Actualitate Recomandări

Cristina Iurișniți, ”dialog al surzilor” cu ministrul Educației

”Voi depune luni o iniţiativă legislativă de modificare a Legii educaţiei naţionale, pentru că avem nevoie de forţă de muncă care să fie interesată să rămână în ţară şi în cadrul învăţământului profesional dual voi anunţa nişte modificări prin care tinerii care sunt în cadrul parteneriatului şcoală – agent economic să poată să aibă acces la un contract part-time, cu un impozit pe muncă zero, apoi după ce termină şcoala profesională, după cei trei ani, cu impozit de 5% faţă de cei 10% cât sunt acum. Deci este un impuls pentru tinerii pe care ni-i dorim, meseriașii pe care nu-i avem, să rămână în România să lucreze în cadrul firmelor care încheie un parteneriat cu şcoala. În acest proiect am sprijinul Institutului pentru Învăţământ Profesional şi Tehnic”, a declarat deputatul USR Cristina Iurişniţi.

Parlamentarul USR a precizat că aceste contracte part-time ar fi opționale, cu angajament individual de practică încheiat între agentul economic și elev. ”În mod normal, în anul III pentru că la început ai 20% practică, după aceea urci la un 50% şi în anul trei ajungi la un 75% şi atunci e foarte bine venită această schimbare de paradigmă, face tranziţia spre piaţa muncii şi îi ajută pe tineri să se încadreze mult mai uşor. Iar după aceea elevul să aibă prioritate la un loc de muncă full time”.

Ea a adăugat că ”în județul Bistrița-Năsăud există o singură clasă în învățământul profesional dual, cea de la Rodna. Să sperăm că odată cu acest cadru legislativ, care este de puţin timp promulgat de Administraţia Prezidenţială, vom dezvolta acest tip de învăţământ profesional care a fost pus la colţ, a fost Cenuşăreasa învăţământului”.

Cristina Iurișniți a menționat că a discutat cu ministrul Educației Naționale, Valentin Popa, cu care a avut ”un dialog al surzilor”: ”Eu vorbeam de dezvoltarea învățământului profesional, dumnealui îmi vorbea de cele teoretice. Trebuie o promovare la nivel național, nu ajunge o ”Săptămână a meseriilor”. E nevoie de consiliere de calitate a elevilor încă din perioada gimnazială, avem nevoie de psihologi școlari, care sunt foarte puțini, unul la 800 de elevi. Cei care au abilități practice trebuie îndreptați spre școlile profesionale, iar cei cu abilități intelectuale și vor un parcurs academic să fie încurajați în acest sens”.

7 comentarii

 • Este destul de greu sa mai faci ordine in invatamant dupa ce ministresa abramburica a desfintat scolile profesionale si a impus ideea ca toata lumea trebuie si poate sa faca o facultate.

  • Poi asa e daca a facut ea o facultate concluzia e ca si trasa : oricine poa sa faca una fara nici o problema si efort …

 • Cu cat este mai greu, cu atat este mai important sa se intervina urgent cu forte proaspete; iar fiecare dintre noi, cetatenii cu creier si bun simt sa punem umarul! Felicit aceasta initiativa, gandindu-ma la sanatatea si viitorul natiei noastre.

  • Asa, asa bagati mana in buzunar fraierilor ca astia nu au din ce fura! Va mai aduceti aminte de contul libertatea din 1990? Ei asta cu zbatutul dar nu au bani cam asa ceva este! Adrian C de ce nu-i ajuti tu ca din ce te lauzi o duci tare bine pe acolo prin Danemarca?

  • Păi le-am dat şi o să le mai dau inainte de alegerile europarlamentare, inainte de alegerile locale şi inainte de alegerile parlamentare.
   Sunt salariat, iar din salariul de 2000-3000 de euro, nu imi permut să donez mai mult de 200€.
   M-am uitat la lista cu donatorii. Majoritatea au donat 50 lei. E bine şi atât. La 100.000 de simpatizanți X 50 lei se ajunge la 5.000.000 lei.

  • Ce pot sa-ti spun? Fraierii nu mor niciodata doar se schimba! Sau vorba lui Mircea Dinescu: in fiecare zi se naste cate un fraier totul este sa-l gasesti! Pe tine te-au gasit!

Apasă aici ca să comentezi

Reguli pentru comentarii. Click aici.

GA vertical

Carliont

KissFM

KISS FM

Titlu Articole Recente

Articole recente

Titlu Comentarii recente

Comentarii recente

CleverADS