Actualitate

Cu puțin înainte să sune clopoțelul, 14 clădiri în care funcționează școli nu au autorizații ISU

Dintre cele 437 de clădiri în care funcționează unități de învățământ în județul Bistrița-Năsăud, 215 dețin autorizație de securitate la incendiu, 222 nu necesită, iar 14 nu dețin, potrivit unei informări a Inspectoratului pentru Situații de Urgență Bistrița.

Dintre cele 14 de clădiri care nu dețin autorizație de securitate la incendiu, 8 clădiri au obținut avize de securitate la incendiu pentru intrarea în legalitate:

  • Școala Gimnazială “Dariu Pop” Măgura Ilvei – lipsă ferestre de desfumare – cu posibilitatea de a fi finalizate până la începerea școlii, în momentul actual fiind depus un proiect prin PNRR pentru reabilitare energetică, acesta fiind în analiză
  • Școala clasele I-IV Rodna cu proiect depus pe AFM care se află în evaluare
  • Grădinița Șanț,
  • Grădinița Mureșenii Bârgăului,
  • Școală Miceștii de Câmpie,
  • Grădiniţa cu program prelungit Feldru unde sunt finalizate lucrările, dar nu s-a depus documentația pentru autorizare,
  • Școala Rebrișoara clasele I-IV,
  • Clubul Școlar Sportiv – (internat).

O clădire depune direct pentru autorizare, având documentație întocmită, însă neavizată. Este vorba despre Școala Bozieș din comuna Chiochiș.

Două clădiri au proiectul în curs de elaborare pentru intrare în legalitate: Grădiniță Urmeniș și Școala Budacu de Jos, cererile de eliberare a avizului fiind respinse.

O clădire din Sânmihaiu de Câmpie a fost inclus pe lista sinteză a subprogramului “Unități și instituții de învățământ de stat” aprobată prin Ordinul MDLPA nr. 4004/27.10.2020 fiind întocmită documentația pentru modernizare și extindere școală.

O clădire din Poienile Zagrei, conform adresei nr. 640 din 16.02.2023 emisă de Primăria Comunei Zagra, a fost cuprinsă în programul ”Lucrări de reabilitare pentru obținerea autorizației ISU la Școala Gimnazială Poienile Zagrei”, proiect depus pentru finanțare prin PNRR – eficientizare energetică. În prezent, proiectul este în evaluareaMDLPA.

La o clădire –Școala Gimnazială Ocnița – este realizată rețeaua principala de alimentare cu apă cu posibilitatea finalizării acesteia până la începerea anului școlar.

Conform ISU, în anul școlar 2022 – 2023 au fost executate 101 activităţi de informare preventivă (Ziua Porților Deschise, instruiri, lecții deschise), 63 de exerciţii de evacuare executate pe timpul controalelor cu 14.835 de participanți la exerciții care vor continua și în anul școlar care va începe în curând.

În 13 septembrie, de Ziua Pompierilor din România, va fi Ziua Porților Deschise la ISU.

3 comentarii

  • Explozia de la depozitul GPL din Crevedia, în care două persoane au murit și 56 au fost rănite, redeschide rănile lăsate în urmă de tragedia de la Colectiv. La fel ca atunci, cei cu arsuri grave au fost transportați peste granițe pentru a fi tratați. Asta fiindcă nu au unde să primească îngrijiri în țară. Si asta pentru că după tragedia de la Colectiv, constructia de spitale a fost mai degrabă sursă de promisiuni electorale, programe politice și bani aruncați pe proiecte si machete, care, după conferințe de presă sau oportunități de imagine, au rămas în asteptare. In schimb, pentru alte tipuri de construcții cum sunt stadioanele de fotbal s-au găsit și bani, și voință politică, și expertiză, și interes. Lucrurile sunt aproape identice ai la scara mai mică, precum cele 44 școli și grădinițe din județul Bistrița-Năsăud care sunt in situatia de a începe noul an școlar fără a avea autorizații sanitare, dat fiind faptul că o parte funcționează în clădiri vechi, fără surse de apă, altele au grupuri sanitare in curte, iar multe sunt în reabilitare. Si mai grav este că 14 clădiri în care funcționează școli și grădinițe nu dețin Autorizație de securitate la incendiu, potrivit ISU Bistrița-Năsăud.

    3
    1
  • Cum adica 222 de cladiri publice/scoli nu necesita sa functioneze cu autorizatie pentru incendiu?
    Va dati seama cat de proasta este legislatia? Daca este cladire veche, construita in urma cu cativa ani buni cand legile in domeniul acesta era permisive, iar aceste cladiri sunt in functiune, nu se pune pune problema incediilor. Adica acolo nu poate sa arda? Acolo nu se pot intampla catastrofe? Problema autorizatiei ISU se pune doar daca ai constructie noua sau autorizezi ceva modificari ale constructiilor vechi. Noaptea mintii!
    Preventia la incendiu e necesara dar in zi de azi cu asa o legislatie intortocheata si prost facuta este mai greu sa ajungi sa ai autorizatie ISU decat sa construiesti. Grija antreprenorilor sau a constructorilor este a cui moft trebuie sa-l respecte. Sunt interpretabile legile si aberante. Teoria chibritului ars! Sunt intortocheate legile si normele si daca acelasi proiect il depui in 5 judete diferite vei avea 5 rezultate si pareri diferite emise de aceeasi institutie numita ISU. Repet: Teoria chibritului ars! O prostie! Cu sau fara autorizatia unui a sau a altuia tot asa arzi de viu. Ne facem ca facem si blocam totul din prea mult zel prost inteles.

Apasă aici ca să comentezi

Reguli pentru comentarii. Click aici.