Social

Cu ce își așteaptă stațiunea Colibița oaspeții de Paște

Stațiunea Colibița se pregătește să își primească oaspeții în perioada sărbătorilor pascale cu mai multe locuri clasificate și autorizate pentru care însă turiștii vor plăti mai mult cu 30% față de anul trecut, spune administratorul paginii Cazare-Colibița.ro.

Ionică Pavel, ghid montan, care administrează pagina Cazare-Colibița.ro și colaborează cu majoritatea proprietarilor de hoteluri și pensiuni pe partea de servicii, ne-a spus că față de anul trecut, cazarea și masa la Colibița s-au scumpit cu 30%.

”Din ceea ce aflu eu de la cei care iau legătura cu mine, turistul nu își mai permite să cheltuiască atât de mulți bani ca anul trecut. Anul trecut, o cameră la hotel cu mic dejun costa 250 de lei, iar anul acesta a ajuns la 350 de lei. La pensiuni, o cameră se poate închiria de la 100 de lei și ajunge undeva la 200 de lei cu mic dejun, fără alte activități. Dacă mai adăugăm mesele festive, se ridică prețul undeva la 350 de lei, 400 de lei/noapte la pensiune. La hotel se ajunge la 700, 800 chiar 900 de lei”, a spus el.

”Hotelurile de lux au clienți în permanență, cei mai mulți dintre cei care vin înspre noi să organizăm activități pentru ei de acolo sunt. În restul unităților de cazare nu vin nici cei cu foarte mulți bani, nici cei cu foarte puțini, vin cei din zona de mijloc. Cei care iau legătura cu mine mă întreabă dacă pot ajunge la lac, să-l poată vizita, își doresc mai multe activități. Cei mai mulți sunt din București, din zona Moldovei și din Bucovina. Vara, în week-end-uri vin mai mult tineri, dar în timpul concediilor, vin familii”, a adăugat Ionică Pavel.

În opinia lui, cea mai mare problemă a Colibiței este aceea că oamenii care nu sunt cazați în hoteluri cu ieșire la lac nu pot ajunge pe malul apei decât într-o mică măsură.

”Oamenii vin la Colibița pentru lac și sunt nemulțumiți când văd că nu pota junge la el. Totuși, noi încercăm să le oferim, chiar și de Paște, plimbări cu ATV-urile, drumeții montane, plimbări cu trăsura trasă de cai, paintball, airsoft. Sper să putem inaugura de Paște un parc de aventură cu tiroliană de 90 de metri, atât pentru copii, cât și pentru adulți. Eu sunt ghid montan, îi duc pe Bistriciorul, la 1990 de metri. Costă 30 de lei/turist, dar pe vârful muntelui le mai prăjesc o slănină, le dau un pahar cu țuică de Ardeal”, a spus el.

L-am întrebat pe Ionică Pavel ce poate face la Colibița o familie, doi adulți și un copil, cu vouchere de vacanță în valoare de 1400 de lei: ”Cu acești bani nu ai ce să faci. Eventual să-ți iei o pensiune cu mic dejun. Cu ATV-urile nu te poți duce fiindcă o oră de plimbare costă 200 de lei. Dacă vii cu familia, doi adulți, o oră costă 400 de lei doar ca să mergi cu ATV-ul. S-a scumpit și mâncarea, inclusiv la magazinele mici și la punctele gastronomice. Pentru un prânz este nevoie de cel puțin 100 de lei pentru o familie”.

Ovidiu Mezdrea, proprietarul Pensiunii Freya, care a finalizat ridicarea pensiunii în 2021, a confirmat cele spuse de Ionică Pavel legat de accesul la lac.

