Actualitate

Cu trăistuţa după ouă. Obicei de Paşte pe Valea Bârgăului (FOTO)

Copiii de pe Valea Bârgăului s-au trezit, duminică, dis-de-dimineaţă să le dea sătenilor vestea bună a Învierii Domnului. Îmbrăcaţi frumos, unii chiar în costume populare, copiii au bătut la toate porţile, iar pentru efortul lor au primit ouă. Localnicii s-au pregătit pentru vizita lor, unii vopsind chiar şi câte trei sute de ouă ca să ajungă pentru toată lumea.

Pe Valea Bârgăului, de la Livezile până la Tiha Bârgăului, copiii de toate vârstele au pornit după ouă de cum s-a luminat de ziuă. Îmbrăcaţi în costume populare sau cu haine de sărbătoare, înarmaţi cu coşuleţe, trăistuţe sau pungi, copiii au bătut din poartă în poartă şi le-au urat celor mari să aibă parte de sărbători fericite. Au primit ouă, dar şi dulciuri. Nimeni nu şi-a închis poarta şi nu s-a supărat când a văzut că intră vreun grup mai numeros. Dimpotrivă!

Îmbrăcaţi de sărbătoare, bârgăuanii stăteau chiar pe la porţi să aştepte copiii. În fiecare familie s-au vopsit peste o sută de ouă ca să nu plece vreun copil cu mâna goală. Unii au exagerat şi au vopsit chiar şi peste trei sute de ouă, sparte de copii chiar la marginea drumului unde s-au luat la întrecere.

Întrucât Valea Bârgăului e traversată de DN 17, un drum intens circulat, mulţi părinţi au preferat să-i însoţească pe cei mici. Obiceiul se mai păstrează şi în alte zone ale judeţului, cum ar fi Valea Sălăuţei. Acolo se numeşte “În pciez” şi reprezintă o întrecere între copii să adune cât mai multe ouă vopsite. Tradiţia e veche de zeci de ani.

Mai multe imagini – pe pagina noastră de Facebook!

bargau paste 1 bargau paste 2 bargau paste 3 bargau paste 4 bargau paste 5 bargau paste 6 bargau paste 7 bargau paste 8

Adaugă comentariu

Apasă aici ca să comentezi

Reguli pentru comentarii. Click aici.