Timp de gândire

Cui dăm puterea?

Nu am lipsit niciodată de la niciun scrutin. Am votat şi când am avut 18 ani şi nu ştiam mare lucru din nimic, votez şi acum. De fiecare dată am avut opţiuni personale destul de clare şi nu am întrebat pe nimeni cu cine să votez. De data aceasta, alegerea pare mai dificilă. Între timp, am aflat că niciun tablou nu e ceea ce pare şi că politica are feţe urâte dacă te uiţi la ea din spatele scenei.

„Puterea în sine e neutră. În mâinile unei persoane bune va fi o binecuvântare, în mâinile unei persoane inconştiente va fi un blestem”, spune Osho în cartea „Putere, politică şi schimbare”.

Spre deosebire de alte alegeri în care parcă ne era mult mai clar cine e „bun” şi cine e „inconştient”, de data aceasta pare mai complicat fiindcă şi unii, şi alţii, de pe stânga şi de pe dreapta, au avut grijă să se demonizeze reciproc. Dând la o parte valul de acuze, pur subiective din fiecare parte, ştim că un om are şi părţi bune, şi părţi rele, la fel cum fiecare regim politic a adus lucruri bune în societate, dar şi rele.

Cum suntem mereu foarte grăbiţi, nu stă nimeni să le pună pe o coală de hârtie, cap la cap, ca să le putem compara. În plus, nu avem nici cultul comunităţii, nu suntem interesaţi atât de binele nostru comun, cât de cel personal. E de ajuns să ne uităm la fiecare scară de bloc. Oamenii trăiesc în apartamentele lor curate şi sunt foarte puţini cei interesaţi de cum arată casa scării, spaţiul verde din preajma blocului. În maşinile lor, mulţi nu vor să vadă nicio scamă, dar nu au nicio problemă să deschidă geamul la intersecţie, să scrumeze pe asfalt sau să-şi arunce hârtiile în plină stradă. Şi atunci să ne mai mirăm că nu le pasă de binele comun? De ce să ne pese câtă vreme nu ştim care este acela? Nu ni l-a spus nimeni sau nu am vrut să ascultăm ce aveau de spus cei care păreau să-l cunoască mai bine. Aşa şi cu alegerile de duminică. Mulţi vor vota gândindu-se la cum le-a fost lor într-un anumit regim politic, unora bine, altora prost. De asemenea, mulţi vor porni de la premisa că le va fi tot aşa şi de acum înainte, deşi nu există nimic sigur în vremurile noastre.

În mod normal, oamenii ar fi trebuit să fie informaţi corect despre cei doi candidaţi intraţi în finală. Noi însă trăim într-o ţară care numai normală nu poate fi numită, în care media centrală s-a împărţit în două, uitând total de echidistanţă. În mod normal, televiziunea naţională ar fi trebuit să găzduiască o dezbatere între cei doi candidaţi, însă a fost refuzată în favoarea presei partizane. Aşa cum am scris deja, prima întâlnire Ponta-Iohannis a fost un fiasco, dovadă că nici măcar „presa favorabilă” candidatului ACL nu a fost în stare să se ridice la înălţimea unui astfel de moment. A doua dezbatere, de la B1, a fost măcar mai bine pregătită, cu un moderator pe care nu-l putem acuza de partizanat şi nici de diletantism. Cu toate acestea, din cauza temelor dezbătute şi a răspunsurilor date de cei doi finalişti, eu, una, am rămas cu un sentiment neplăcut. Am aflat pentru a nu ştiu câta oară că partidele din spatele celor doi sunt pline de corupţi care se ascund de justiţie, că probabil tot ei sunt cei care au finanţat campanii murdare doar ca să scape de gratii, că nimeni nu e în măsură să arate cu degetul spre celălalt. Societatea în care trăim e una bolnavă, iar zilele acestea parcă s-a văzut mai mult ca niciodată cât de suferindă este. În afară de militanţii PSD şi ACL nimeni nu mai pare a fi entuziasmat nici de scrutinul de duminică, nici de rezultate. În fond, ne-am convins cu toţii că, oricine conduce această ţară, indiferent ce ne spune înainte, după ce ajunge la tortul puterii se înfruptă din el cu nesimţire, iar noi trăim la fel.

