Cultură

Cu Bazarul de Advent, au început pregătirile pentru Crăciun în comunitatea germană

Adventul, perioada dinaintea Crăciunului, care la evanghelici este de post și rugăciune, a fost marcat astăzi la Parohia Evanghelică printr-un bazar la care au participat membrii comunității păstorită de părintele Andreas Hartig, elevi și profesori de la secția germană a Colegiului Național ”Liviu Rebreanu” din Bistrița și numeroși părinți.

Perioada Adventului marchează începutul unui nou an bisericesc și este un timp de așteptare și pregătire pentru nașterea lui Iisus Cristos. Adventul durează patru săptămâni și începe în 1 decembrie. Sâmbătă, în prag de Advent, sala comunității a casei parohiale evanghelice a găzduit tradiționalul Bazar de Advent, unde, printre prăjituri, turtă dulce, ceai cald și decorațiuni, membrii comunității germane s-au simțit ca într-o familie.

”Mă bucur că ați venit așa de mulți. Ne bucurăm și mai ales copiii se bucură, iar noi împreună cu ei de acest timp festiv care, în tradiția bisericii noastre, începe de mâine când, pe coronița de Advent, aprindem prima lumânare, ca un semn de pregătire pentru ceea ce va să vină, așa cum se menționează în Psalmul 24, versetul 7: Ridicați porțile ca să intre Împăratul Slavei. Perioada de Advent este una de post și în biserica noastră, dar un post care în care trebuie să ne pregătim nu numai decorând frumos casele noastre și străzile orașului, dar decorând frumos și sufletele noastre, inima noastră, și cred că acolo avem cel mai mult de făcut, în a ne decora sufletele și inimile ca să fim pregătiți pentru ziua în care Domnul nostru Iisus Hristos vine pe pământ să ne învețe ce înseamnă iubirea de aproape, dreptatea și pacea, lucruri de care cu toții avem foarte mare nevoie, mai ales în zilele în care noi trăim astăzi”, a spus preotul paroh Andreas Hartig.

El le-a mulțumit copiilor și învățătoarelor pentru efortul lor comun de a pregăti decorațiuni de Crăciun, dar și un frumos program artistic. Cei prezenți s-au bucurat la rândul lor de atmosfera de sărbătoare, i-au felicitat pe copii, au cumpărat obiectele create de ei și au făcut donații pentru ca, din banii adunați, să se poată cumpăra alte materiale didactice.

La rândul lor, doamnele de la cercul de lucru manual au fost felicitate pentru frumoasele obiecte pe care le-au creat și anul acesta cu croșeta sau la mașina de cusut și pe care le-au vândut la prețuri modice, ca de fiecare dată, dorința lor fiind aceea ca tradiția să fie păstrată cât mai mult cu putință.

În cea de-a doua duminică din Advent, pe 8 decembrie, va fi Ziua bisericească de Pocăință și Rugăciune (Landeskirchliche Buß- und Bettag), cu celebrarea spovedaniei generale și a Sfintei Împărtășanii, o zi de reflecție, de pauză și de concentrare asupra lui Dumnezeu și a semenilor.

În Ajunul Crăciunului, pe 24 decembrie, evanghelicii vor celebra Krippenspiel, cu daruri pentru copii, iar în prima zi de Crăciun, pe 25 decembrie, la serviciul divin festiv va fi spovedanie generală și Sfânta Împărtășanie.

Cuvântul Advent provine din latinul “adventus”, care înseamnă “venire”. Corespondentul său în Biserica Ortodoxă ar fi, numai într-o anumită măsură, perioada postului, deși cele două diferă atât prin durată, cât și prin felul în care sunt celebrate.

Adventul începe în a patra duminică înainte de 25 decembrie, așa că data diferă de la an la an, între 27 noiembrie și 3 decembrie. În fiecare dintre cele patru duminici de Advent se țin slujbe speciale, în pregătirea Crăciunului, iar în mijlocul familiilor este o tradiție aprinderea câte unei lumânări din coronița de Advent.

Calendarul de Advent este expresia nerăbdării și a pregătirii în așteptarea sărbătorilor, numărând la propriu, zi cu zi, până în Ajunul Crăciunului. În Advent fiecare zi ar trebui să ne îmbogățească sufletește, să ne bucure și să ne introducă treptat în atmosfera Crăciunului.

Deși Adventul ca perioadă de pregătire spirituală este celebrat în biserică încă din secolele V-VI, se pare că tradiția calendarului de Advent este relativ recentă. Ea ar veni de la germanii lutherani, care în secolul XIX numărau zilele până la Crăciun prin diferite metode: de la simpla însemnare cu creta pe ușă, la aprinderea unei lumânări în fiecare zi.

Există o legendă care spune că un preot de la un orfelinat era întrebat zilnic de copiii nerăbdători cât mai este până la Crăciun. Văzând curiozitatea lor, preotul a avut ideea să le înșire 24 de lumânări și să le aprindă în fiecare zi câte una. Așa copiii știau sigur când vine Moșul.

Primul calendar de Advent asa cum îl știm astăzi a fost confecționat în 1851, iar primul tipărit a apărut în 1902, în Hamburg. Gerharg Lang a tipărit la München, în 1908, un calendar de Advent cu imagini și mesaje biblice, care a devenit rapid foarte popular.

Calendarele pe care le vedem peste tot în magazine sunt convențional numerotate de la 1 la 24 decembrie, indiferent de data când începe Adventul în anul respectiv. În zilele noastre, aceste calendare au devenit nelipsite distracții, în forme diverse și cât mai originale. Știm cu toții că nu doar copii sunt cei care își stăpânesc cu greu curiozitatea de a desface toate ușițele deodată, pentru a descoperi ce surpriză se ascunde în spatele lor: o bucățică de ciocolată, un cadou mic, o jucărie sau un mesaj.

În Transilvania, Adventul este un obicei tot mai recent, iar de prin anii ‘60 s-a răspândit mai mult sub influența sașilor deja plecați în Germania. În unele comunități a fost adoptat, în altele a fost privit ca o invenție modernă și celebrat doar prin slujbele religioase speciale. Oricum, în general, sașii din Transilvania l-au sărbătorit ceva mai rezervat decât în Vest, urmând un ritm firesc al pregătirilor care oricum se făceau înaintea sărbătorilor”, scrie Povești săsești.

1 comentariu

Apasă aici ca să comentezi

Reguli pentru comentarii. Click aici.