”Anul 2021 a fost unul foarte bun, spre surprinderea mea. Anul trecut a fost sezonul mai slab. Acum, la Colibița, avem un turism mai ciudat: avem turistul de week-end care vine în blugi și adidas la chef, e turistul de munte care chiar caută trasee, liniște, pace. Noi acestei categorii ne adresăm. Sunt multe categorii de turiști care vin. Majoritatea clienților care vin din zona de sud a României sunt foarte dezamăgiți când văd că nu au acces la lac. Cel puțin pe partea stângă sunt doar 2-3 locuri unde ai acces la lac. Sunt hotelurile cu deschidere la lac, în rest sunt persoane private care și-au îngrădit locul. Turiștii vin de la sute de km, ajung la noi, stau o zi sau două și pleacă finndcă spun că nu au ce face. Colibița nu e un loc în care să ai ce face o săptămână. După o zi-două, se cam termină ce poți face în zonă”, a spus Mezdrea.

El crede că mici amenajări pe marginea lacului, cu băncuțe de pe care oamenii să admire lacul, păsările, apusul soarelui, ar schimba mult percepția asupra stațiunii: ”Asta vrea turistul care vine la Colibița: acces la lac. Zona unde îmi dezvolt eu afacerile e spre coada lacului. Acolo e pământ, nămol. Ca să ajungă până la apă, omul trebuie să intre până la genunchi”.

Pensiunea Freya care are 22 de locuri. Proprietatea are ciubăr cu apă fierbinte, biciclete electrice, ATV-URI, dar le mai poate oferi turiștilor plimbări cu caleașca trasă de cai și plimbări pe lac cu șalupa.

Răzvan Cerceja, directorul Asociației de Dezvoltare Intercomunitară Turism Bistrița-Năsăud, este însă ceva mai optimist în ce privește Colibița fiindcă, în urmă cu cinci ani, erau sub o sută de locuri clasificate, în timp ce anul trecut s-a ajuns la 700.

”Sunt 45 de hoteluri și pensiuni clasificate și 70 de unități de cazare care emit factură și chitanță turiștilor. Dintre acestea, 6-7 unități dețin piscine, infinity, mici SPA-uri amenajate. Pentru noi este un moment de cotitură. Vrem să încheiem etapa în care Colibița era dedidactă turismului de masă și să mergem într-o zonă în care să nu folosim foarte mult natura, dar în același timp să avem o industrie turistică funcțională. Acest lucru înseamnă să faci turism cu mai puțini oameni, dar cu servicii mult mai complexe, de calitate și mai scumpe. Vrem să nu aducem uzură unei destinații care poate fi de excelență în Transilvania”, a spus Răzvan Cerceja, potrivit căruia acest lucru și-l doresc privații care au inițiat proiectul ”Garantat Colibița”.

”Cei care fac servicii de calitate și mai complexe s-au strâns într-un grup funcțional, de lucru, sunt în jur de 16 prestatori care lucrează sub sigla asta”.

Printre cei care fac parte din proiectul ”Garantat Colibița” se numără: Galleria Villa, Roser House, Montana Resort, Pensiunea Izvorul Zânelor, Pensiunea Freya, Casa de vacanță Colibița Veche, Hotel Panoramic Colibița, Pensiunea Encian, Vila Franceză Colibița, Casa Lipan și Casa Dani.

Gradul de ocupare în perioada Paștelui este unul destul de bun, grație promovării pe care hotelierii și-au făcut-o sub acest brand, dar mai ales datorită serviciilor pe care le oferă.

”Prețurile, la Colibița, nu sunt cu nimic mai mari decât în alte destinații turistice din Transilvania, aș putea spune chiar mai jos, având în vedere că prețurile peste tot în România au explodat în ultima perioadă. Din informațiile mele, la Colibița sunt cu 20% mai mici decât în alte stațiuni, cum ar fi Rânca, dar mai important de atât este faptul că s-au îmbunătățit serviciile, așa încât turistul are motive să își prelungească sejurul. Mă bucură faptul că mediul privat a înțeles că trebuie să ne îndreptăm în această direcție: să aducem turiști străini. Până acum am lucrat în proporție de peste 90% cu turiști români, dar în opinia mea, acest lucru nu este foarte în regulă pentru o zonă care nu vrea să ofere turism de masă”.

