Timp de gândire

Cronica neputinţei politice

Am asistat ieri la două dezbateri cu politicieni. Una pe tema laptelui autohton şi alta pe tema direcţiei pe care o ia România în general şi Bistriţa în particular. Dacă la prima a existat o introducere, un cuprins şi o încheiere, din cea de-a doua nu s-a desprins nicio concluzie. Nişte politicieni de pe-o parte au aruncat mingea celor de pe cealaltă parte, iar noi am asistat la spectacolul neputinţei lor.

Nu ştiu alţii cum sunt, dar eu m-am plictisit de dezbateri cu nişte teme generale de tipul „Va fi pace în lume?”. Eu, una, vreau să vorbim despre lucruri pe care le putem face noi, aici, fără să aşteptăm leşinaţi ca nu ştiu cine, de nu ştiu unde, să facă nu ştiu ce. Îmi pare rău că le stric week-end-ul tinerilor şi femeilor din PDL, dar dezbaterea lor de vineri seara a fost un fiasco total. Mai bine făcea Ioan Oltean o conferinţă de presă ca să-l auzim şi vedem mai bine decât să stăm cu toţii într-un fum de ţigară de puteai să-l tai cu cuţitul ascultându-l tot pe el fiindcă restul au vorbit ca să nu tacă.

Nu ştiu ce înţeleg unii prin dezbatere, dar DEX-ul zice aşa: „a dezbate, dezbát, a discuta pe larg şi adesea în contradictoriu o chestiune, o problemă etc. cu una sau mai multe persoane; a supune ceva discuţiei. ♦ A examina o cauză, un proces (cu participarea ambelor părţi)”. Vineri seara, la cafeneaua politică a PDL, eu am auzit lamentări ale unei singure părţi –  care a guvernat ţara asta mult şi bine – parte care ne-a spus de ce nu a putut ea să facă nimic, aşa încât România nu are direcţie. În aceste condiţii, eu mă întreb: oare când şi-au dat seama că nu pot face nimic? Cred că abia după ce s-a încheiat guvernarea fiindcă nu am văzut nicio demisie de onoare şi nicio declaraţie de tipul “noi nu putem, să vină alţii care pot”. Nici cei de acum nu par să dea vreo direcţie, dar pot pune pariu că nici ei nu-şi vor da seama de asta decât după ce vor pleca de la guvernare.

Revenind însă la dezbaterea de vineri seara, aş vrea să dau un răspuns la întrebarea “Încotro se îndreaptă România?”. Eu cred că, din păcate, nicăieri din cauza politicienilor care au condus-o din 1990 încoace, toţi desprinşi din Partidul Comunist, camuflat în FSN, tatăl PSD şi PD, toţi dornici să se îmbogăţească mult, aproape fără excepţie preocupaţi de ciolane pentru ei şi găştile lor. Cred că România ar putea chiar să adopte un nou slogan de ţară: “Vin ai noştri, pleacă ai noştri, noi rămânem tot ca proştii” fiindcă e mai acut ca niciodată.

Diverse persoane care nu au fost în stare de nimic altceva decât de lipit afişe s-au apucat de politică ca să pună mâna pe funcţii, să se aşeze în jiţuri, să defileze ca nişte mari şefi şi – ce să vezi? – au găsit şi fraierii care să-i aplaude şi să-i voteze de câte două, trei ori. Cea mai bună dovadă este că şi-au făcut toţi nişte averi uriaşe nefiind nici moştenitori de imperii, nici de afaceri de familie, nici genii care să-şi vândă ideile pe mulţi bani. Oamenii care şi-au clădit o carieră profesională, chiar dacă au cochetat o vreme cu politica, au abandonat cursa fiindcă şi-au dat seama că nu poţi concura cu marea gaşcă de lipitori din fiecare partid. Îi înţeleg perfect.

Mă întorc iar la dezbaterea de aseară. Ce am auzit? Nişte oameni care au spus nimicuri pe care le auzim peste tot, nişte oameni care nu ştiu nici măcar să vorbească pe scurt, care ţipă dacă îi întrerupe cineva considerând că ridicarea tonului înseamnă că eşti mai tare decât celălalt, nişte oameni care nu cunosc nici măcar regulile compunerii: introducere, cuprins şi încheiere. Plictis total, pierdere de vreme! Fum de ţigară inhalat de pomană.

