Actualitate Recomandări

Noi lucrări la ștrand. Directorul firmei Record explică a cui e vina

Cristian Șirlincan, directorul firmei bistrițene Record, care a făcut lucrările de modernizare la Ștrandul Codrișor, a explicat pentru Timp Online ce lucrări s-au făcut, de ce au apărut probleme și ce se va întâmpla în continuare.

”Singura problemă care a apărut acolo este vopseaua cu care s-a dat. S-a folosit această soluție cu vopsea deoarece s-a considerat că întreținerea este mult mai ieftină. Toate lucrările au fost de bună calitate. Proiectul prevedea inițial doar mici reparații și vopsire, dar ulterior s-a constatat că betonul a fost carbonatat, nu mai avea rezistența necesară și s-a refăcut identic. Deci s-a demolat tot ce a fost beton, toate bazinele, tribunele, plajele și s-au returnat în forma inițială”, a spus el.

Cristian Șirlincan a menționat că firma pe care o conduce și-a făcut treaba bine: ”Întârzierea deschiderii ștrandului a fost determinată de calitatea vopselei, din această cauză au apărut și ulterior probleme. Am notificat furnizorul, este o fabrică cunoscută. Fabrica este în România, proprietarii nu sunt români. Am avut oferte numai de la firme certificate și am ales o vopsea de calitate, dar uitați ce s-a întâmplat. Nu a fost o greșeală de manoperă, cu siguranță, a fost un defect al produsului, lucru pe care nu îl putem controla. Se poate întâmpla oricui și lumea trebuie să înțeleagă acest aspecte. S-au făcut multe lucrări, dar cine nu se pricepe nu le vede, unii nu sunt interesați să vadă și nici să înțeleagă cât costă astfel de lucrări și care este volumul lor. Ștrandul s-a transformat dintr-un bazin de beton într-o piscină practic, s-au făcut rețele de recirculare a apei, de tratare, pe sub toate spațiile verzi sunt rețele. Acea construcție plină de utilaje, camera tehnică sub pământ, are 30 m lungime, 12 m lățime și 4,5 m înălțime, toată îngropată la 6 m. Sunt peste 1.000 mc de beton turnat la ștrand pentru că tot ce a fost beton s-a demolat. Să nu uităm de instalația de încălzire cu panouri solare, toate sunt din Germania. În proiect a fost prevăzută înierbare, nu gazon”.

”Nu există motive să fim dați în judecată de Primărie. Am respectat proiectul. Nu este nici vina executantului, nici a primarului, de vină este produsul în sine, mă refer la vopseaua respectivă, câteodată apar defecte și iată că aici au apărut. Nu-ți dai seama decât după ce îl pui în operă. Este singurul lucru de care suntem acuzați, acea vopsea pe care o să o curățăm acum și o să o refacem, este în garanție. Inițial am crezut că doar pe fundul bazinului nu a făcut priză vopseaua și de ceea s-a întârziat, am curățat fundul bazinelor, dar în timpul exploatării s-a constatat că este vorba și de pereți. La fundul bazinului am folosit ulterior altă vopsea, care se pare că ține, nu sunt probleme. Acum că s-a închis ștrandul, de luni începem lucrările, care nu vor afecta sezonul estival următor. Curățatul durează mai mult decât vopsitul, trebuie să fie îndeplinite și anumite condiții meteo, să fie o anumită umiditate. Nu intenționăm să vopsim acum, acum curățăm să fie pregătit până la primăvară și atunci vopsim. Prima vopsea se pare că nu rezistă la clor, am adus alta și am vopsit fundul bazinelor, acum pereții vor fi vopsiți și ei cu aceasta. Nu este foarte mare diferență de preț, noua vopsea are nevoie însă de un timp mai îndelungat de uscare, minim 14 zile. Cealaltă, de trei zile, dar a creat probleme. Pe noi ne costă foarte mult, cu ce am făcut și ce vom face, peste 70.000 de lei. Sperăm să obținem acești bani de la furnizorul de materiale, dacă nu vor dori ne gândim și la o acțiune în instanță, pentru că deocamdată este paguba noastră. I-am notificat deja, oficial nu ar vrea să își asume, cred că e vorba mai mult de mândrie pentru produs, nu neapărat de sume. Putem fi acuzați de orice, dar nu de lipsa calității lucrărilor, așa că nu regret că am câștigat licitația pentru execuție. Avem experiență, firma e din 1991, am făcut multe lucrări de foarte bună calitate de fiecare dată”, a adăugat el.

