Social

Cu cât vând fermierii din județ litrul de lapte de vacă procesatorilor

Crescătorii de vaci din județul Bistrița-Năsăud susțin că pe timp de vară prețul pe litrul de lapte scade drastic la 60 bani/litru, iar în restul anului poate ajunge la 1,10 lei/litru, în timp ce în țară laptele e plătit de la 90 de bani/litru la 1,20 lei/litru, în unele cazuri izolate prețul oferit de procesatori ajungând la 1,90 lei/litru de lapte.

Crescătorii de vaci din România au postat pe Grupul Văcarilor, creat pe Facebook, care este prețul care li se plătește în acest moment pentru litrul de lapte de vacă livrat procesatorilor, dar și prețul plătit de abonați, cumpărători, la poarta fermei, în piață. În același județ, prețurile pentru un litru de lapte sunt diferite în funcție de negocierile fermierilor cu procesatorii, scrie agroinfo.ro.

Spre exemplu, în județul Botoșani, la o cantitate de 5.000 litri de lapte, livrată lunar, prețul oferit de procesator este de 1,20 lei/litru, dar unii procesatori plătesc și 1,70 lei/litru, mai puțini, ce-i drept, prin comparație cu prețul laptelui din județele Suceava și Buzău unde pornește de la 0,90 bani/litru de lapte. Fermierii din Maramureș susțin că vând litrul de lapte și cu 1,90 lei/litru la procesatori și între 2,5 lei și 3 lei pe litru pentru cumpărători sau abonați, livrat, de multe ori, acasă. Tot în acest județ, sunt fermieri care le vând procesatorilor un litru de lapte cu doar 1,20 lei/litru. În județul Cluj, laptele ecologic de vacă ajunge la prețul de 1,60 lei/litru în timp ce în județele Harghita și Covasna prețul plătit de fabrici fermierilor este 1,20 lei/litrul de lapte, iar în Mureș și Brașov, 1,35 lei/litrul de lapte.

În Bucovina, în zona montană, ecologică, fermierii spun că abia reușesc să obțină 70 de bani pentru un litru de lapte vândut fabricilor.

O medie a prețurilor furnizate de crescătorii de vaci din România arată că prețul oferit de procesatori, în această perioadă, pentru un litru de lapte este între 90 de bani și 1,20 de lei. În cazuri izolate, rar, prețul depășește 1,20 lei/litru. Pentru abonați sau cumpărători de ocazie, prețul pentru un litru de lapte de vacă este între 2 lei, la Gorj, de exemplu, și 4 lei, un exemplu e județul Prahova. Cei mai mulți dintre crescători, Iași, Bihor, Cluj, Constanța, Călărași, Botoșani, declară că vând un litru de lapte la piață cu prețuri între 3 lei și 3,50 lei.

Etichete

3 comentarii

  • Tot ce e mai bine pentru omul de la tara, incurajam taranul, trebuie 10 itri de lapte sa ia o sitcla de suc acidulat !

  • Din datele de la UE reiese ca pretul este destul de apropiat pe intreg teritoriul UE, nu inteleg de ce se tot plang despre pret. Normal ca la noi unul cu 2 vaci nu poate trai doar din laptele de la ele, cum ar vrea multi, e nevoie de zeci sau sute de vaci la o ferma ca sa fie rentabil. Probabil ca difera subventia, dar nu putem sa cerem mai mult de la UE ca poate se supara si ne dau afara din UE, cum ziceau liberalii.

    Uitati aici datele referitoare la pretul laptelui in tarile din UE:

    https://ec.europa.eu/info/sites/info/files/food-farming-fisheries/farming/documents/eu-raw-milk-prices_en.pdf

  • Agricultura de subzistenta ar cam trebui sa dispara. Ea a fost o etapa in dezvoltarea umanitatii dar in momentul de fata a trai in ferme de tip familial nu este eficient/ economic rentabil nici pentru familii nici pentru societate. Laptele sau alte produse agricole ieftine la consumator si profitul mare la producator vine din cantitate iar cu o ferma mica nu ai nici o sansa. Mai mult eu m-am cam saturat de atatea ajutoare, subventii, programe pentru agricultura, directe sau indirecte, etc. Inteleg ca ne trebuei papa in fiecare zi dar au inceput taranii sa aiba pretentii cam mari. Aratati-mi un alt sector din industrie care are parte de atata atentie. Inteleg sprijinirea fermierilor dar nu a taranilor. Pe de alta parte aceste ferme de tip familial nu contribuie in nici un fel la economie. Toata munca lor este nefiscalizata si de multe ori, cu parere de rau trebuie sa spun, nu detin masuri minime de igiena sau calitate produs.
    Eu imi doresc ca statul sa sustina agricultura dar nu in forma actuala. Trebui sa existe o limita minima de capacitati care sa beneficieze de ajutoare, limita care trebui gradual sa creasca. In acest fel cel care vrea sa faca agricultura se va dezvolta si va creste, iar cel care nu va avea succes va alege alta cale. Nu putem ramane o tara de fermieri.

Apasă aici ca să comentezi

Reguli pentru comentarii. Click aici.

GA vertical

Carliont

KissFM

KISS FM

Titlu Articole Recente

Articole recente

Titlu Comentarii recente

Comentarii recente

CleverADS