Ca urmare, eu m-am gândit ca ar fi momentul ca toată lumea politică să pună pauză la dezbateri şi să ia aminte la ce voi spune în următoarele rânduri: noi nu am votat oameni care să defileze la zilele satelor, triumfători, cu maşinile Camerei Deputaţilor şi Senatului pe care le parchează ostentativ lângă scenă sau în uşa căminului cultural, nici “vedete” tv care să facă de mâncare la televizor, nici indivizi cu fotografi personali care să umple Facebook-ul cu galerii foto ale “şefilor” pozaţi din toate unghiurile. Apropo de asta, pentru că nu mai pot să mă abţin, nimic din lumea aceasta nu mi se pare mai penibil decât să-mi fac loc, cu greu, ca ziarist, printre oamenii plătiţi de deputaţi, senatori şi alte categorii de aleşi să le facă poze când stau ei în jilţuri pe la şedinţe. Pe cine credeţi că interesează fotografiile voastre? Vă spun eu: pe nimeni! Mi se face greaţă, de trei ori greaţă atunci când vă văd şi ştiu că luaţi leafă de la stat pentru o asemenea activitate la care nici măcar nu vă pricepeţi. Oricum postaţi “galeriile” doar după o săptămână, de nu mai înţelege absolut nimeni unde v-aţi pozat boss-ul. Prestaţi ceea ce se numeşte “cooperativa munca în zadar”. Opriţi-vă, oameni buni, fiindcă efectiv ne agasaţi! Dacă tot ţineţi la imaginea liderilor voştri, înfiinţaţi un birou de presă bun la partid care să trimită după un eveniment un comunicat bine scris (cu toate declaraţiile relevante), două-trei fotografii şi gata. Voi postaţi nişte fotografii aiurea pe net şi nici măcar nu ştiţi unde aţi fost cu gândul la masa de după. Dacă mai văd vreun fotograf personal de deputat, senator sau altă categorie, că-mi iese în cale la viitorul eveniment public, mă ocup mult mai amănunţit de subiect (a se citi cer fişa postului, salariul, criteriile după care a fost cineva angajat, raportul de activitate lunar fiindcă vorbim de oameni plătiţi cu bani publici). Aşadar, cea mai simplă şi rapidă soluţie în ce vă priveşte este: dispăreţi! Atât vă cer.

Revenind acum la dezbateri, la discuţii anoste, sterile, la întâlniri de tipul „hai să ne adunăm ca să nu stă separat”, aş vrea să vă spun că, în loc să mai organizaţi aşa ceva, mai bine mergeţi să plantaţi puieţi. S-ar vedea ceva în urma voastră fără ca fotografii voştri personali să se mai ocupe de cosmetizat imagini. Apropo, pentru ce i-aţi angajat de fapt?

Cristiana Sabău

19 comentarii

  • 🙂 Imi place cand imi aduci aminte ca esti printre putinii jurnalisti care nu au pus mana pe tastatura degeaba. Imi era frica pe undeva ca nu vei mai scrie asa.
    Ma bucur ca ai punctat faptul ca toate aceste inatalniri, ”dezbateri’,’ sunt doar niste mici spectacole de imagine, ca noi sa nu uitam ca ”ei” exista. Tot prin aceste intalniri penibile ”ei” incearca sa isi intareasca ”locul” in subconstientul societatii.
    Ai dreptate. Nu au solutii. De ce? . Pentru ca sunt incapabili! Inafara de solutia ”Las-o asa”, mai exista intodeauna, inca o solutie. Pe care ei nu o gasesc niciodata!
    Abilitatea de a gasi solutii o oamenii care in trecut au gasit solutii si la alte probleme.Ce au fost antrenati de viata sa gaseasca solutii. O au cei ce in viata nu s-au pierdut in dialoguri sterile(Montoiu) si nici cei ce au facut declaratii fulminate doar de dragul de a deschide gura(Dobra). Solutii nu vor gasi nici cei ce intodeauna au asteptat ”solutii” de la altii(Florian). Iar cei ce fac doar ”galerie” celor de mai sus(cei care ocupa locurile de figuranti din poze), nici nu are rost sa le mai cerem solutii.
    Singurul dirijor de acolo a fost Oltean, care el a gasit intodeauna ”solutiile” la problemele lui. Sa vedem daca o v-a mai face si de acum incolo.
    Iar ca si concluzie 🙂 :Sunt doar cativa oameni care intradevar fac lucrurile sa se miste, din pacate deocamdata doar pentru interesul lor. Luati pe rand pe fiecare si incercati sa le faceti un istoric obiectiv, incepand de la educatie(unde si cand si-au facut scoala si mai ales cum), de la realizarile personale(cariera in o profesie fara a fi impinsi de mamica si taticul, sau iubitul, sau etc), implicarea lor economica in comunitate(creerea de locuri de munca la vreo firma si activitatea reala in economie). O sa observati ca ”ei” nu vor gasi solutii niciodata!

