Actualitate Recomandări

Cristina Iurișniți: Cum așteaptă Bistrița europeană partenerii din orașele înfrățite?

”Castanul centenar de lângă Biserica Evanghelică e amenințat cu tăierea și doar protestele civice ale câtorva bistriteni responsabili l-au scăpat de la dispariție. Cum așteaptă Bistrița europeană partenerii din orașele înfrățite? Cu tomberoane sub castanul centenar… Un martor viu al evoluției burgului bistrițean, cu două ghene Supercom sub coronamentul impunător își așteaptă, prin bunăvoința administrației locale actuale, oaspeții la Târgul Mare al Bistriței, în Anul Centenar al Marii Uniri”, spune deputatul USR Cristina Iurișniți:

”În altă parte a vechiului burg, la câteva sute de metri, Turnul Dogarilor, ultimul turn al breslelor meșteșugarilor bistrițeni lăsat în uitare și paragină, este veșnic închis, neintegrat într-un circuit turistic istoric identitar al Bistriței medievale.


Chiar dacă în privința numărului oficial de turiști județul Bistrița-Năsăud este într-o creștere în ultimii ani, cifrele rămân mici foarte mici în comparație cu alte județe din zonă. Potrivit INS, județul Bistrița-Năsăud a atras în 2017 un număr de 113.378 turiști, cu aproape 60.000 mai puțini decât județul Alba, respectiv cu peste 430.000 mai puțini decât Mureșul. Județul Harghita a atras anul trecut 205.537 turiști, Maramureșul 217.028, iar Clujul 633.569. Din Transilvania, cel mai mare număr de turiști l-a adus Brașovul, cu 1,26 milioane de vizitatori.

Bistrița europeană nu are deocamdată un circuit turistic istoric și cultural, pe măsura trecutului și istoriei sale”.

23 comentarii

 • Avem un oras ca o Lechinta mai mare iar membrii de partid psd se irita cand cineva nu este deacord cu ideile si simpatizarile lor.

  • De ce la Sangeorz Bai se poate o administratie eficienta si la noi nu? Uitati cat de mult s-a dezvoltat orasul de cand e primar de dreapta. Nu in mult timp o sa concureze direct cu Clujul.

 • Oamenii deștepți votează USR!
  Oamenii raționali votează USR!
  Oamenii educați votează USR!
  Oamenii cinstiți votează USR!
  Voi cu cine ați votat?
  Spune-mi cu cine ai votat, ca să-ți spun cine ești!

  • Deci in BN sunt numai 5006 oameni destepti, rationali, educati si cinstiti?
   Numai 5006 de votanti au ales snitelul.

 • Astfel prezentat, orasul arata a…orasul nimanui!
  Este evident ca pentru „edilii orasului european Bistrita” nu primeaza adevarata promovare, ci interesele personale. Interesul major in publicitate acum se rasfrange cu generozitate pe zona COCOS, iar noi, cetatenii de rand habar nu avem ca turistii in trecere prin zona noastra vor fi dusi direct la partia … strutului din dealu’ cocosului !?

 • Sunt foarte multe comune din județele Transilvaniei administrate mult mai bine decât Bistrița „ne europeana”.Rusie Crețu, rușine PSD!

 • Turistii cauta orase dezvoltate si amenajate. La noi atata timp cat avem oponenti ca Marius Balan, Adrian Chereji, Blonda de la drept si mai nou IuriSnitel5006 care se opun la tot ce inseamna modernizare este normal sa fim ocoliti! Si apropo d-na Snitel5006 dvs. din functia de mare parlamentar ajunsa acolo dintr-o mare eroare ce ati facut ca sa promovati acest judet? Ce ati facut sau cu ce ati ajutat ca singura statiune balneoclimaterica sa se dezvolte si sa nu arate in halul de degradare in care este acum? Vorim despre Sangeorz-Bai. Ati avut colaborari cu cei de la Ministerul Turismului in acest sens? Aaaaa aia sunt de la PSD si nu vorbesc limba romana! Sau nu o vorbiti dvs. si din aceasta cauza nu ati reusit sa va intelegeti. Am inteles! Cat despre copacii care cad si se rup oare ce doriti cu acele proteste? Sa mai moara inca un om asa cum s-a intamplat anul trecut in parcul municipal? Chiar nu vedeti ca acei copaci chiar sunt un pericol pentru trecatori?