Cu toate acestea, vă îndemn să mergeţi la vot şi să luaţi aminte la ce a scris un comentator din Prundu Bârgăului care fusese deranjat de muştruluiala post-turul întâi a primarului. El a spus într-o postare că e grozav că s-au făcut lucruri pe uliţa lui, dar că acum e vorba de ţară. M-am tot gândit la acest comentariu, fără să-i dau o anumită conotaţie politică, şi am încercat să întrevăd dacă suntem în stare să depăşim micile noastre interese personale şi să ne gândim la ţară, la nevoile ei, la viitorul generaţiei noi.

Personal, am mari rezerve legate de acest altruism. Mi-e greu să cred că suntem capabili să vedem mai departe de uşa apartamentului nostru, însă consider că a venit vremea să încercăm să privim fiecare tablou dincolo de ce vrea să ne arate pictorul, să vedem ce e în spatele lui, să reperăm binele, atât de mic şi de greu de observat cum este,  şi să nu lăsăm decizia legată de cui dăm puterea în mâinile unor oameni manipulaţi indiferent de care parte.

Mi-ar plăcea să văd, duminică, la vot, foarte mulţi oameni tineri, părinţi, viitori părinţi, studenţi, elevi. Ar fi un semn foarte bun că le pasă de viitorul ţării noastre. Nu contest nici valoarea votului unui bunic de 90 de ani. El însă nu mai are mult de trăit şi daţi-mi voie să am mari rezerve asupra modului în care un om de vârsta a treia înţelege subtilităţile politice ale zilei de azi.

Voi, cei tineri, tehnici până la extrem, capabili să fiţi conectaţi la orice, în stare să faceţi comparaţii şi să vedeţi dincolo de ce vi se arată, nu aveţi nicio scuză. Ieşiţi la vot, arătaţi că vă pasă de ţara asta pentru că altfel vă pierdeţi dreptul de a vă plânge că nu puteţi trăi aici şi sunteţi obligaţi să vă luaţi lumea în cap!

Cristiana Sabău

21 comentarii

    • Sunt cam in aceeasi dilema. Aplic insa alte criterii pentru a face alegerea. Principalul lucru pe care il iau in considerare este impartirea puterii, pentru ca este o mare gresala sa lasi la acest moment toata puterea in mainile PSD, caci vor profita maxim de acest avantaj doar in folos propriu, avand in vedere prerogativele constitutionale ale presedintelui legate de justitie, unde ultima semnatura e data de presedinte. Nu-l vad deloc pe Ponta a fi capabil sa spuna pas presiunilor celor ce in PSD au mari probleme cu justitia, astfel ca, in scurt timp, DNA s-ar putea sa ajuga doar o directie in cadrul Parchetului de le langa Inalta Curte de Justitie si Casatie, situatie in care Kovesi zboara, locul ei clar urmand a fi ocupat de un om de paie.

  • corect d. Dan, dar ati uitat (sau omis) un aspect. nici o cearta intre palate (asa cu a fost in ultimii ani) nu ar face bine tarii. asa ca e greu. va va fi greu la vot duminica . eu va doresc succesuri multe. macar e bine ca eu nu am aceasta treaba pe cap. sint linistit ca pasarea cerului.

    • Sa fim seriosi: il vedeti pe Iohannis ca fiind conflictual?
      Eu, dimpotriva, sunt mai mult sigur ca prin Ponta la Cotroceni se va accentua conflictul, caci nu-i deloc un om care sa ramana dator in a lovi in oricine, atunci cand nu-i sunt impartasite opiniile.

  • Îmi e destul de clar că nici un candidat ajuns în turul doi nu întruneşte la un loc calităţile minime ale unui Preşedinte pentru o ţară problematică ca România: cinste, demnitate, bun simţ, modestie, privire de ansamblu, în prezent şi în viitor, a politicii interne şi externe, dezvoltator al relaţiilor democratice cu Occidentul şi SUA, intransigent, raţional, bun manager şi găsitor de soluţii practice pentru problemele ţării şi ale cetăţeanului de rând, potrivnic pe fata actelor de corupţie şi intereselor personale şi de haită al unor politicieni şi funcţionari publici, apărător al Statului de drept şi al cetăţeanului de rând care munceşte pe salarii indecente, un OM care să aibă ca obiective prioritare ieşirea României din stadiul de subdezvoltare şi sărăcie a cetăţenilor, atragerea de investitori serioşi şi cinstiţi, creşterea economică a ţării, aducerea învăţământului şi sănătăţii la nivel european… şi multe altele. Şi, bun sau rău, totuşi trebuie să fie ales unul. Alegerea, fără ură sau părtinire, a unuia dintre cei doi, dl. Ponta sau dl. Iohannis, în mod sigur va avea consecinţe (negative sau pozitive) pentru ţara, în general, şi pentru fiecare dintre noi, în mod special. Alegerea în cabina de vot, ne aparţine!