  • mi-a placut mult:”Revenind însă la dezbaterea de vineri seara, aş vrea să dau un răspuns la întrebarea “Încotro se îndreaptă România?”. Eu cred că, din păcate, nicăieri din cauza politicienilor care au condus-o din 1990 încoace, toţi desprinşi din Partidul Comunist, camuflat în FSN, tatăl PSD şi PD, toţi dornici să se îmbogăţească mult, aproape fără excepţie preocupaţi de ciolane pentru ei şi găştile lor. Cred că România ar putea chiar să adopte un nou slogan de ţară: “Vin ai noştri, pleacă ai noştri, noi rămânem tot ca proştii” fiindcă e mai acut ca niciodată.”

  • in usl-ul asta sunt numai ratati.. Au in curand 2 ani de cand conduc tara asta si e dezastru general, din rau in mai rau. Mai ales in transilvania e jale, nici o investitie, nici un METRU de autostrada, nimic!

    • Alo?! Atat ai inteles tu din tot articolul? Tu chiar nu vezi ca PDL-ul nu a fost mai bun cu nimic decat PSD-ul? Nu ai inteles nimic din retorica doamnei Sabau si, mai grav, vii aici sa ne reamintesti cat de „bine” a fost in guvernarea trecuta! Desigur, pentru cei ce au mai lins de pe la ciolan, a fost minunat!

  • Ioana Hincu:
    ˝Domnule, era previzibil pentru orice concetăţean cu mintea la el şi cât de cât funcţională că aceasta guvernare, USL, va fi catastrofală…˝

  • ˝…toţi desprinşi din Partidul Comunist, camuflat în FSN, tatăl PSD şi PD,˝ îi puteţi adăuga fără grijă şi pe incompetenţii de la PNL…

    • Poate aţi vrut să spuneţi „marasmul” din care nu ne poate scoate actuala alianţă fiindcă au avut grijă alţii, la fel de mafioţi, să ne scufunde în ea

