”În prima săptămână a sesiunii parlamentare l-am interpelat pe Ministrul Educației, vestitul domn Pamblică, privind situația dezastruoasă a manualelor școlare. Încă din noiembrie 2017 am semnalat erorile procedurale care au vizat înființarea Editurii Didactice Pedagogice, dar si elaborarea Legii Manualului. Drept dovadă, ambele acte normative au fost declarate neconstitutionale, iar ministerul nu a fost capabil să clarifice situația lor juridică nici până astăzi. Ba mai mult, în ultima vreme încep să se vadă efectele managementului defectuos și iresponsabil al Editurii Didactice și Pedagogice care a editat manualele de geografie, istorie și biologie cu grave erori științifice. Cine își va asuma răspunderea pentru incompetență și risipa banului public prin retipărirea celor 160.000 de manuale? Cine va fi sancționat pentru incapacitatea de a oferi elevilor manuale de calitate și relevante? Aștept aceste răspunsuri de la Ministrul Educației, pe care Comisia de Învățământ l-a invitat la Camera Deputaților, pentru a da explicații în legătură cu dezastrul calității manualelor de geografie, istorie, biologie și lista va fi mai lungă cu siguranță! Ne dorim o educație de calitate, o educație altfel”, spune deputatul USR Cristina Iurișniți.
Interpelare către ministrul Educației, Valentin Popa
”Obiectul interpelării: Soluționarea cu celeritate a erorilor materiale din manualele școlare, precum și asumarea răspunderii pentru editarea și tipărirea defectuoase a acestora.
Domnule ministru,
Încă din noiembrie 2018, Ministerul Educației Naționale a implementat o serie de măsuri care au bulversat situația manualelor școlare pentru anul școlar 2017-2018, măsuri materializate în proceduri incoerente, probleme de legalitate, precum și în erori profunde în ceea ce privește procesul de editare și tipărire a cărților școlare.
1. Situația juridică a Editurii Didactice și Pedagogice nu a fost clarificată public, având în vedere faptul că începând cu data de 31 mai, Ordonanța de Urgență 76/2017 a fost declarată neconstituțională, fapt care atrage după sine ineficacitatea efectelor juridice, deci suspendarea de drept a existenței Editurii Didactice și Pedagogice. Astfel, dată fiind suspendarea efectelor actului juridic care înființa Editura Didactică și Pedagogică, vă rog să îmi explicați în ce temei legal au fost executate contractele încheiate de către Minister și Editura Didactică și Pedagogică în datele de 06.04.2018 și 25.05.2018 (Contractul cadru nr. 8913/05.04.2018 și Contractul subsecvent nr. 37/25.05.2018)?
2. Legea manualului a fost declarată neconstituțională în baza deciziei Curții Constituționale din data de 18 iulie 2018. Având în vedere faptul că vacanța parlamentară nu suspendă prescripția termenului constituțional de 45 de zile în care Parlamentul ar fi trebuit să revizuiască legea în sensul propus de Curtea Constituțională, care este temeiul legal prin care s-au editat și tipărit manualele școlare, având în vedere faptul că, la momentul actual, legea carte reglementa manualul școlar a ieșit din câmpul legislativ.
3. În ciuda tuturor erorilor din plan legislativ care au rămas neclarificate, Editura Didactică și Pedagogică a editat și tipărit manualele pentru noul an școlar 2017-2018. Conform informațiilor publice, dar și a comunicatelor Ministerului, manualul de geografie pentru clasa a VI-a, precum și cel de istorie conțin o serie de greșeli materiale de natură științifică. Având în vedere faptul că, răspunderea pentru aceste greșeli nu a fost asumată nici de Minister, dar nici de Editura Didactică, responsabilă direct de calitatea manualelor școlare, cine este răspunzător și cine va primi sancțiunile legale pentru incompetența managerială care a stat la baza procedurilor defectuoase de editare a manualelor?Mai mult decât atât, conform comunicatului Ministerului Educației, s-a solicitat Editurii Didactice și Pedagogice retipărirea manualelor de geografie, proces care va costa aproximativ 300000 de lei. Astfel, pentru iresponsabila gestionare a procesului de editare, cine va răspunde pentru risipa banilor publici alocați noii retipăriri?
4. În situația ipotetică, dar care trebuie luată în considerare, a identificării și a altor erori materiale în celelalte manuale școlare și având în vedere că în câteva zile va începe noul an școlar, cum veți soluționa acele situații în așa fel încât elevii să nu fie obligați să învețe din cărți cu grave erori științifice? Totodată, considerați oportună introducerea în procedura de editare și tipărire a manualelor școlare a unei perioade mai îndelungate pentru evaluarea acestora, precum și o perioadă de testare a conținuturilor didactice la clasă (conform practicilor europene)?”.
Ministerul Educației a anunțat că variantele digitale corectate ale celor două manuale de Biologie pentru clasa a VI-a – în care au apărut mai multe informaţii greşite şi erori gramaticale – vor fi postate pe platforma manuale.edu.ro pentru a putea fi utilizate de elevi şi profesori din prima zi de şcoală. Totodată, va fi realizată şi trimisă în şcoli o erată tipărită. Ministerul precizează că a constituit o Comisie pentru a stabili cine este responsabil de aceste greşeli.
Ministerul Educației a solicitat Editurii Didactice şi Pedagogice să retipărească manualul de Geografie pentru clasa a VI-a şi să suporte toate costurile. Până când noile manuale vor fi trimise în şcoli, profesorii şi elevii vor putea folosi manualul corectat în varianta digitală. Reacţia ministerului vine după ce în manualul de Geografie au fost descoperite multe greşeli, precum poziţionarea greşită pe hartă a unor oraşe sau nume de oraşe scrise eronat.
Dupa greselile din manualul de istorie si pozitionarea gresita a localitatilor din manualul de geografie , au urmat pozitionarile gresite a inimii si ficatului din manualul de anatomie. Ma intreb daca acesti corifei care emit manuale scolare stiu unde este pozitionat corect PENISUL ?. Cred ca tocmai din aceasta cauza aceste manuale sunt egalul intrebarii puse de mine. Adica fix un PENIS. Asta se intampla cand la editura ajung directori cu diplome trase la xerox. Sa invete ei si progeniturile lor dupa aceste manuale ! Rusine tovarasi ! Rusine NATIONALA !
te-au studiat pe tine cu tomograful de copaci si din cauza asta au gresit manualul de anatomie si au trecut creierul la buci! Este intr-adevar o mare anomalie
Felicitari, doamna Snitel! Sa il puneti pe Nicusor sa dea cu bilute dupa ei!
sunt curios daca mai apuca un mandat dna respectiva ca vad ca e foarte activa, nici de Burebista nu am auzit de atatea ori ca de aceasta doamna
Greseli au fost in toti anii de la REvolutie nu ma faceti sa accesez arhiva HOIT NIUZ! (Hot NIUZ) sa vedeti ca si pe timpul lui TAPU si a lui CHIORU au fost greseli si mninuni in ninvatamant!
Rabinule iarasi ai uitat sa inghiti pastila de dimineata.
CRISTINA IURIȘNIȚI
Deputat de Bistrița-Năsăud
Comisia pentru învăţământ, ştiinţă, tineret şi sport
cristina.iurisniti@cdep.ro
deci dna iurisniti FA CEVA…………sunteti acolo, noi nu…