  • In confruntarile electorale Ponta a fost mai tupeist. A enervat, a fost obraznic, a fost mai galagios. Asta nu inseamna ca a fost neaparat mai bun. Iohannis are alt fel de comportament, de om educat si serios. A venit de la Sibiu, un oras mic si linistit si s-a trezit in jungla Bucurestiului pus in situatia sa de lupte cu cel mai de frunte exponent al mizeriei romanesti, o masinarie de partid dispusa sa calce peste orice norma elementara a bunului simt. Probabil ca in mintea lui de om crescut in Ardeal cu puternice influente germane, campania electorala era o lupta ideologica bazata pe respect si corectitudine. Bunul simt si lehamitea cred ca sunt cele doua elemente care l-au determinat pe Iohannis sa taca la toate atacurile si minciunile tanarului comunist.
    Probabil că mulţi îl vor vota pe Klaus Iohannis, indiferent de prestatia sa din confruntarile televizate, pentru că le e teamă de această nouă putere unică după 25 de ani, a urmaşilor PCR.

  • Din pacate , in spatele lui Johannis sta toata sleahta lui Basescu , reprezentata la noi in judet de catre domnul Olteanu , cel care a furat milioane de euro cu Crinuta Dumitrean . In rest , Videanu , Berceanu , Udrea , Uioreanu si restul … Romania e pe crestere economica , de ce sa votam pe Johannis ? Ca sa il scape pe Basescu de inchisoare ????

  • Eu sunt tentata sa gandesc in alta paradigma.
    De ce nu ne intrebam daca nu cumva accederea lui Victor Ponta la functia de presedinte a Romaniei nu ar putea fi vazuta ca semnalul schimbarii de generatie in politica romaneasca ?
    Eu am mare incredere in generatia aceasta a anilor ’70. Priviti-i mai bine pe cei care apartin acestei generatii: Ies din tiparele generatiei 50-60. Sunt scoliti, sunt pragmatici, sunt, cum se zice „cu mintea la purtator”. Refuza sa mai fie doar „lipitori de afise” , refuza sloganurile invechite, cer argumente si aduc argumente. Unii ii catalogheaza ca fiind aroganti sau chiar obraznici. Au tot dreptul sa fie atunci cand se lupta cu tot ce considera ca nu mai apartine viitorului ci trecutului. Din acest motiv, cred ca este deja timpul sa le atribuim locul pe care il merita cu prisosinta in societatea romaneasca, pentru ca ei stiu foarte bine ce vor pentru ei si copiii lor.
    Iar sintagma”Ponta este comunist si vrea spre est si nu spre vest”, este cel putin aberanta(in termeni eleganti spus). Cei care aveti fii/fiice apartinand generatiei ’70, cei care apartineti acestei generatii, puteti sustine aceasta sintagma argumentat ? Care sunt valorile generatiei 70′ ?

    ps: vorbesc de pe pozitia generatiei 50′, dar am o foarte mare incredere in generatia copiilor mei

