Pe linia de cale ferată Apahida – Ilva Mică trenurile de călători vor circula cu 160 de km/h, iar cele de marfă cu 120 de km/h după modernizările pe care le are în vedere Compania Națională de Căi Ferate ”CFR” SA în valoare de peste 30 de milioane de lei și care vor dura patru ani.
Acum, trenurile circulă pe acest tronson cu viteză redusă din cauza uzurii avansate a reperelor de rulare a aparatelor de cale, a uzurii peste limitele admise a șinelor, a traverselor necorespunzătoare, a defectelor de direcție și nivel, etc., însă, prin ajustări ale curbelor și asigurarea că elementele de profil longitudinal sunt în conformitate cu normativele aplicate se va ajunge la o viteză maximă pentru trenurile de călători de 160 de km/h, iar pentru cele de marfă de 120 de km/h.
Investiția se va realiza pe teritoriul a 8 UAT din județul Cluj (Gherla, Dej și comunele Apahida, Cuzdrioara, Iclod, Bonțida, Jucu și Mintiu Gherlii), respectiv pe teritoriul a 12 UAT din județul Bistrița-Năsăud (orașele Beclean și Năsăud, respectiv comunele Ciceu-Mihăiești, Petru Rareș, Uriu, Braniștea, Șintereag, Nimigea, Salva, Rebrișoara, Feldru și Ilva Mică).
Va fi realizată platforma căii și profilului terasamentului, în conformitate cu normativele aplicate, se vor lua măsuri suplimentare de reducerea zgomotului și vibrațiilor în zonele locuite, dar și pentru creșterea stabilității căii și reducerea uzurii căii. De asemenea, se va interveni pentru creșterea capacităţii portante la nivelul platformei căii, dat fiind faptul că tronsonul vizat
de proiect este unul cu trafic intens de marfă.
Pe raza județului nostru, între Beclean pe Someș – Mogoșeni, pozițiile kilometrice 27+700 (interval Beclean – Ramificație Șintereag) și 3+500 (interval Ramificație Șintereag – H.M. Mogoșeni), traseul va fi total modificat, lucrările urmând a fi realizate pe un amplasament nou. Se va face un pasaj rutier superior pe DN17 și a unui pod cu o lungime totală de 150 m, peste albia râului Șieu, însoțite de toate lucrările hidrotehnice si de drum necesare realizării acestora.
Între Nimigea și Salva, pozițiile kilometrice 12+200 și 13+900, se va construi un pod cu o lungime totală de 150 m, peste albia râului Someșul Mare, însoțit de toate lucrările hidrotehnice necesare.
Între Rebrișoara-Feldru, pozițiile kilometrice 35+300 și 37+800, principala lucrare majoră va fi realizarea a două poduri cu o lungime totală de 400 m, peste albia râului Someșul Mare, însoțite de toate lucrările hidrotehnice.
Pe traseul existent, sunt 84 de poduri, 92 de treceri la nivel și peste 150 de podețe. În cadrul proiectului, în afară de lucrările aferente la podețele existente, sunt prevăzute nouă podețe noi.
Secțiunea de cale ferată Apahida – Ilva Mică, face parte din rețeaua feroviară TEN-T, linia Coşlariu – Cluj-Napoca – Apahida – Suceava.
Valoarea totală estimată a investiției de modernizare a căii ferate Apahida – Suceava, este de 542 mil. Euro (~2.698.330.000 lei), iar valoarea investiției pentru secțiunea Apahida – Ilva mică fiind 29.677.400 lei (fără TVA).
Durata estimată de execuție a obiectivului de investiții este de 4 ani (48 de luni).
👏🏻👏🏻👏🏻….
🇪🇺👍🏻
Cand am vazut stirea si intrebarea am raspuns..
Va circula cu aceeasi viteza la care se adauga….TVA!
Dupa cum se vede TVA e prea mare si la….CFR!
Povești cu pești. Și liceul Liviu Rebreanu trebuia sa fie gata în 2023. În plus ăștia la calea ferată nu se știe când încep. În fine, dacă pe vremea lui Ceaușescu ajungeai la Cluj pe calea ferată în 2 ore și 20 min, acum ajungi în 3 ore și 40 minute. Diferența s-a furat.