Ștrandul Municipal Codrișor a fost redeschis în 2 august după aproape doi ani în care s-au făcut lucrări de modernizare în valoare totală de 4,7 milioane lei. Primarul Ovidiu Crețu s-a declarat în repetate rânduri nemulțumit de lucrări, motiv pentru care momentul inaugurării a fost amânat, dar și după deschiderea acestuia: ”Categoric ne vom îndrepta în justiție împotriva firmei, pentru că termenul de execuție a fost luna mai. Ne-au creat nu numai pagube, ci și disconfort pentru cetățeni. A tratat cu superficialitate această lucrare, a subcontractat anumite lucrări la firme mai mici, are dreptul legal de altfel, care nu își fac însă treaba în mod corespunzător (…) Există o mare problemă: vopseaua folosită nu este de calitatea care trebuie, ea trebuie dată jos și înlocuită cu alta. Da, este vopsea germană, dar nu știu ce firmă este. Domnul director Șirlincan m-a asigurat că a adus vopsea de calitate foarte bună, nemțească, de unde și ce firmă nu știu. Se va reface pe banii lor”.

Suma aprobată inițial pentru modernizarea Ștrandului Municipal Codrișor era de 4.177.360 lei, însă la o rectificare bugetară pe 2016 municipalitatea a alocat 529.000 de lei în plus pentru lucrări: ”Pe parcurs s-a constatat necesitatea unor lucrări suplimentare care nu s-au putut determina în faza de proiectare și care se datorează viciilor ascunse ale structurii de rezistență de la bazinul mare, bazinele mici și tribune”.

Au fost prevăzute: utilizarea de panouri solare, sistem de filtrare, tratare şi recirculare a apei cu preaplin pentru cele trei bazine, bazin de compensare şi sala echipamentelor, reţele de canalizare, amenajarea aleilor de legătură, dotarea cu mobilier urban (şezlonguri de lemn, umbrele de soare, bănci, banchete pentru tribună, coşuri de gunoi, cişmelele de apă), refacerea duşurilor exterioare, amenajarea unui spaţiu de joacă pentru copii şi a unui teren de sport multifuncţional destinat jocurilor cu mingea (baschet, volei/fotbal-tenis, minifotbal), amenajarea vestiarelor, a unui chioşc la intrarea în incintă şi a unui panou informativ de afişaj cu harta Ştrandului Codrişor, refacerea grupului sanitar, inclusiv dotarea acestuia cu obiecte sanitare adaptate persoanelor cu dizabilităţi, amenajarea spaţiilor verzi, zonă distinctă pentru picnic dotată cu mese şi bănci, grătare, locuri pentru ceaun, cişmele cu apă potabilă, coşuri de gunoi, toalete ecologice şi pichet de incendiu, realizarea unei instalaţii de sonorizare şi trei locaţii pentru conexiune hot-spot wireless la internet, realizarea sistemului de iluminare de incintă şi supraveghere video pentru obiectivele principale, înlocuirea gardului existent cu o împrejmuire transparentă.

9 comentarii

  • Ok!!! Toate bune și frumoase… pana la bani. Înțeleg ca vopseaua costa 70.000 lei? (18.000 euro) sau S-a încurcat Dl director???
    Bănuiesc ca tot nou contribuabilii o sa-i suportam.

  • Eate vina noastra ca ne-am naacut in tara asta cu conducatori mediocri si acceptam mizeriile de lucrari pe care le face primaria prin intermediul unor firme.

    • In urmatoarea sedinta parlamentara se va desfinta DNA-ul, ca asa vor muschii lui Tariceanu si Dragnea, doi infractori dovediti, ca sa doadma linistiti si restul de infractori din Senat si Camera Deputatilor. Traiasca Romania, halal oameni care ne conduc.

  • în celalalt articol se vad în poze niste crapaturi destul de evidente pe fundul bazinului.
    sa întelegem ca acolo a crapat vopseaua ?
    sau mai degraba a crapat mia aia de metri cubi de beton, n-a mai rezistat nici ea la minciunile sfruntate ?

  • Ati pus vopsea ieftina, să maximizati profitul.
    Indiferent de cauză, vina de a executantului.
    N-au decât să se spele pe cap cu furnizorii lor, dar ei să facă lucru de calitate si să repare pe cheltuiala lor.
    Plus ceva despăgubiri pentru ratarea unui sezon.
    In rest, laudă-mă gură, c-altul nu se-ndură.
    Par depășiti de vreme recordmenii aștia (în întârzieri și calitate îndoielnică)

Apasă aici ca să comentezi

Reguli pentru comentarii. Click aici.