  • Mă AlMaTonBerg, spune tu, ca mare director la CJ, ce proiecte pentru promovarea județului ai gândit? Shalom.

  • Toti ecologistii, verzii si ce rahaturi de genul asta mai sunt prin oras sunt vinovatii moral pentru moartea acelui om! Acel om care a murit in parc anu trecut a murit din cauza voastra!

  • Mulțumesc, Rabine, că m-ai luminat. Eu credeam că George Soros este vinovat deoarece copacul i-a dat cu pulanul în cap trecătorului care se plimba așa, creanga, prin parcul bistrițean.

 • Pielițatul Pieleanu, neomul de casă al partidului meu, a făcut un sondaj în județul BN din care reiese că dacă ar avea loc alegeri mâine, PSD ar câștiga cu un scor de 65 %, ceea ce arată că oamenii mei, Pulan Dala și Rubinul, Pavele, Vuvuzele și Novele, Furiș, Măcriș, Ioan Sulă de Taur ș. a. își fac treaba foarte bine. Vorba cuiva de aici: mama psediștilor e mereu gravidă la Bistrița. Bravo!

 • Tot am zis că-mi fac un car
  Pe Crețu să-l duc la concar,
  Pe Doina s-o duc la DAC
  Să scape BN de-un Drac.
  (Text adaptat)

 • În opinia mea, cred că proiectul reamenajării Pieței Centrale având ca și obiectiv ameliorarea potențialului turistic prin lărgirea capacității de primire a mulțimilor în cadrul unor evenimente locale-automat permite organizarea unor evenimente mai mari ca și număr de turiști plus valorificarea arhitecturii locale degajând câmpuril vizuale și perspective noi, nu a fost îndeajuns explicat și evident acțiunile anterioare ale Primăriei unilaterale fără consultarea opoziției ecologice în cazuri similare nu au ajutat la detensionare și găsirea unui consensus în care cerințele ambelor tabere să fie satisfăcute prin garantarea obiectivelor.
  Ce nu înțeleg dnii Marius Bălan și celor care se situează pe poziția rigidă a păstrării integrale a spațiilor verzi este că depinde de viziune.
  Oraș de pensionari- cu oameni care se plimbă pe lângă biserică și stau ore șire pe bancă la umbră la o partidă de remi sau să socializeze…are dezavantajul că spațiul acela nu poate găzdui festivale și o viață culturală mai vie- garanția unui tineret educat – atașat locurilor natale, interesat de a trăi local plus atractivitate redusă pentru turiștii dintr-o anumită categorie demografică și capacitate de a plăti.
  Cu un pic de inteligență o soluție de amenajare a spațiilor verzi ar fi permis înverzirea acestora pe perioada în care nu ar fi fost festivaluri să spunem plus garanțiile că vegetația din Piață care ar dispărea ar fi fost suplinită prin înverzirea triplată a altora în alte locuri identificate prealabil de ambele părți.
  Proiectul a fost destul de bine gândit arhitectural.
  Dar Primăria nu a fost în stare să explice și-a pierdut credibilitatea, iar ecologiștii locali, cred că dacă se taie un castan Bistrița dispare, desigur alimentați în spirit și de acțiunile anterioare de toaletare sălbatică și urbanizare de tip beton forțată plus cuștile de veveriță artificiale.
  E un conflictc care rațional s-ar fi rezolvat demult într-o optică de dezvoltare comună.
  Dar asta e.

  • Rabinul nu a ajuns josnic. El așa a fost mereu, de când l-am inventat.

  • Oi fi eu nebun dar voi sunteti niște criminali nenorociți! Din cauza voastră a murit un om nevinovat!

Apasă aici ca să comentezi

Reguli pentru comentarii. Click aici.

GA vertical

Carliont

KissFM

KISS FM

Titlu Articole Recente

Articole recente

Titlu Comentarii recente

Comentarii recente

CleverADS