El mai crede că județul Bistrița-Năsăud ar atrage și mai mulți turiști de calitate dacă ar valorifica mai mult mitul Dracula și ar face o legătură între Colibița și Pasul Tihuța pentru care a obținut un certificat de înregistrare a mărcii de la OSIM.

Potrivit Direcției Regionale de Statistică Bistrița-Năsăud, în luna ianuarie a acestui an, în județ au sosit puțin peste 6000 de turiști, care au petrecut sehjururi de 1,4 zile, printre cele mai reduse din regiune.

11 comentarii

  • E destul de limpede din ce declara directorul ADI Turism, cel plătit din bugetul județului, de ce nu s-a făcut niciun acces la lac pentru popor. Politrucii îmbogățiți din funcții publice și privații care și-au câștigat averea din favoruri publice și contracte cu statul nu au nevoie de așa ceva. Nu mai au nevoie nici de turism de masă. Turistul de rând din județul Bistrița-Năsăud sau din țară, să se care în Turcia, Egipt sau Grecia. Domniile lor, proprietari acum de vile pe malul lacului nu au nevoie ca să le uzeze turiștii stațiunea elitistă. De asta nu s-a făcut nici trotuar, nici transport în comun nici pistă de biciclete în ciuda proiectelor mincinoase pe care s-au luat bani europeni. Să nu încurce sărăcimea proprietarii de SUV-uri de lux.
    În curând se va pune gard pe baraj și se va intra doar cu cartelă de acces. Doar capetele încoronate ale Europei, prinții arabi și milionarii americani se vor putea bucura de priveliștea lacului și vor fi aduși cu elicopterul. Noi ăștia, sărăcimea, nici pe baraj să ne facem poze nu vom mai fi admiși. E un moment de cotitură cum zice directorașul bugetar. Social democrația bistrițeană își dă jos salopeta de recuzită care i-a limitat atâta timp mișcările și își îmbracă vesmintele aristocratice, baroniale. Își vor dezveli pieptul plin de decorații pe la recepții de lux cu caviar și șampanie.
    Fumul de mititei va fi autorizat doar în locațiile garantate de partid în care se vor organiza petreceri retro în cerc închis, la care vânătorii politicieni se vor putea îmbăta ca porcii, se vor bate la fund cu nuiaua de către șef și se va cânta cunoscutul șlagăr „Pușca și cureaua lată” urmat de întreg repertoriul de manele. După care, după noaptea de dezmăț, înapoi la liniște, la hodină la 5 stele, la baroneală, lângă prințesele aristocrate care nu mai tolerează manifestările de coada vacii din tinerețea lor frământată.

    75
    4
    • Ce fain ar fi dacă s-ar goli lacul, ar pleca toate corturile de vacanță ale politrucilor și ale slugilor de serviciu. Doamne ajuta.

      25
      4
    • Corect ce spui, sa inteleg ca tu esti cel ce ajunge la colibita doar cu chirie la cabanele vecinilor mei si profitand de situatie faci fum sa afumi micii si dai drumul la manele doar pentru ca nu ti permiti si tu o cabana????

      1
      39
    • Nu știu ce vi se pare limpede, mai degrabă vi s-a cam pus peste ochi. Nu va convine turismul de calitate? Ei uite ca mulți si-l doresc. Fara manele, boxe, mici afumati si nici șlagăre gen” Pusca si cureaua lata”. Dvs doar la atat va limitati cand ajungeti la Colibita: mici, manele, poze si gunoaie in urmă? Atunci inteleg de ce sunteti asa ofticat. Sa știți ca sunt cai de acces spre lac publice destule, dar nu e de competenta ADI Turism sa le administreze. De ce nu se pun la dispozitie? Poate pentru că….adresati-va primariei pt raspuns. Si totusi cine vrea sa ajunga la lac ajunge, iar, din pacate, acei asa zisi turisti lasa in urma lor mormane de gunoaie. De ce si-au împrejmuit proprietarii din zonă terenurile? Poate pentru că s-au saturat de funduri goale si de adunat gunoaiele lasate in urma, pe marginea lacului. Sunt multe lipsuri la Colibita dar asta nu inseamna ca nu poate deveni o zona turistică atractivă si accesibilă pentru toata lumea. Si foarte bine ca cineva se preocupă si ii pasă de potentialul imens care il are zona Colibitei. Si pana una alta, va recomand sa mergeti la Colibița si pentru a va oxigena creierul si plămânii ca e gratis.

