeni !
În anii 60 fostul primar a adus . corturari de pe Tabără asigurându-le locuințe în casele sașilor plecați din centrul vechi si majoritatea au fost angajați la măturat si salubritate , istoria se repetă si la ora asta aducem Nepalezi să ne facă curat pe stradă si la containerele de gunoi ! Rusine popor de rahat !