(FOTO) ”Trupele de vânători de munte ale Armatei Române au fost înfiinţate la 3 noiembrie 1916, reprezentând, încă de la începuturi, o specialitate de elită a infanteriei româneşti. Trupele de vânători de munte au fost, dintotdeauna, o forţă foarte bine pregătită şi, începând cu toamna anului 1916, luptătorii din aceste trupe s-au dovedit foarte eficienţi şi capabili în a-şi îndeplini misiunea de apărare a ţării atât în timpul Primului Război Mondial, cât şi în cel de-al Doilea Război Mondial. Militari deosebiţi, sunt pregătiţi să facă faţă oricărei misiuni, atât pentru apărarea graniţelor ţării, cât şi în misiuni externe, alături de partenerii noştri din NATO şi din Uniunea Europeană. Prin curajul, priceperea şi puterea de sacrificiu au demonstrat că sunt capabili de a asigura securitatea poporului român prin îndeplinirea la standarde înalte a misiunilor pentru care au fost pregătiţi. Acum, la ceas aniversar, mai mult ca oricând, vânătorii de munte români, trebuie să fie mândri că au contribuit şi contribuie, atât prin pregătirea lor zilnică specifică, cât şi prin participarea la misiunile din afara teritoriului statului român, la creşterea prestigiului Armatei României atât pe plan intern cât şi pe plan internaţional”, spune viceprimarul Bistriței Cristian Niculae.
De Ziua Vânătorilor de Munte, el a participat pe platoul de adunare al Brigăzii 81 Mecanizată la un ceremonial militar-religios, desfășurat sub genericul ”Cinstim memoria vânătorilor de munte”.
”Instrucţia lor este dură, viaţa lor este aspră, iar misiunea, foarte complexă. Armata Română dislocată pe aceste meleaguri, năsăudene, bârgăuane sau bistriţene, a fost, este şi va fi parte componentă a luptei pentru supravieţuire a neamului românesc, şi al luptei lui din toate puterile, pentru libertate. Ni se impune să nu uităm faptul că, aici în zona Bistriţei şi Năsăudului, am avut cele mai mari şi mai grele probleme cu apărarea frontierelor, fapt ce a obligat statul român să mobilizeze Corpul de Munte şi să-l treacă la acoperirea graniţei de nord a ţării. În 1977, a luat fiinţă Brigada 1 Vânători de Munte, la Bistriţa. După 1990, Brigada 1 Vânători de munte Bistriţa primeşte numele “General Grigore Bălan”, pentru cinstirea memoriei marelui militar originar din zona Bistriţei. Pentru conștiinciozitatea, devotamentul și spiritul de sacrificiu dovedit, este de datoria noastră să ne plecăm frunțile în cinstea memoriei eroilor vânători de munte căzuți la datorie și să-i admirăm pe cei rămași în viață pentru tot ce au făcut întru gloria Armatei României”, a adăugat Cristian Niculae.
Viceprimarul Bistriței le-a urat La mulți ani vânătorilor de munte: ”Este firesc ca armata română să existe şi să se instruiască în respectul acestui concept, fapt ce dă instituţiei militare o aură şi o reprezentare aparte în viaţa naţiunii române. Această zi reprezintă şi un moment de cinstire solemnă a înaintaşilor noştri care au luptat şi s-au jertfit, de-a lungul secolelor, pentru promovarea şi apărarea idealurilor naţiunii şi statului român. La mulţi ani tuturor vânătorilor de munte, activi şi rezervişti, oriunde s-ar afla! La mulţi ani, Brigăzii 1 Vânători de Munte „General Grigore Bălan”!”.
Foto: Facebook Cristian Niculae
Adaugă comentariu