    • Generația 70 este cea mai periculoasa pentru tara. E o generatie exceptionala ca pregatire, educatie, capacitate de acomodare la realitatile tranzitiei acestei tari. De ce? Pentru ca au gustat mai mult sau mai putin din comunism, pentru ca ei au fost cei care in cel mai inocent mod au simtit pentru prima data democratia incipienta din romania, pentru ca in ei s-a pus in acele vremuri toata increderea politicienilor adulti încurajundu-i, formandu-i, manevrandu-i, astfel incat dupa 10 ani au devenit cea mai feroce masa politica de atac al partidelor de la putere. Drept urmare generatia 70 s-a dezvoltat pe o metodologie comunista cu exemplicari pseudo-democratice, ajungand mare parte dintre ei atunci cand au dat de gustul puterii sa uite avantul si crezul lor inocent al anilor 90. La ora actuala ei au puterea, ei sunt exponentii, pionii vizionarii coruptiei, dar desigur o alta parte din ei care s-au format si s-au dezvoltat socio-profesional fara a renunta la standardele democratiei sanatoase si a moralitatii echilibrate exceleaza în general ca tehnocrati, evitand acest mediu al politicii cronicizat si molipsitor. In sens metaforic, exponentii periculosi ai acestei generatii sunt asemeni virusilor care au suferit mutatii, sunt mai agresivi, mai infometati, mai docili si mai greu de inlaturat. Politica actuala nu are din pacate, ca oferta sanatoasa, cinstita si de perspectiva nici un exponent al generatiei 70. Nu ne vom putea baza pe o astfel de generatie decat eventual cu cele de dupa 1984. Sau ne putem baza pe oameni care sunt prin natura lor total altfel decat suntem noi majoritatea. Da si noi suntem tacit la fel pt ca acceptam situatia.

  • Cred ca de data asta o sa adopt tactica lui raul si o sa stau la hotel plapumioara duminica, asa ca sa nu zica mister NK ca votez impotriva vointei lui fiica-mea, sau mai bine ma duc si-mi anulez votul.
    Dar cel mai important lucru este urmarea votului, si anume:
    – daca se vrea stabilitate si liniste, atunci e bine daca ar iesi Ponta, chiar daca asta inseamna tragerea tarii in jos, nu stiu cat de mult.
    – daca se vrea o posibila schimbare, nu e sigur care va fi aia ca Iohannis nu a explicat ce inseamna, dar care va conduce la o instabilitate politica puternica, se va vota neamtul.
    In ultimul caz avemn doua variante
    1. Coabitarea Iohannis + guvern Ponta PSD, si avem iar scandaluri intre palate cu posibilitatea suspendarii la un anumit moment a neamtului.
    2. Incercarea PDL+PNL de a cumpara tradatori din Parlament pentru a trece o motiune de cenzura si a forma un guvern. Exista o posibilitate teoretica de accedere si a lui Basescu, Woodrea, Boc in acest guvern.
    Am mai vazut toate aceste filme si nu mi-au placut de loc, Romania a avut de pierdut de fiecare data.
    Oricine iese presedinte, avem de pierdut, parca suntem la tennis.

    • De fapt eu stiu sigur ce voi face,dar mi-am exprimat niste indoieli, asa ca fetele in ziua nuntii, mi-am aruncat un colac spiritual pentru a ma putea agata de el mai tarziu, daca nu iese treaba buna.
      Hai salutare domnule NK, ne vedem de luni incolo pe acest forum, impreuna cu comentatorii fideli, ne mai injuram, ne mai gratulam, ca viata tre sa mearga inainte. Sanatate..!!!!

  • Ca de obicei adevarul doare. Din păcate asta e realitatea, aceeași dintotdeauna: lumea împărțită între est si vest; degeaba se supăra cei care nu citesc istoria si vorbesc in necunoștință de cauza. Deci, oameni buni dacă-i vreți pe ruși votați Ponta. Dacă din contra mergem si nou in sfârșit spre Occident votam Johannis. Nu degeaba a trimis Angela Merkel scrisoarea către Johannis. Credeți ca Oltean e veșnic? O mai fi si el tolerat un timp, dar dispare si el. Nu înseamnă ca dacă votați Johannis il susțineți pe Oltean.

  • Sustinerile Angelei Merkel si a lui Joseph Daul nu sunt pentru persoana Klaus Johannis; sunt pentru candidatul PPE, deoarece doare pierderea acelui vot docil pe care l-au avut din partea lui Basescu. Aceeasi sustinere ar fi fost si daca candidat PPE ar fi fost Ion a’ lu’ Gheorghe din Vascauti.. Nu va amagiti.

  • o sa ma duc sa anulez votul, e clar
    amandoi jenant de slabi….pur si simplu penibili
    o sa ii fac poza VOTULUI ha ha ha si o sa il postez
    pace

  • No ma desteptilor si filozofilor. Vedeti cine stie politica ? O iesit IOHANNIS ? Am stiut si am simtit ca romanii nu mai voteaza aroganta. Asta este pretul platit de poanta.

Apasă aici ca să comentezi

Reguli pentru comentarii. Click aici.