  • Off topic (si cu scuze pentru aceasta)
    @Cristiana Sabau ˝Ca pelerin, şi nu turist, am vizitat 80% din mănăstirile celebre ale României, am stat zile la rând, ştiu despre ce vorbesc˝
    Va sunt dator un raspuns.Vi-l dau acum, intr-o dispozitie si intr-o zi mai senina.
    Din ce spuneti, mi-e foarte clar ca sunt mult mai pacatos decat dumneavoastra.Eu n-am fost niciodata in vreun pelerinaj.N-am vizitat niciodata nici macar ca turist nici macar 10% din manastirile Romaniei.Nici macar despre manastirile din judet nu stiu prea multe.Am fost o singura data acum cativa ani la Nuseni si n-am fost niciodata la Parva, Stramba, Piatra Fantanele.Ce sa mai vorbim despre Putna, Sucevita, Moldovita, Cernica, Sihastria, Sihla, Prislop, Frasinei, Oasa, Ramet, Agapia, Dragomirna, Neamt, Lainici unde n-am fost niciodata.Nici macar la Cozia n-am fost decat o singura data, cu o excursie in liceu.
    Si nici despre calugari nu stiu mai nimic.Oricum mult mai putine decat dumneavoastra.Am vorbit o singura data mai pe larg cu un calugar, acum cativa ani.Si am ascultat odata un alt calugar – elev fiind pe atunci – vorbind la Bistrita intr-o toamna a anului 1987.Numele lui era Nicolae Steinhardt.Sau Nicolae dela Rohia, cum isi semna ultimele scrieri.Ah, si mai mergeam pe timpurile cand am eram student sa ascult conferintele parintelui Galeriu in aula Facultatii de drept din Bucuresti.Cam asta-i tot.Si trebuie sa recunosc, nici la biserica nu ma duc prea des.Este evident ca dumneavoastra aveti mult mai multa ravna si cunoastere in materia asta.
    Stiind atat de multe, fara indoiala ca atunci cand acuzati existenta unui nou caz Tanacu va bazati pe ˝dovezi demne de luat în seamă˝.O asemenea acuzatie nu este o gluma.Preotul de la Tanacu a ajuns la puscarie.Deci cand dumneavoastra lansati o asemenea acuzatie in mod sigur o faceti cu toata reponsabilitatea.Cu alte cuvinte acuzati de crima unul sau mai multi calugari de la Nuseni.
    Este adevarat, in cazul acuzatiei lansata de ziarul Adevarul la adresa tatalui copilului si semnalata de un comentator – o acuzatie grava si aceea – afirmati corect ˝Până nu-l condamnă nicio instanţă e nevinovat. Altfel, putem spune orice despre oricine˝.
    In acelasi timp e de observat ca aplicati principiul mai sus amintit in mod strident de selectiv.
    Acestea fiind spuse, cu permisiunea dumneavoastra, ma retrag de pe acest forum si voi inceta orice postare sub acest nickname.
    Am comentat sub nick-ul Cetatean doar pe acest forum si pe forumul altui ziar bistritean.Niciodata pe alt forum.Si nici macar comentariile aparute sub aliasul ˝Cetatean˝ pe aceste doua forumuri nu mi-au apartinut toate.Am fost informat de unii cunoscuti ca au mai aparut comentarii la diverse teme politice sau civice sub acest nick.Comentarii pe care nu le-am scris eu.
    Parasesc acest forum cu un sentiment…hmmm… aproape cioranian.Asa cum a fost exprimat acest sentiment in dezamagita sa cugetare ˝A qoui bonne quitter Coasta Boacii?˝ .˝La ce bun c-am parasit Coasta Boacii?˝.Am sentimentul pustiitor ca a mai trecut peste noi o tragedie fara sa fi invatat aproape nimic.Peste noi ca si comunitate, noi ca si natiune.
    In fine.Ramas bun.Tuturor convivilor, fie c-am fost in acord fie in dezacord, toate cele bune.

    • Faceţi ce e mai bine pentru dumneavoastră. E uşor să daţi cu pietre în mine (un om subiectiv, evident) pentru că ştiţi cine sunt. E mai greu să vă răspund eu, onest, tuturor celor care staţi ascunşi. Mă tot ameninţaţi că nu mai citiţi şi nu mai comentaţi convinşi fiind că astfel mă pedepsiţi. Am auzit ultimatumuri de-astea de la „macete”, „Sarr de la nu ştiu ce”, toţi nişte genii neînţelese care şi-au pierdut vremea intrând în dialog cu mine. Faceţi o sectă, vă rog, a celor care nu mai citiţi şi nu mai comentaţi aici, vă uneşte pe toţi dispreţul faţă de mine. A, am uitat, toţi sunteţi credincioşi, iubiţi adevărul şi chiar îl deţineţi în exclusivitate!
      Ce mă tot ameninţaţi? De parcă am avea ceva relaţii oficiale şi-mi trimiteţi actele de divorţ. Nu mai citiţi, nu mai comentaţi şi gata. Succese nemărginite tuturor!

    • ˝ E uşor să daţi cu pietre în mine (un om subiectiv, evident) pentru că ştiţi cine sunt.˝
      Situatia este simetrica.Si dumneavoastra stiti cine sunt.Nu am dat cu pietre in dumneavoastra.
      ˝ A, am uitat, toţi sunteţi credincioşi,˝
      Asa cum v-am mai spus odata, sunt mult mai mic in credinta decat dumneavoastra.
      ˝Va uneşte pe toţi dispreţul faţă de mine˝
      Nu va dispretuiesc.Si nu vorbesc in numele nimanui, decat al meu.Nu stiu de ce simtiti nevoia sa ma asociati unui grup sau altuia.Nu cunosc personal pe nici un comentator dintre cei amintiti de dumneavoastra.
      Nu cunosc pe altcineva decat pe dumneavoastra…In fine, a cunoaste e o notiune relativa.Intelepciunea populara spune ca poti sa mananci un sac de sare alaturi de cineva fara sa-l cunosti cu adevarat.D´apoi dupa cateva schimburi de opinii..
      Ramas bun.