Da, execuția va dura mai mult de patru ani, poate 6 , va costa mult mai mult, poate cu 50% mai mult, dar asta se întâmplă peste tot în lume, nu doar în România.
mportant e să înceapă ,
Distanța Apahida, Suceava e de 300 km, deci 3 ore cu trenul.
Nu vorbim de TGV, uri, trenuri japoneze, chinezești care să circule cu 300 km /h ci de trenuri și dune similare cu cele din Danemarca. Unde distanța Cooenhaga-Aalborg 400 km se parcurge în 4 ore.
Bistrita-Bucuresti – 450 km, ar fi cam 4h: 30 min
Viteza de 160 km/h va fi atinsă doar pe unele porțiuni de cale ferată!
Trenul oprește de 10 ori, deci reduce viteza cu 5 km înainte de gara, ajunge la 160 km/h doar după 5 km de plecarea din fiecare gară. Sunt curbe, podețe, poduri (viteza redusă)
staționarea în fiecare gară poate dura 2 minute , sau 20 minute, dacă se atașează vagoane.
Deci, viteza MEDIE de 100 km/h este acceptabilă!
Prostii din Năsăud, care au vrut să mearga cu trenul la Salva și la Beclean
, de Liviu Rebreanu
https://www.liviurebreanu.eu/opere/nuvele/prostii.html
Am citit-o de multe ori și nu mă satur 😀
Îmi place să merg cu trenul.
Mai ales cand sunt….peisage!
Ce tren trece prin comuna Braniștea?! Astea sunt planuri făcute din pix pe genunchi…..deja credem tot
o mică porțiune de cf înainte de Coldău este pe raza comunei Braniștea!
@donQ
Mulțumesc frumos. M-am uitat acuma pe hartă
Trenul galben fara cai…
Cu viteza TGV-ului francez vom circula. Noi construim în 2025 ce alții construiau în 1950 (acum 75 de ani). Dar noi trăim în țara și în orașul lucrurilor ”neamenajate” dar taxate la nivel de amenajat (citat din Lazany și taxa pe ”parcările neamenajate”).
160/km/h uau ce tare daca era acum 70 d ani,suntem ramasi tare in urma de aceia si apeleam la biciclete pentru descongestionarea traficului.Smecheri conducatori avem,doamne aparai si sustine,raritati!
Trenurile de mare viteză circulă între orașe cu până la 8 milioane de locuitori, Londra, Paris, Barcelona , Madrid, Bruxelles, Berlin
Ce să faci cu unul din ala in România?
Nu oprește în Beclean, Sărățel, Deda, Borsec, Toplița etc. și atunci la ce îți folosește?
Poate ca și Bistrița e prea mică pt TGV. si Sfântu Gheorghe , și Zalăul
Cluj-București direct la prețul de 2500 lei?
comentati de-a moca din pura rautate si prostie.
apara-ma doamne de cei de langa mine ca aici in tara asta ne mancam unul pe altul de ne zboara fulgii .in loc sa va bucurati iarasi sunteti plini de venin .
prost popor, rau si afurisiti pana la extremis.
Bălane pe marea majoritate a oamenilor nu-i interesează mersul cu trenul ei vor să meargă rapid şi comod cu maşina.
Verde ca dracu -i fi si tu, ce sa-ti povestesc, si mai ales sociolog ?
Mincinosule !
Salva – Sighetu Marmației….cu acele viaducte la care au muncit bunici noștri se aude de reabilitare ? Cu 90 la ora ? Minciuni doar ca va circula trenul între beclean și ilva cu 130…improbabil…posibil 90 km la ora viteza medie..si maxima undeva la 120. Ați luat știrea privind viteza între cluj Napoca- Oradea….unde probabil va fi maxim de 150 la ora pt trenul de pasageri cu garnituri mai noi mai actuale.
Trebuie un tren clar de mare viteza ca în străinătate unde orice tren ajunge la 200km/h cu opriri strict în Beclean și Dej.
Noi construim ce făceau vesticii în 1950