Actualitate

Mașinile istorice, deocamdată netaxate, etalate pe pietonal

Cu o zi înainte ca șoferii vehiculelor istorice să fie obligați să plătească rovinietă și cu teama că vor fi introduse și impozite pentru bijuteriile lor, peste 35 de proprietari și-au etalat mașinile în centrul istoric la Retro Parada Toamnei 2023.

Obligativitatea achitării rovinietei din 16 octombrie a.c. este o măsură prevăzută în Legea 226/2023 privind aplicarea unor tarife rutiere pe rețeaua de drumuri naționale din România, însă este doar începutul taxării mașinilor de epocă. Dacă intră în vigoare și ordonanțele austerității, șoferii vor fi obligați să plătească și impozite care ar putea ajunge la câteva mii de lei pe an.

”Dacă Guvernul ne obligă să achităm impozite pentru vehiculele istorice, se va întâmpla ca și cu taxa auto. Ne vom duce în instanță, vom câștiga cu brio fiindcă în toate țările europene aceste mașini sunt exceptate de la taxare. Șoferii le vor scoate din circulație fiindcă nimeni nu își poate permite să plătească 5.000-6.000 de lei pe an impozit pentru o mașină pe care o ține în garaj și iese cu ea de 2-3 ori pe an. Chiar nu se poate. Din păcate, ne-au introdus și rovinieta pentru care aveam scutire prin lege. Toată lumea e nemulțumită. În secunda în care ne pun impozitele, eu mă duc și radiez toate mașinile istorice pe care le am. Ar trebui probabil să achit cel puțin 15.000 de lei numai pentru impozite. La ultima mașină, un Mercedes, am investit o grămadă de bani, peste 3.000 de euro, deși am unde și cu ce să fac. Nu se poate. Părerea mea este că își vor da seama și guvernanții că fac o prostie. Nu le-a ajuns cu taxa auto. Toți șoferii au câștigat în instanță. Noi am avut un drept câștigat prin lege. Până la urmă nu e vorba despre bani, ci despre faptul că e o agresiune asupra unui lucru bun. În România sunt oameni care au investit timp și bani să salveze niște mașini care altfel ajungeau la fier vechi. E un patrimoniu cultural, niște valori care nu costă un leu-doi, ci zeci de mii de euro”, a spus Leon Măjeri, reprezentantul din Bistrița-Năsăud a Retromobil Club România.

În județ sunt circa 200 de vehicule istorice.

8 comentarii

Apasă aici ca să comentezi

Reguli pentru comentarii. Click aici.