    • Afara de faptul ca articolul pe care-l discutam scoate in evidenta niste fapte care se intampla [si care s-au mai intamplat],care de fapt nu duc nicaieri, [si” care m-au scandalizat”] am aflat un lucru amuzant si pe care nu-l stiam:ca politicienii,nemultumiti de felul in care sunt fotografiati de ziaristi si apoi postate pozele pe diferite publicatii,si-au angajat propriii fotografi.Vedeti, domnilor ziaristi si doamnelor ziariste ,ce greseli grave faceti?In loc sa va duceti frumusel la distinsele personalitati si sa le intrebati cum vor sa fie pozate ,din stanga sau din dreapta,de sus sau de jos,ce ureche sa se vada si care nu,cu gura inchisa sau deschisa,dormind in timpul sedintelor de „dezbateri” sau treji,ii fotografiati cum va trece dumneavoastra prin cap.Pai cum sa nu-si angajeze,bietii oameni fotografi personali?

    • Stimate domn,
      Am citit cu interes aceasta postare si va spun ca, din punctul meu de vedere, faceti rau daca renuntati la a mai posta. Chiar daca, uneori, ne permitem sa facem afirmatii mai mult sau mai putin dure, acuzatoare, judecati uneori deplasate, eu unul sunt ferm convins ca nu o facem, marea noastra majoritate, din reavointa. Stresul cotidian, nervii, frustrarile, constrangerile zilnice de toate feluri, etc., ne fac sa facem asa ceva. este extrem de important in contextul celor spuse chiar si in acest articol ca sa avem o comunitate de oameni care schimba idei, care se implica, care vor sa faca ceva, sa schimbe ceva si, mai ales, sa faca bine, sa schimbe in bine.
      Nu va cunosc, dar am citit postarile Dvs si va marturisesc ca ele sunt foarte importante! In concluzie, va rog frumos sa lasati eventualele suparari inerente acestei lumi si sa ne spuneti mai departe parerile Dvs care, cred eu, sunt cel putin la fel de importante ca ale oricaruia dintre noi, ca sa nu mai vorbim de faptul ca inseamna mult mai mult pentru comunitate decat parerea oricarui politician! Va doresc tuturor un weekend calm!

  • Câtă vreme în fragila noastră democraţie există acuzaţia mai mult sau mai puţin formulată „delict de opinie” (ceea ce înseamnă: „o vină/un oprobriu pentru o părere exprimată public vis-a-vis de un subiect”) va fi foarte greu să dialogăm. Aşa se explică de ce politicul ne spune tot felul de tâmpenii, iar noi stăm şi ascultăm. Ca să revenim la subiectul acestui text, ascultăm dacă nu e acoperit sunetul de blitz-urile aparatelor de fotografiat ale „pozaşilor” personali. Brrrr!

  • Probabil ca nu au idei pentru alte activitati decat participarea la zilele satelor (ha,ha…), deschiderea de hramuri manastiresti si taieri de panglici sau poate nu-i lasa sefii de la „Centru” sa faca altceva decat cu aprobarea lor si cum si ei sunt la fel de saraci in a face altceva, se propaga mimetismul politic. E de rasu-plansu ce se intampla, azi-maine fotografii o sa-si angajeze bodyguardzi pt a nu fi deranjati in facerea pozelor.
    Daca tot trebuie sa va afisati si sa va cunoasca lumea ca politicieni, de ce nu va alegeti din urmatoarele „activitati” : „dezbateri” la toate caminele culturale despre semnificatia votului, despre ce inseamna sa alegi si sa fi ales ( sic), despre respectul fata de spatiul public, despre normele de conduita si morala in societate, despre cum sa ne ingrijim satul, comuna sau orasul, despre cum sa nu mai aruncam gunoaie pe unde ne vine bine, despre cum sa nu mai aruncam doze de bere, suc sau chistoace pe sosea chiar daca avem o masina tare, despre cum trebuie sa mancam si sa traim sanatos, despre cum sa gasim solutii bune pentru un trai decent, etc., si despre alte atatea lucruri de care societatea are nevoie cu adevarat.

Apasă aici ca să comentezi

Reguli pentru comentarii. Click aici.