      1
      1
  • Doamnă Dragă ,de cînd e Declarată colobița stațiune ,avînd în vedere că satul colibița e la coada lacului ,pînă acolo e Loc. Bistrita-Bîrgăului ,si apoi ce apă termală sau servici medicale se oferă in zonă ,nimic povestii ,mîncre scumpă servici ce lasă de dorit la unele restaurante ,pensiuni făcute cu bani europeni care bîjbîe vreo 5 Ani cu personal fictif ,si apoi își schimbă destinația pe un al domeniu si rămin proprietarii cu imobilele ,începînd fe la Dorolea chiar prima pe partea stîngă ,nui ia nimeni la rost ,banu face legea ,apoi urina ,wc ,de la bucătării si baie apa e camuflată sub pămînt si se revarsă în lac multe sunt din conducte pînă în lac băgate la un metru sub apă avind în vedere că sunt în deal imobilele apa are cădere si nui o problemă de a ajunge în lac ,apii chiar în curbă la baraj e stînca aceea înaltă de pe care cad pietre an de an si nu sau pus plase de protecție ,in jurul lacului trebuie să fie un spațiu de minim 5-6 metri ,tot a închis uni sau dus cu gardurii de beton pînă în Lac ,inteligenții oameni de pregătesc să trăiască veșnic pe Tera ,o Doamne Dăne înțelepciune ,Vă Doresc Tuturor Sărbătoriii Pascale Binecuvîntate

    20
    3
  • Lasati-le dracului de ATV-uri, nu speriati animalele si pasarelele !
    Plus ca puteti plonja in lac si iarasi umblati dupa scafandrii din Constanta.

    18
    9
  • Domnul director Razvan Ceceja , lauda actiunile private intreprinse pentru dezvoltarea turismului in judet , iar pentru aceasta are o bila alba.
    Dar el conduce o institutie, care ar trebui conform numelui sa dezvolte turismul din judet.
    Cum nu intreprinde mare lucru in aceasta directie , are mai multe bile negre.

    16
    2
  • De ani de zile se spune că se vor demola gardurile care sunt până în lac, blocând astfel accesul în jurul lacului. Unii politicieni au spus în campanie că vor intra cu buldozerele și vor face curățenie. Aceste garduri sunt ILEGALE, s-a spus de mai multe ori și s-a promis că se va intervini pentru a amenaja alei, piste, băncuțe, ștranduri în jurul lacului, pentru a-l reda cetățenilor. Nu s-a întâmplat nimic, se tolerează o ilegalitate. La ce for superior se poate reclama asta? Nu vrem decât să se respecte legea. Nu e normal să nu ai acces liber la un lac public.

    29
  • Halal statiune de lux, fara trotuare si acces la lac, santiere peste santiere, unele in executie si altele neterminate, haos si kitsch arhitectural, darapanaturi, garduri de doi metrii, indicatoare și panouri cu reclame la pensiuni si cazare amplasate peste tot, „turism” pe atvuri si snowmobile?!!

    11
Apasă aici ca să comentezi

Reguli pentru comentarii. Click aici.

GA vertical

Carliont

KissFM

KISS FM

Titlu Articole Recente

Articole recente

Titlu Comentarii recente

Comentarii recente

CleverADS